Jarný ľadový šalát fotorecept

pusta - fotkapusta, 4. apríla 2011
Jarný ľadový šalát (fotorecept)
Foto: pusta

Tento šalát som podávala k Francúzskej roláde z kuraťa. Postupom času som zistila, že šalát vôbec nemusím soliť a ak zamením ocot za citronovú Zobraziť celý popisTento šalát som podávala k Francúzskej roláde z kuraťa. Postupom času som zistila, že šalát vôbec nemusím soliť a ak zamením ocot za citronovú šťavu, bude mať so sladkokyslou zálievkou z citrona lahodnú a sviežu chuť, ktorá je na jar taká žiadúca a olej som tiež nepoužila. Neochutený, umytý a natrhaný šalát dávam do chladničky, bude pekne čerstvý, krehký a chrumkavý aj na druhhý deň. Robím takto aj hlávkový šalát a výsledok je rovnako vynikajúci. Odporúčam vyskúšať.

8-10
porcií
10 minút
príprava

Suroviny

1 ks
z 1/2 ks citrona
p.p
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Oddelila som listy ľadového šalátu od seba, dôkladne umyla pod tečúcou studenou vodou a nechala som ich dobre odkvapkať od vody, vložila do misy.

    Jarný ľadový šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jednotlivé listy som natrhala ručne na veľkosť sústa, aj srdiečko šalátu som rozdelila na menšie časti.

    Jarný ľadový šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravím si kryštáľový cukor - dávam biely, len teraz som fotila na hnedom stole, mala som ho dať na bielu podložku, aby aj na fotografii vyznel ako biely.

    Jarný ľadový šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z polovice citrona vytlačím šťavu, úplne postačí.

    Jarný ľadový šalát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V miske som rozmiešala s trochou vody citronovú šťavu s kryštáľovým cukrom podľa chuti a mala som hotovú zálievku na šalát.

    Jarný ľadový šalát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tesne pred podávaním som dala natrhané listy ľadového šalátu na taniere, pokvapkala sladko-kyslou citronovou zálievkou, vôbec som ho nesolila, ani som nepoužila olej a ihned som ľadový šalát podávala. Tento šalát je naozaj jednoduchý na prípravu a je veľmi osviežujúci a chutný.

    Jarný ľadový šalát (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

jatanika
hm... ja som nikdy nedávala soľ ani olej na šalát... pre mňa je toto klasika...
remcula
Já jsem vždy dávala do salátu vyškvařený špek.
jerica
U nás robievame roky len s citrónom:-) citrónovou šťavou:-)
kata50
Presne tak, s citrónom. Je to zdravšie a aj chutnejšie. :-))
bejaja
presne takto robím šalát s citrónom, už dlhé roky, niekedy ani cukor nepridávam...
marta5
Iste je super,ja dávam aj syr mozzarellu,je ešte lepší,skus.
marienka44
Aj ja som zamenila ocot za citron, lebo som citala, ze ocot zabija cervene krvinky /anémia/ a tiez ako kyselina okysľuje organizmus. Ako sladidlo pouzivam miesto bieleho cukru /je to pre telo jed/ javorovy sirup alebo med. :-)
lumilka1
Ja dávam namiesto cukru med a olej dávam olivový,alebo tekvicový
dorisa
Ja tiež používam do každého šalátu alebo citrón, alebo jablčný ocot.
pusta
marienka, ocot nezabíja červené krvinky, to je nezmysel, ale má neblahé účinky u pacientov s poruchou funkcie žlčníka, žlčových ciet a po cholecystectommi - spôsobuje ich kontrakciu a tým vyvoláva žlčníkovú koliku, čo je veľmi bolestivý stav. no do určitej miery treba aj ten biely cukor - disacharid, ktorý sa v a v Krebsovom cykle rozloží na cukry jednoduché a tie sa využívajú dalšími biochemickými pochodmi v organizme. ako biely jed sa pravda označuje pri cukrovke. aj med obsahuje cukor
jules5
olej-pár kvapiek-sa pridáva preto,aby sa zo šalátu uvoľnili vitamíny.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia