Jarné špenátové raňajky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 25. apríla 2016
Jarné špenátové raňajky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Je sezóna špenátu a šóšky :-) tak to treba využit a pripraviť rýchle, zdravé a chutné raňajky či večeru ;-)

4-5
porcie

Suroviny

500 g
cca 300 g (šoška)
6 - 7 ks
2 ks
podľa chuti (alebo klobása)
3 ks
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Pripravime si 6 - 7 ks väcsich hribov podla chuti.J a som dala hnede šampiňony, ktore som mala este v mrazaku. Pokrajame ich na mensie kusky. Oplachneme si šošku a špenat, ktory nasledne tiez pokrajame. Cibulu si tiez nakrajame na mensie kocky...

    Jarné špenátové raňajky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozohrejeme si trocha oleja,dame cibulu, osolime a nechame chvilu piect - nie celkom do sklovita. Potom pridame hriby a prikryte dusime, kym budu hriby polomäkke. Nasledne môžme dat buď kusok nakrajanej klobasy alebo nejaky párok podla vlastnej chuti. Ja som dala tentoraz 2 ks udenych párkov. Ale je to vyborne aj bez, len tak na "zeleno" ;-) Znova prikryjeme a dodusime hriby do mäkkosti :-) to je par minutiek. Napokon pridame pripravene listy, osolime a nechame zakryte dusit..

    Jarné špenátové raňajky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ku koncu, ked je uz špenat hotovy, dame na väcsí plameň a popolievame ho rozslahanymi vajickami. Cele nechame bez miesania prejst varom..

    Jarné špenátové raňajky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Jedlo je velmi chutne, rychlo hotove a aj zdrave :-) V tomto obdobi sú taketo jedlá u nás velmi časte a oblubene. Štavel dava špenatu šmrnc a trocha kyslosti, ktore vyborne spolu ladia :-) Podavame väcsinou s chlebom alebo inym pečivom. Dobru chuť..

    Jarné špenátové raňajky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Hmm, Cesmínko, vypadá to moc dobře, i jako hlavní jídlo!! Samé fajné suroviny, jsi šikovná holka!
gabriele
vyborne jedlo...podobne variacie tejto dobroty si robievam od jari do jesene...zihlava, pupava, stavel, spenat, mangold, spargla, portulaka, rukola, rozne druhy cibule atd... vzdy dam jednu-dve listove zeleniny...cibulku...podla chuti bylinky a koreniny a jedno volske oko do stredu...ak najdem fotky, tak pridam :)
monty469
Veľmi dobré jedlo, treba využiť sezonnu zeleninu, či bylinky. Veľa tvojich receptov je práve takých a to sa mi veľmi páči :-) Vieš všetko tak dobre skombinovať, mám sa ešte čo učiť. Ďakujem a prajem pekný deň
izabella929
@cesminaz , že keď ty niečo vymyslíš, to určite nemá chybu..hoci som v živote ešte španát nejedla, ale na túto baštu by som sa nechala pozvať iste.-)
gabriele
obrazok mojich oblubenych ranajok, vecere-olej, mangold alebo spenat, sibirska cibula, cesnakova pazitka, estragon, rasca a vajicko


kimlo
@Gabriele (25.4.2016 17:36)

Estragón nieje palina? Nieje to horké? Ja robím len s cibuľou a so špenátom..
gabriele
@Kimlo ano, estragon je palina...ale ked pouzijes francuzsky typ paliny, tak vyborne ochuti jedlo...staci par listkov...ja davam asi 4-5 na panvicku...ma vyrovnanu stiplavo-horkasto-sladkasto anizovu chut...francuzsky estragon kupis sem-tam v lidli...ak ho presadis na zahon, mas cely rok postarane o vynikajuci liecivu a kulinarsku bylinku :)
1x mr
cesminaz
@haji dakujem pekne za tvoje mile slova :-) potesili ma,si mila. @izabelka to snad nemyslis vazne,ze si este v zivote nejedla spenat??!! Špenat je vynikajuci a da sa kombinovat.Aj ako plnka so syrom je super!Mala by si skusit :-)
cesminaz
@gabriele dobre vyzeraju tie tvoje ranajky ;-) Zihlavu a portulaku zvyknem aj ja robit,no pupavu som este nerobila..nieje horka? @monty469 dakujem,si velmi mila :-) Ja mam velmi rada rastliny aj bylinky,no a ked sa da z nich varit,tak veru nevaham :-) Presne ako vravis,vidno to aj v mojich receptoch :-) ..pozbieram aj listy zo stromu ;-))))
gabriele
pupavu pouzivam iba kym je mlada...ked ide do kvetu, uz horkne...ja ju mam v polotieni...tak tam mi dlho vydrzi bez horcin...na moje oblubene ranajky ju vacsinou kombinujem so spenatom, mangoldom, zelenou sparglou...inac z mladej pupavy je vynikajuci salat samostatny alebo kombinovany s roznou zeleninou
-toto je salat so zelenou sparglou, pupavou, feniklom, mrkvou


cesminaz
@gabriele myslela som "varit" z nej-nevarim :-) Šalat robievam aj ja.Stebla aj listy su velmi zdrave,aj na cukrovku aj na žlcnik.Ked je cerstva,robim taku mensiu kuru :-) kazdy den zjem len tak zopar listov a stebiel na precistenie.Je sice horkasta,ale nasilu pozujem a prehltnem ;-)))
gabriele
co sa varenia tyka, tak ju pouzivam, ako pisem vyssie, do ranajkovej dobroty... v malom mnozstve do polievok spolu s inymi burinami...alebo do besamelovej omacky so stavelom a zelenou sparglou...tiez do roznych zapekanych jedal, do plniek...mas pravdu, pupava je hotovy poklad...ci ako prevencia alebo liek na rozne zdravotne tazkosti... je to vskutku sirokospektre liecivo...aj ja si robim vzdy na jar podobnu kuru ako ty...a z korenov prazim kavu...ma vybornu chut :)
1x martau




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia