Jahodový koláč bez múky a cukru

kristtin - fotkakristtin, 27. februára 2014
Jahodový koláč bez múky a cukru
Foto: kristtin

Svieži tvarohový koláč, ktorý chutí skvelo a nepridá kilečká naviac.

8
porcií
10 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Na cesto :
3 ks
 alebo ine sladidlo
5 Pl
6 Pl
Na plnku :
1-2 ks
1 kg
2 Pl
 alebo ine sladidlo
Na vrch :
 alebo iné ovocie
2 ks
 alebo ine sladidlo




Postup

  1. 1

    Budete este potrebovat okruhlu formu na kolac, papier na pecenie. Namiesto stevie ak doma nemate mozete pouzit trstinovy cukor - ten vsak obsahuje kalórie, brezovy cukor - bez kalórií, xylitol, alebo umelé sladidlo. Neuvádzam kolko treba sladit, kazdy ma hranicu inde, tak si posladte podla vlastnych chutovych buniek ;) Takisto vanilkovú arómu mozete nahradit vanilkovým cukrom, alebo vanilkovým strukom.

  2. 2

    Cesto - oddelíme žĺtky od bielkov. Najprv zmiešame žĺtky so steviou a kakaom. Z bielkov vyšlaháme tuhý sneh a ked ho máme, vmiešame do neho zmes zo žĺtkov. Nakoniec jemne pridáme otruby, premiešame, vylejeme do formy a dávame piecť na 180 stupnov, 10-15min. Dbajte na to, aby cesto bolo dobre upecene, inak nezvladne tazobu tvarohu. Keď cesto vyberieme, necháme vychladnúť.

  3. 3

    Plnka - veľmi jednoduchá. Zmiešame všetky suroviny dokopy a dochutíme. Opatrne s vanilkovou arómou, nedávajte jej vela, tvaroh z nej moze zhorknúť. Ked je plnka hotová, vylejeme ju na upečené cesto a dávame piecť napat do truby na cca 30 minut. Tvaroh si sledujte. To ze je hotovy spoznate podla toho, ze okraje sa oddelia od formy a tvaroh zozltne. Nebojte sa nechat ho tam aj dlhsie, ak mate pocit ze este nie je.

  4. 4

    Tip : Medzi upecene cesto a plnku mozete pridat aj inu vrstu. Napr dzem ktory potriete na cesto, postruhanu horku cokoladu, pokrajane banany ( zvlast tie banany su vynikajuce :) Fantazii sa medze nekladu tak sa nebojte experimentovat ! :)

  5. 5

    Ked je tvaroh uz upeceny, nechame ho vychladnut. Zatial si pokrajame jahody, cucoriedky, hocjake ovocie, poukladame na tvaroh a zalejeme hotovym zele. Navod na zele je na krabicke - nezabudnite vsak pridat steviu ! Nechame stuhnut, vsetko dobre vychladnut a podavame ! :)

  6. 6

    Dobru chut, dajte vediet ci vam chutil ;) u nas bol zjedeny do hodiny.

Diskusia k receptu

dara2112
Paci sa mi ,ale asi vynecham mascarpone to je neuveritelna kaloricka bomba-cista smotana aj ked kremy s mascarpone su uplne bozske. Dik za receptik urcite yskusam a dam vediet.Pa
jamarlen
v recepte je veľa dobrých nápadov aj rád, už mi tam chýba iba energetická hodnota výsledku:)
ďakujeme!
lilimi
Prečo sa plnka pečie? Jemny tvaroch a maskarpone je vyborna plnka aj surová
azucena
Ako sladiť so stéviou? Koľko kvapiek?n ďakujem.
kristtin
@lilimi piekla som preto, lebo ked pecies nemusis tak dlho cakat. Pecenie tvarohu mas za 30 min a ked robis nepecenu tortu tuhnut musi niekolko hodin.
kristtin
@dara2112 kludne si prisposob podla seba :) ja som ho tam dala kvoli tomu aby ten kolac mal aspon nejaku kaloricku hodnotu
kristtin
@azucena ja pouzivam tekutu steviu a na zadnej strane mas napisane kolko jedna kvapka nahradza kociek cukru. Ked budes sladit napr plnku, zacni pri ich kvapkach, premiesaj a dochut podla toho ake sladke to chces :)
evanaaa
Nie je veľa na korpus z troch vajec kilo a pol tvarohu ( aj s mascarpone spolu)? Pootm je to dosť predražené, aj keď sa mascarpone dá kúpiť lacnejšie v Lídli ako inde. Ináč sa mi to páči.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia