Jahodový koláč bez múky a cukru

Autor receptu: kristtin

Svieži tvarohový koláč, ktorý chutí skvelo a nepridá kilečká naviac.

8
porcií
10 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Budete este potrebovat okruhlu formu na kolac, papier na pecenie. Namiesto stevie ak doma nemate mozete pouzit trstinovy cukor - ten vsak obsahuje kalórie, brezovy cukor - bez kalórií, xylitol, alebo umelé sladidlo. Neuvádzam kolko treba sladit, kazdy ma hranicu inde, tak si posladte podla vlastnych chutovych buniek ;) Takisto vanilkovú arómu mozete nahradit vanilkovým cukrom, alebo vanilkovým strukom.
  2. Cesto - oddelíme žĺtky od bielkov. Najprv zmiešame žĺtky so steviou a kakaom. Z bielkov vyšlaháme tuhý sneh a ked ho máme, vmiešame do neho zmes zo žĺtkov. Nakoniec jemne pridáme otruby, premiešame, vylejeme do formy a dávame piecť na 180 stupnov, 10-15min. Dbajte na to, aby cesto bolo dobre upecene, inak nezvladne tazobu tvarohu. Keď cesto vyberieme, necháme vychladnúť.
  3. Plnka - veľmi jednoduchá. Zmiešame všetky suroviny dokopy a dochutíme. Opatrne s vanilkovou arómou, nedávajte jej vela, tvaroh z nej moze zhorknúť. Ked je plnka hotová, vylejeme ju na upečené cesto a dávame piecť napat do truby na cca 30 minut. Tvaroh si sledujte. To ze je hotovy spoznate podla toho, ze okraje sa oddelia od formy a tvaroh zozltne. Nebojte sa nechat ho tam aj dlhsie, ak mate pocit ze este nie je.
  4. Tip : Medzi upecene cesto a plnku mozete pridat aj inu vrstu. Napr dzem ktory potriete na cesto, postruhanu horku cokoladu, pokrajane banany ( zvlast tie banany su vynikajuce :) Fantazii sa medze nekladu tak sa nebojte experimentovat ! :)
  5. Ked je tvaroh uz upeceny, nechame ho vychladnut. Zatial si pokrajame jahody, cucoriedky, hocjake ovocie, poukladame na tvaroh a zalejeme hotovym zele. Navod na zele je na krabicke - nezabudnite vsak pridat steviu ! Nechame stuhnut, vsetko dobre vychladnut a podavame ! :)
  6. Dobru chut, dajte vediet ci vam chutil ;) u nas bol zjedeny do hodiny.