Jahodový džem fotorecept

elekra - fotkaelekra, 2. júna 2012
Jahodový džem (fotorecept)
Foto: elekra

Milujem domáce džemy, na raňajky k hrianočke s maslom .....

20-30 minút
príprava

Suroviny

2 kg
2,20 kg
2 ks
2 lyžičky




Postup

  1. 1

    Jahody umyjem pod studenou vodou, odstopkujem a odvážim si 2 kilá.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájam na menšie kúsky a dám do veľkého kastróla.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Podľa návodu na Gelfixe 1:1 si pripravím 4 lyžice cukru s dvomi baleniami gelfixu, premiešam

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a pridám k nachystaným jahodám.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Premiešam

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a privediem za stáleho miešania do varu,

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    nechám minútu prevrieť a vsypem 2,20 kryštálového cukru.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zase za stáleho miešania rozpustím cukor a povarím 5 minút.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do hotového pridám 2 lyžičky kyseliny citrónovej, premiešam a nalievam do pripravených pohárikov.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Naplnené poháriky uzavriem a obrátim hore dnom , nechám ich tak aspoň 10 minút, niekedy aj dlhšie.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potom ich zas obrátim viečkom hore a nechám vychladnúť.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vychladnuté poháriky poumývam, manžel ich ešte označí

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a môže sa konzumovať. Dobrú chuť.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

ailuj82
a to naozaj tam ide na 2 kg jahod 2,20 kg cukru?
Ja som dávala na 2 kg jahod len kilo cukru a deti mi kričia, že je strašne sladký... :O
izabella929
tak toto som už veru dávno nevarila.-) paráda...krísne jahody.-))a tá úžasná vôňa...)
stacy77777
aj naši už pozerajú po záhrade, ale u nás zatiaľ len pomaličky odkvitajú jahôdky, robievam aj ja džem, ale väčšinou so želírovacím cukrom
aroooo
ja tiež na to množstvo 2 kg jahôd by som dala max.1 kg cukru, robím tak už roky, tento asi nie, pre veľké sucho jahôd bude asi len na ochutnanie také mini...
marianna76
je krásny a mám ho najradšej ... tiež by som dala menej cukru.... ale to je jedno, tvoj džemík robí mňam chuť, škoda, že nemám toľko jahôd...
frezia68
Taký čerstvý je najlepší :-))) a možná s gelfixom treba toľko cukru.Ja dávam 8O dkg,ale nakrájam večer,pomiešam s cukrom a varím až ráno a to už mnoho rokov vždy rovnako.A nevarím naraz,ale asi 5 naberačky do zhustnutia,ale každý má svoj osvedčený spôsob a ten Tvoj je rýchly :-)))
neposed
aj mne sa paci, no stale sa snazim najst taky, kde ide co najmenej cukru a bez chemie. Pamatam sa na jednu babicku-susedku, ktora robila marhulovy dzem za surova a nikdy sa jej nepokazil. Cely cas ho mala v komore, lebo babicka ziadnu chladnicku nemala. Ale babicka je uz v nebicku a receptik som si vtedy ako mlada gazdinka nevypytala, co ma neskutocne mrzi. Nemate niekto?
tothka
Myslím, že keď sa k tomu množstvu cukru pridávajú dve lyžičky kyseliny citrónovej, ktorá vlastne džem zároveň aj konzervuje, nemusí to byť až tak veľmi sladké. Džem má aj krásnu farbu, páči sa mi, no cena jahôd na našej tržnici sa mi na varenie džemu nepáči, preto môžem iba obdivovať a prehltať maškrtné slinky.
elekra
Milé varecháčky, varila som ho s gelfixom 1:1 a dodržala som predpísaný postup. Ja viem, že je to chémia, ale naozaj je chutný a čo je z môjho pohľadu dôležité je rýchlo hotový. A ešte maličkosť, jahody som mala z farmy, tak ma vyšli 1,50 za kg.
rozmarin
Ahojte, aj ja som akurát dovarila jahodový lekvár. Dala som asi na 1,3kg jahôd 1kg cukru - včera večer som to zasypala a doobeda som varila, aj s lyžičkou kys. citrónovej.
Boli sme si sami jahody natrhať na poliach v Rajke, tak kto ste z okolia Bratislavy, odporúčam, vyšli nás na 1,4€ za kilo :-). Za hodinu sme 2 dospelí a 2 deti nazbierali asi 10kg!
cica2
perfektné a domáci džem je najlepší! :-)....a s jahodami výborný, mňam
danda3
Aj ja varím jahodový ako ty, ale s gelfixom 3 :1, džem je výborný, úplne stačí dať na kilo jahôd 350g cukru, je sladký tak akurát, tento rok sme nestihli samozber, takže si musím nechať zájsť chuť, snáď o rok a z minulého roka mi neostal ani jeden pohárik, tak musím variť z toho, čo je a ešte dúfam, že bude. ☺




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia