Jáhlová (pšenová) kaša

veronika353 - fotkaveronika353, 28. januára 2010

Tento recept jsem našla v jedné staré kuchařské knize, kaši múžeme připravit na sladko i na slano.

4
porcie
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
500 ml
špetka
30 g
50 g
50 g
20 g




Postup

  1. 1

    Jáhly umyjeme, 2x spaříme vařící vodou. Ve vodě ho promícháme a scedíme.Zalejeme vařícím mlékem,přidáme soľ,trošku omastíme a uvaříme.

  2. 2

    Když chceme jáhly na slano,promícháme se škvarky a polejeme sádlem,na sladko ho polejeme máslem a posypeme cukrem a skořicí nebo skořicovým cukrem.

  3. 3

    Z uvařených jáhel si múžeme připravit i jáhlové trhance, lžící namočenou v sádle nebo másle vykrajujeme halušky, které polejeme usmaženou cibulkou a podáváme se salátem nebo polejeme máslem a podáváme s kompotem.

Diskusia k receptu

veronika353
Při tom psaní jsem na tu kaši normálně dostala chuť, asi ji zítra uvařím.Dneska peču dort pro syna k narozeninám a chtěla jsem ještě upéct bílkový chlebíček, když už mám rozehřátou troubu a mám bílky.
bozulka
Veronika robila si niekedy "jahelnik"?Zapecene pseno so susenymi slivkami ?Podava sa s kompotom.Tiez vyborne.
sovka62
Takúto sladkú kašu som si dala, keď sme boli na Morave na Pustevnách. Doniesli mi ju v mise, akú ja používam na šalát pre celú rodinu. Na kaši bol poukladaný slivkový kompót a na ňom taká vrstva šľahačky, že na vrchu vytŕčala z misy. Bolo to vynikajúce, doteraz ropzmýšľam, prečo v našich reštauráciách nič podobné nenájdeme.
bozulka
Mila Sovka,asi preto,ze je to jedlo lacne a nedalo by sa na nom velmi zarobit.Nase restauracne " sluzby" maju este velmi daleko od slova "sluzit" zakaznikom.Aj ked cest vynimkam,ale ja ich vela nepoznam.Ale som dost velky optimista!!!!!!!
veronika353
Ahoj Bozulka, poznám i ten jahelník, ale recept jsem nechtěla přidávat, protože je v tom článku, který psala Sandra.Já ho mám celkem ráda, ale moje rodina má radši rýžový nákyp.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia