Foto: an3da
Tento recept pripravujem v zime častejšie, ale ak jesto pomaranče môž ho hocikedy urobiť.
Postup
-
1
Z vajec, cukru, oleju, mlieka a múky do ktorej sme dali pečivový prášok si vyšľaháme cesto. Pečieme ho na väčšom plechu aby sme poodkrajovali kraje, alebo na strednom a prerežeme cez poly. Väčší plech je tento na ktorom som piekla, 41 krát 34 a menší 27 krát 37.Hrúbka cesta podľa vôli, ja mám rád ked je tenšie, tak krájam aj okolo aj po hrúbky - ztenšujem a potom je plnka hrubšia. Ked je menší pomaranč tak dám dva.
-
2
Ked sa upečie a trochu vychladí, ked ho prerežeme, potrieme ho lekvárom, marhuľovým.
-
3
1 dcl vody, 15 lyžíc cukra dáme prevariť a do toho dáme 5 lyžíc lekváru, povaríme a pridáme postrúhaný pomaranč a pomrvené cesto. Aby sme pomaranč mohli strúhať, musí odstáť v zmrazovači. Predtým ho necháme min. 2 hodiny vo vode do ktorej sme dali soľ, ocot a sodu bikarbonu. Potom tú plnku potrieme na lekvárové cesto.
-
4
Na koláč ešte vylejeme čokoládovú polevu. P.S. Pomaranč iba odstojí v tej slanej vode aby sa umyla nečistota a to cesto čo sme poodkrajovali tak ho pomrvíme a varíme s vodou, cukrom, lekvárom a pomarančom.
dakujem za odpoved.
podrobnejšie som to popísala v úvode tohoto môjho receptu.
veľmi pekne dakujem tebe i @tiginko za vysvetlenie, vdaka čomu som si spomenula :-)
varecha.pravda.sk/recepty/kuriatko-z-jaffa-fotorecept/278...
kto je tu hotentot, je každému jasné na prvý pohľad.
Koláč som robila na veľký plech. Pomaranč som len dobre umyla a potom pokrájaný na malé kúsky rozmixovala v sirupe/plnke a až potom zmiešala s odrezkami. ( nemrazila som ho, ani nemočila v slanej vode )
A dala som oveľa menej cukru a aj tak bol koláč dosť sladký.
Je to jeden z tých koláčov, ktoré sa kľudne môžu pripraviť deň vopred a sú ešte lepšie.
Ďakujem za recept. Na fotke je koláč krájaný ešte nestuhnutý, už sme nemohli vydržať, kávička bola už pripravená na stole :-))