Jaffa koláč

an3da - fotkaan3da, 16. mája 2013
Jaffa koláč
Foto: an3da

Tento recept pripravujem v zime častejšie, ale ak jesto pomaranče môž ho hocikedy urobiť.

Suroviny

2 ks
24 PL
24 PL
24 PL
24 PL
1 bal.
PLNKA:
1 dl
15 PL
600 g
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z vajec, cukru, oleju, mlieka a múky do ktorej sme dali pečivový prášok si vyšľaháme cesto. Pečieme ho na väčšom plechu aby sme poodkrajovali kraje, alebo na strednom a prerežeme cez poly. Väčší plech je tento na ktorom som piekla, 41 krát 34 a menší 27 krát 37.Hrúbka cesta podľa vôli, ja mám rád ked je tenšie, tak krájam aj okolo aj po hrúbky - ztenšujem a potom je plnka hrubšia. Ked je menší pomaranč tak dám dva.

    Jaffa koláč - obrázok 1
  2. 2

    Ked sa upečie a trochu vychladí, ked ho prerežeme, potrieme ho lekvárom, marhuľovým.

    Jaffa koláč - obrázok 2
  3. 3

    1 dcl vody, 15 lyžíc cukra dáme prevariť a do toho dáme 5 lyžíc lekváru, povaríme a pridáme postrúhaný pomaranč a pomrvené cesto. Aby sme pomaranč mohli strúhať, musí odstáť v zmrazovači. Predtým ho necháme min. 2 hodiny vo vode do ktorej sme dali soľ, ocot a sodu bikarbonu. Potom tú plnku potrieme na lekvárové cesto.

    Jaffa koláč - obrázok 3
  4. 4

    Na koláč ešte vylejeme čokoládovú polevu. P.S. Pomaranč iba odstojí v tej slanej vode aby sa umyla nečistota a to cesto čo sme poodkrajovali tak ho pomrvíme a varíme s vodou, cukrom, lekvárom a pomarančom.

    Jaffa koláč - obrázok 4

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
An3da...celkom ma zaujal, ale neviem ci som nechapava ale nie dobre rozumiem tomu postupu....pecieme na velkom plechu, poodkrajujeme kraje alebo na mensom a prerezeme na polovicu.....tie kraje niekde pouzijeme? a ten pomaranc osupany dame do tej vody so solou a ostatnymi ingredenciami? a vlastne preco?....dakujem za odpoved
Jaffa je meno koláčov čo sa dajú kúpiť v obchode a je to chuťou podobné. To sú také sušienky, na nich je pomarančové želé a hore čokoláda. Pomaranč sa zamrznutý strúha celý komplet.
@anda3da , myslím, že nie preto sa volá koláč Jaffa, lebo sa tie koláče dajú kúpiť aj v obchode, ale preto sa volajú Jaffa, ako uviedla @tiginko . vdaka nej som si spomenula, že tento názov poznám zo židovskej kuchyne. mám tu recept Kuriatko z Jaffa, je to starobylý prístav pri Tel Avive, ktorý je vo svete okrem historických udalostí známy práve svojimi pomarančmi v celom svete.
podrobnejšie som to popísala v úvode tohoto môjho receptu.
veľmi pekne dakujem tebe i @tiginko za vysvetlenie, vdaka čomu som si spomenula :-)

 varecha.pravda.sk/recepty/kuriatko-z-jaffa-fotorecept/278...

Koláč sa mi páči . Chcem sa spýtať : naozaj ide do cesta 24 pl oleja ? Zdá sa mi to veľa. Pýtam sa preto , že by som ho chcela upiecť .
V bode dva píšeš , že upečené cesto prerežeš , potrieš lekvárom . A kde sa stratila jedna časť cesta , čo si prerezala ? Pochopila som , že odrezky , čo si zrezala z bokov idú do plnky . Neviem sa z toho vysomáriť . Asi mám dlhé vedenie .
Dopísala som že, áno, cesto sa pomrví a varí do plnky. Ponáhľala som tak som jednoducho vynechala. V bode č, 4 je dopísané.
Neviem či dobre rozumiem. Ale ten pomaranč má stáť 2 hodiny vo vode so soľou, octom a sodabicarbonou a koľko toho do tej vody má ísť. Potom ho dať do mrazničky a aj so šupou postrúhať?
@lenush , ten koláč je dobre popísaný, zrozumiteľne spracovaný a doplnený úžasnou fotodokumentáciou.
kto je tu hotentot, je každému jasné na prvý pohľad.

Pridaj komentár k receptu: