Jadranské rožky /fotorecept/

eldina - fotkaeldina, 20. mája 2012
Jadranské rožky /fotorecept/
Foto: eldina

áno, presne také, aké Vám rozvoniavajú počas dovolenky v Chorvátsku..:)) a ak Vám aj chutia-tak smelo do toho, s cestom sa robilo veľmi Zobraziť celý popisáno, presne také, aké Vám rozvoniavajú počas dovolenky v Chorvátsku..:)) a ak Vám aj chutia-tak smelo do toho, s cestom sa robilo veľmi ľahko....

6O minút
príprava
25 minút
na 18O °C

Suroviny

asi 1,5 kg
6OO ml
1OO ml
2OO ml
1 a 1/2 PL
1 PL
1 a 1/2 PL
asi 1/2




Postup

  1. 1

    potrebujeme:

    Jadranské rožky /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    najprv urobiť KVÁSOK: v 1OO ml vlažnej vody zmiešať 1 a 1/2 PL sušeného droždia,1 PL cukru a 1 PL hl.múky a chvíľu počkať...musí vyzerať takto..:)/nakoľko tu máme aj neskúsených varecháčov/čky-dávam vždy každý jeden krok/..:)--------/to-medzi cukorničkou a soľničkou nech vás nemätie,to je veľké balenie sušeného droždia z BaH..../..:)

    Jadranské rožky /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    v "miske rýchlokyske" zmiešať múku/dala som najprv len 1 kg/ so soľou,pridať kvások,trochu zohriatu minerálku/perlivú,aspoň jemne/,olej a miesiť...s cestom sa krásne pracuje,sama som bola prekvapená..málokedy je tak "vláčne",asi to bolo tou minerálkou....podľa potreby ešte pridávať múku/preto som napísala do základných potravín,že 1,5 kg,ale nemusí byť presne,podľa "lepenia" na ruky/

    Jadranské rožky /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    nakoľko som včera dlhé hodiny upravovala svoj krásny dvor a dnes svietilo slniečko,povedala som si,že fešáka dám na dvor,nech sa tam vyhrieva...:) a pridala som k nemu na tanierik aj polovicu Palmarinu,nech sa spolu" škvaria" / lebo maslo potrebujete mať mäkké/..:)------na fotke vidieť,ako sa mu u mňa na slniečku páčilo..:)

    Jadranské rožky /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    k mäkkému kysnutému cestu pridať ešte múku,ešte chvíľu miesiť,kým sa toľko nelepí a potom trhať malé porcie a urobiť guľky,asi veľkosti broskyne,mne vyšlo 21 ks...

    Jadranské rožky /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    a teraz finta!!!.....:)) vyvaľkáme si každú guľku do tvaru kocky či obdĺžika/môžte si ho aj trochu natiahnuť, do želanej podoby/,dolnú polovicu potrieť mäkkým maslom/mne sa najlepšie robilo s "tupým" príborovým nožom,lyžicové bruško sa neosvedčilo/, na hornej časti cesta- narezať/vid fotku/...

    Jadranské rožky /fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    zrolovať/začať časťou,kde je maslo/ a dať na plech/vymastený či vyložený papierom na pečenie, ja dávam papier na pečenie, menej práce je po upečení/..:))....nechať ešte chvíľu podkysnúť, povrch potrieť trochou oleja.......pečie sa cca 25 min na 180 °C , v predhriatej trúbe /ale ved uvidíte farbu pečených rožkov/.....po upečení odporúčajú opäť potrieť olejom /kvôli lesku/,ale mne sa to už zdalo veľa/oleja/ , tak som ich potrela ohriatym mliekom a olejom/štetcom/...ešte dodám,že čas prípravy je individuálny, závisí od teploty miestnosti, kde vám bude kysnúť cesto..tých 25 minút pečenia je na jeden plech, ja som mala 3 plechy , lebo mi vyšlo 21 kusov..+ zmäknuté maslo som mala celý čas položené na tanieriku- na šporáku, kde bolo na teple počas toho,ako sa mi vyhrievala trúba pred pečením../ ľahšie sa s ním pracovalo, lebo začalo tuhnúť/

    Jadranské rožky /fotorecept/ - obrázok 7
  8. 8

    sú fantasticky mäkulinké...takže Dobar tek!!! či Prijatno!!....:)

Diskusia k receptu

eldina
@tatranocka ano,mám to inak napísať?/prepísať?/ lebo neviem,koľko je to gramov "kvasníc/živých/..:)
tatranocka
Ja mám 10 gr ,píšu,že na 1 kg múky,len na tie lyžice to neviem.Tak dám jeden sáčok.
eldina
@tatranocka ja som dala 1 a 1/2PL , lebo bolo viac múky ako 1 kg... a vidíš,aké krásne sú../ale aj chutné,ale to už nevieš/.:))
eldina
@nadia56 ano,dá sa aj tak, ja som dala polovicu upečených do mrazáku,príde inokedy vhod..:)...mrazené pečivo nechám len voľne rozmraziť/žiadna mikrovlnka/,asi pol hodinu a je ako čerstvé..:)
tetrisss
Mnam, teda ...vonaju az sem a ja jem zeleninu a na svete je taky krasny recept! Vsak ale moj cas pride :)
celeblith
V chorvatsku som nikdaa nebou :) ale vyskusam :)
nesusenych kvasnic by som dala tak od oka od 85-100g :)
eldina
@celeblith ale ved nekomplikuj!!.:) treba raz za život kúpiť aj sušené...:) inak-mne sa s nimi pracuje lepšie ako so "živými"..:)
nadia56
@eldina , dakujem za radu, ale nemame radi mrazene, vzdy spravim cerstve, nemam s tym problem, mam pekarnicku, ta zamiesi miesto mne, pekny den:-)
marianne69
este som nerobila pecivko s mineralkou v ceste,uz len preto ma laka vyskusat,vyzeraju velmi dobre
stacy77777
Eldinka, krásne,mala by som vyskúšať, nakoľko u nás je každý deň "arzenál" rožkov, 15-20 kupujem pravidelne
eldina
@stacy77777 mne to tiež nedalo,lebo to boli všetko suroviny,čo mávam bežne doma...ten Palmarin či maslo,to nebolo presne polovica,len som nevedela napísať,že koľko,na premazanie...tak som dala tak ako som dala...:)
mojack
na sušenom droždí je napísané 1 sáčok 500g alebo 1000kg múky.
vanilka111
vyzerajú úžasne,len som trošku zmätená,lebo 1. sušené kvasnice sa dávajú len do múky a kvások sa nerobí,... 2. v recepte na kvások kvasnice nie sú.. niečo mi ušlo??
eldina
@vanilka111 neušlo,si pozorná..doplním to,brala som to automaticky,že do kvásku idú aj kvasnice...:))
cica2
krásne sa ti vydarili :-) ....a domáce sú naj!
dogagador
jedna kocka ziveho drozdia je 42 gramov, co sa rovna 10 gramov suseneho drozdia
marijanna
no ja som ich urobila su dobre,vonave. zajtra budu fajnove ranajky. .
eldina
@marijanna som rada,že si napísala aké sú..:) práve ich robím a vychladnuté dávam aj do mrazničky/všetky nezjeme/, potom už len stačí nechať asi pol hodinu vonku a po rozmrazení sú ako čerstvé/nerozmrazujem v mikrovlnke/..
astheart
Standardně je 1 sáček sušeného droždí 7g. A to nejen tady, ale i v VB a USA..... Těch 7 g sušeného je ekvivalent 42 g čerstvého (standardní kostka). Ty váhy jsou proto tak podivné, protože vycházejí z přepočtu koloniálních váhových jednotek. Na balení se uvádí, že stačí na 1 kg mouky. Protože recept je na 1,5 kg mouky, dala bych 1 a půl sáčku sušených nebo 1 a půl kostky čerstvých.
eldina
@marienka44 nerozumiem tvojej otázke...ved kvások sa robí aj zo sušených kvasníc a je jedno, či dáš čerstvé alebo ako ja sušené...
dodo46
@eldina
guľkáš, guľkaš až vyguľkáš guľky do tvaru kocky. Nechápem. To je proti zákonom fyziky. Som z toho srnček.
dodo46
@eldina
Tieto rožky môžu byť dobré, ale aj tak mám najradšej a myslím, že aj ostatní varecháči tie tvoje vytuningované dobroty. Super mega toffifee - je niečo úchvatné , ale aj tie čokoladové hrčky z pomletých napolitánok sú vydarené .Budeme ti vďační , ak sem niečo takéto bombove capneš.
eldina
@dodo46 ved povedz hned, že si na sladké, ako všetci chlapi...:)..hľadám, hľadám...len je málo super sladkostí, ktoré sú zároveň aj málo pracné...)
dodo46
Nemusí to byť málo pracné. Hlavne že bude nejaká sranda.
Vyber si zas nejakú hotovú dobrotu a urob zas s toho niečo
neuveriteľné. Máš na to talent, tak ho využi v prospech ľudstva.
dodo46
@eldina
sem tam si určite dám niečo sladké a radšej by som si dal tu tvoju big tofinu ako americký cestovinovokukuričný guláš od 2010
tamik
výborné ľahučké rožky...dokonca som ich zvládla urobiť aj ja :) dik za recept :)
eldina
@tamik som rada, že uspeli..:) aj ja dakujem -že si si našla čas napísať mi späť.:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia