Jadranské rožky /fotorecept/
Autor receptu: eldina
áno, presne také, aké Vám rozvoniavajú počas dovolenky v Chorvátsku..:)) a ak Vám aj
chutia-tak smelo do toho, s cestom sa robilo veľmi ľahko....
6O minút príprava |
25 minút na 18O °C |
Postup- potrebujeme:
- najprv urobiť KVÁSOK: v 1OO ml vlažnej vody zmiešať 1 a 1/2 PL sušeného droždia,1 PL cukru a 1 PL hl.múky a chvíľu počkať...musí vyzerať takto..:)/nakoľko tu máme aj neskúsených varecháčov/čky-dávam vždy každý jeden krok/..:)--------/to-medzi cukorničkou a soľničkou nech vás nemätie,to je veľké balenie sušeného droždia z BaH..../..:)
- v "miske rýchlokyske" zmiešať múku/dala som najprv len 1 kg/ so soľou,pridať kvások,trochu zohriatu minerálku/perlivú,aspoň jemne/,olej a miesiť...s cestom sa krásne pracuje,sama som bola prekvapená..málokedy je tak "vláčne",asi to bolo tou minerálkou....podľa potreby ešte pridávať múku/preto som napísala do základných potravín,že 1,5 kg,ale nemusí byť presne,podľa "lepenia" na ruky/
- nakoľko som včera dlhé hodiny upravovala svoj krásny dvor a dnes svietilo slniečko,povedala som si,že fešáka dám na dvor,nech sa tam vyhrieva...:) a pridala som k nemu na tanierik aj polovicu Palmarinu,nech sa spolu" škvaria" / lebo maslo potrebujete mať mäkké/..:)------na fotke vidieť,ako sa mu u mňa na slniečku páčilo..:)
- k mäkkému kysnutému cestu pridať ešte múku,ešte chvíľu miesiť,kým sa toľko nelepí a potom trhať malé porcie a urobiť guľky,asi veľkosti broskyne,mne vyšlo 21 ks...
- a teraz finta!!!.....:)) vyvaľkáme si každú guľku do tvaru kocky či obdĺžika/môžte si ho aj trochu natiahnuť, do želanej podoby/,dolnú polovicu potrieť mäkkým maslom/mne sa najlepšie robilo s "tupým" príborovým nožom,lyžicové bruško sa neosvedčilo/, na hornej časti cesta- narezať/vid fotku/...
- zrolovať/začať časťou,kde je maslo/ a dať na plech/vymastený či vyložený papierom na pečenie, ja dávam papier na pečenie, menej práce je po upečení/..:))....nechať ešte chvíľu podkysnúť, povrch potrieť trochou oleja.......pečie sa cca 25 min na 180 °C , v predhriatej trúbe /ale ved uvidíte farbu pečených rožkov/.....po upečení odporúčajú opäť potrieť olejom /kvôli lesku/,ale mne sa to už zdalo veľa/oleja/ , tak som ich potrela ohriatym mliekom a olejom/štetcom/...ešte dodám,že čas prípravy je individuálny, závisí od teploty miestnosti, kde vám bude kysnúť cesto..tých 25 minút pečenia je na jeden plech, ja som mala 3 plechy , lebo mi vyšlo 21 kusov..+ zmäknuté maslo som mala celý čas položené na tanieriku- na šporáku, kde bolo na teple počas toho,ako sa mi vyhrievala trúba pred pečením../ ľahšie sa s ním pracovalo, lebo začalo tuhnúť/
- sú fantasticky mäkulinké...takže Dobar tek!!! či Prijatno!!....:)
|