Jablkový lekvár 3,2,1

izabella929 - fotkaizabella929, 3. decembra 2011

Vzhľadom na to, že sa blíži obdobie pečenia, rozhodla som sa gazdinkám doporučiť lekvár, ktorý je možné robiť odhliadnuc od toho aké je práve Zobraziť celý popisVzhľadom na to, že sa blíži obdobie pečenia, rozhodla som sa gazdinkám doporučiť lekvár, ktorý je možné robiť odhliadnuc od toho aké je práve obdobie.

70 minút
príprava

Suroviny

3 kg
2 kg
1 liter
1 lyžica




Postup

  1. 1

    Tento lekvár varím vždy vtedy, keď sa mi na polici už minie.Najlepšie sa robí, keď je veľa ovocia na záhrade, ale dá sa urobiť aj z polovičnej, alebo štvrtinovej dávky.Môže sa ľubovolne kombinovať so sirupami akej koľvek chuti a potom aj tento lekvár má takú chuť.Často používam malinový, pomarančový a hruškový sirup. Najlepšie sa zapamätá ako :3,2,1... ja ho aj takto volám.Na jednu dávku potrebujem 3 kg očistených jablčok, teda ošúpať a vyčistiť od jaderníkov,2 kg kryštálový cukor a 1 liter sirupu.

  2. 2

    Jablčka dám variť do rajnice, zalejem 2dc vody a 2 dc sirupom. Varím, až sa celkom rozvaria jablčka.Treba ich preliať cez sitko, aby sa šupky z jaderníkov nedostali do lekváru.Potom precedenú hmutu dám do rajnice, privediem do varu a prisypem 2kg cukru a zalejem zbytkom sirupu. Varím tak, ako oastatné lekváre. Hustota lekváru záleží od toho, na čo sa bude používať. Je vynikajúci, dá používať do koláčov, lebo sa nerozteká.Dá sa urobiť aj na redšie, na používanie ako pomazánka na chlieb. Na záver, ked je už skoro hotový nasypem citrodeko. Horúci lejem do pripravených pohárov.

  3. 3

    Uzatvorím a na prikryjem uterákom , kým vychladne. Neotáčam ho na vrchnáky. Pani tatranke som ho poradila,ona pridala do neho aj pomaranče a veľmi si ho chválila.Je chuťovo vynikajúci a môže sa uvariť hoci aj dnes, aj keď je december.

Diskusia k receptu

izabella929
matata1...dík za komentárik:-)) vyskúšaj, nesklameš sa....je to výborný lekvár.-))
marianna76
super, tak toto je ten recept a fakt aj ten tatrankin vyzeral fajn.... Dík
dorisa
Zaujímavy receptík, uložím si ho, vyskušam, ďakujem Mariannka.
izabella929
@marianna76 ..taranke som ja napísala meilom tento recept na jablkový lekvár a ona pridala do neho aj pomaranče.-)) ja ho robím celé leto...a má vždy inú chuť, lebo tú dodáva sirup, ktorý sa pridáva do lekváru.-)) vyskúšajte doporučujem vám ho vrele.-)
izabella929
@havino...doporu čujem.-)) je to výborný nezroztekavý lekvár...a aký použiješ do neho sirup,,,teda z akého ovocia, takú bude mať chuť...) výborný...som ho mnohým poradila a všetci ho chválili...)a je aj to dobre, že aj teraz sa dá variť...jablčka dlho nevydržia, treba ich spracovať na lekvár a ten sa veru dá aj na chlebík natierať.-)))
lubja
mohla by si uviesť akú značku sirupu používaš? tie obchodne sú veľmi riedke
izabella929
@lubja , ja kupujem tiež v obchode sirup a veru sú teraz dosť riedke, ale tam vlastne ide o chuť sirupu a nie o kvalitu...bohužial, že už sa nevyrába ten hustý sirup, z ktorého sme si robili pred 20 rokmi limonádu..taký pravý nešvindlovaný si vieme vyrobiť iba doma...
paeva
to je fajn nápad, lekvár z jabĺk, určit ho vyskúšam, môžem použiť aj opadané jablká? dakujem za fajn tip
izabella929
@paeva , jasné, ja využívam na tento lekvár len padavky...je s tým troška roboty, ale s čím nie je.-)) je výborný, nerozteká sa a vhodný na plnenie do koláčov...) nech sa ti vydarí a chutí.-)) dík za komentár.-))
izabella929
@paeva , jasné, ja využívam na tento lekvár len padavky...je s tým troška roboty, ale s čím nie je.-)) je výborný, nerozteká sa a vhodný na plnenie do koláčov...) nech sa ti vydarí a chutí.-)) dík za komentár.-))
monty469
Keď budú toho roku jablká,tak navarím.Lekváru nie je nikdy dosť
izabella929
@monty469 , v mojej čarokrásnej záhrade bola jedna obrovská jabloň letná a tá rodila bez prestávky každý rok, akoby bola cítila, že mi musí dať dostatok úrody , aby som mala na čo spomínať, keď už tam nebudem...mám tu spústu receptov, ako som úspešne spracovala celú úrodu bezo zbytku...ešte aj šupky som sušila na čaj..všetko, čo sa povykrajovalo sa použilo na jabĺčkovicu...žiaden odpad..no a tento lekvár je veľmi chutný a vždy má inú chuť, pretože záleží od toho, aký sirup použiješ do neho..je to variabilný lekvár, ktorý sa mi vydaril a budem ho vždy chváliť...lebo domáce je domáce...)ďakujem pekne za komentár.-)
1x lala77




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia