Foto: pusta
Takýto jednoduchý , dobrý a voňavý kysnutý jablkový závin mi robila moja dobrá stará mama v detstve, ponúkam jej recept záujemcom.
porcia
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Zohriala som mlieko na vlažné.
-
2
Rozpustila som maslo a nechala som ho vychladnúť na vlažné.
-
3
Do preosiatej múky v mise som pridala soľ,...
-
4
...cukor krupica a premiešala.
-
5
Do jamky v múke som nadrobila čerstvé droždie,...
-
6
..zaliala som ho časťou vlažného mlieka - asi 100 ml a nechala som ho vykysnúť - asi 15 minút.
-
7
Ked kvások vykysol, priliala som vlažné maslo....
-
8
...a rukami som dôkladne vypracovala za postupného pridávania zvyšného vlažného mlieka hladké pružné lesklé polomäkké cesto, ktoré som dala na teple kysnúť na 30 minút prikryté čistou utierkou. Z vlažného mlieka som spotrebovala do cesta spolu 200 ml, zvyšných 50 ml som odložila na chladné miesto, týmto mliekom budem potierať koláč pred pečením.
-
9
Kým cesto kyslo, pripravila som náplň. Do mažiara som dala 1/2 CL celých klinčekov, ktoré som rozdrvila na jemno.
-
10
Do misy som nastrúhala jablká, pomerne rýchlo mi stmavli, ale to v tomto prípade vôbec nevadí.
-
11
K jablkám som pridala mletú škoricu, podrvené klinčeky, na hrot noža mletý zázvor,...
-
12
...2 PL tekutého medu,...
-
13
...pridala som 1 PL detskej krupice, ktorá zabráni vytečeniu plnky, lebo nasaje do seba vlhkosť a všetko som spolu dobre zmiešala, náplň bola hotová.
-
14
Cesto po 30 minútach kysnutia...
-
15
...som vybrala na dosku,...
-
16
...rozvaľkala som ho do tvaru obdĺžnika veľkosti asi 40 x 20 cm. Vôbec netreba pomúčiť ani cesto, ani dosku, s cestom sa výborne pracuje, nelepí.
-
17
Na cesto som rovnomerne rozotrela náplň tak, aby po obvode zostal voľný pruh o šírke 3 - 4 cm.
-
18
Cesto s náplňou som stočila do závinu tak, aby spoj bol na spodku a oba konce som zahla nadol pod závin, ktorý som preniesla na plech s pečiacou fóliou, závin som prikryla čistou utierkou, nechala som ho na teple kysnúť znovu 30 minút.
-
19
Potom som závin potrela zvyšným studeným mliekom a vložila som ho piecť do trúby, v ktorej bol na spodku hrnček s horúcou vodou.
-
20
Piekla som v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C na 30 minút, potom som ju vybrala z trúby, nechala úplne vychladnúť na mriežke.
-
21
Vychladnutý závin som pokrájala na plátky a podávala s horúcim čajom. Tento závin vôbec nie je presladený, moja dobrá stará mama pridávala do náplne miesto mletých klinčekov klinčeky čerstvo podrvené v mažiari, na hrot noža mletý zázvor, ktorý dodal perfektnú chuť spolu s medom, ktorý dávala miesto cukru,čím je náplň oveľa chutnejšia a aby náplň nevytiekla, pridala za polievkovú lyžicu detskej alebo pšeničnej hrubej krupice,počas pečenia tohto jablkového závinu nádherne a dráždivo rozvoniaval celý dom, cesto je jemné, nadýchané a ľahučké ako pierko, vždy mi ho upiekla v detstve na moje želanie -) U nás sa po ňom len tak zaprášilo, pridávam recept mojej drahej starej mamy, vrelo odporúčam vyskúšať jej Jablkový kysnutý závin :-)
hej, recepty našich starých mám sú rokmi osvedčené a tie najlepšie, aj s ich skúsenosťami a surovinami.
dakujem za pochvalu.
som rada, že sa ti receptík páči :-)
dakujem za uznanie, uloženie do kk a 5*
dakujem za pochvalu a za 5*
dakujem ti.
je naozaj veľmi chutný a nesklame ťa, ani tvoju krásnu a šikovnú vnučku, len ho skús upiecť :-)
dakujem za milú pochvalu a 5*.
dakujem za milú pochvalu.
Od cesta recepty ja veľmi rada. 5*
vážim si tvoju pochvalu, dakujem.
nie nedívala som sa na našu ulicu z okna, nestihla som, lebo stále zvonili susedia, čo ich tá úžasná vôňa pritiahla :-)))
ich som ponúkla :-)
áno, krupica vynikajúco saje vlhkosť z cesta.
dakujem za milý a vtipný komentár i za 5*
dakujem ti za pochvalu :-)
vážim si to.
Dakujem Biopsik2