Jablkový koláč s ricottou a marcipánom fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 4. novembra 2012
Jablkový koláč s ricottou a marcipánom (fotorecept)
Foto: tiginko

Keď hľadám inšpiráciu vo svojich uložených receptoch na Vareche a viem, že už nepôjdem do obchodu, často mi nezostáva nič iné, len improvizovať.Dnes som Zobraziť celý popisKeď hľadám inšpiráciu vo svojich uložených receptoch na Vareche a viem, že už nepôjdem do obchodu, často mi nezostáva nič iné, len improvizovať.Dnes som natrafila na recept od @Nazarboncuk http://varecha.pravda.sk/recepty/hruskovy-kolac-s-mandlami-a-mascarpone-fotor/22880-recept.html, ktorý sa mi veľmi zapáčil. Len som musela vymeniť niektoré suroviny a ubrať cukor, ktorého sa mi zdalo veľa. A tak z neho nakoniec nezostal takmer kameň na kameni....

30+odležanie minút
príprava
20+30 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
100 g
3 PL
150 g
4 PL
Plnka:
250 g alebo tvaroh jemný
20 kvapiek
cca 3 PL
2 ks
1 PL
okrem toho:
3 - 4 ks
z 1/2 citróna
cca 150 g




Postup

  1. 1

    Múky, cukor a tuhé maslo rozkutrujeme alebo rozmixujeme na mrveničku, do ktorej zapracujeme studenú vodu. Trochu rukou na doske premiesime a vytvoríme kompaktnú masu, ktorú uložíme na cca 1 hod. do chladničky.

    Jablkový koláč s ricottou a marcipánom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým jablká očistíme a nakrájame/nastrúhame na tenké plátky (ja som ich rezala na "uhorkovom" strúhadle). Zmiešame ich s citrónovou šťavou a ak sú kyslejšie, pocukrujeme ich 1PL hnedého cukru. Ja som nesladila, boli dosť sladké a marcipán tiež.

    Jablkový koláč s ricottou a marcipánom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ricottu vymiešame so stéviou alebo cukrom (v tomto prípade nedávajte hnedý, nevyzerá to dobre), vajciami a škrobom - ja používam tapiokový.

    Jablkový koláč s ricottou a marcipánom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vytiahneme z chladničky, nahrubo nastrúhame do koláčovej formy a prstami roztlačíme na celé dno a boky. Popicháme vidličkou a dáme na 20 min. zapiecť na 180 st.

    Jablkový koláč s ricottou a marcipánom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Necháme trocha vychladnúť, rozotrieme ricottovú plnku a navrch rozložíme jablká. Celý povrch pokryjeme nahrubo nastrúhaným marcipánom. Dáme piecť na 180 st na 30 minút. Mne sa marcipán upiekol dosť do hneda, asi skúsim nabudúce prikryť koláč alobalom.

    Jablkový koláč s ricottou a marcipánom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Odporúčam vyskúšať. Je naozaj výborný, nie presladený a krásne voní maslom...

    Jablkový koláč s ricottou a marcipánom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

danda3
Krásny koláčik, jablkových nie je nikdy dosť.♥
medovnicek
tvoja improvizácia sa ti veľmi vydarila, recept sa mi veľmi páči a musím priznať, že s kokosovým cukrom som sa ešte nestretla
stacy77777
ďalší dôkaz,že improvizovať sa oplatí,krásny koláčik,ukladám si
tiginko
ďakujem za uznanie...ja nie som veľmi na sladké, hlavne chcem urobiť radosť svojim blízkym, ale neskromne musím poznamenať, že je fakt hriešne dobrý, trochu uležaný ešte lepší ako čerstvý. Vyskúšajte a dáte mi za pravdu :-)
mesiar50
vypada to velmi ,velmi dobre gratulujem recept nasmerujem do KK.VDAKA
frezia
Tak ten musim upiect a asi uz zajtra.Ten kokosovy cukor zozeniem taktiez.Dakujem za vyborny recept.Ukladam.
dorenika
stevia v kvapkach?moja mama to pestuje ale nevie si s tym rady jedine do caju to vie dat,to si asi uz kupila take co?ak by si vedela nejaky recept ako tu cerstvu zuzitkovat na varenie/pecenie tak daj radu bude asi rada:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia