Jablkový koláč s ricottou a marcipánom (fotorecept)
Autor receptu: tiginko
Keď hľadám inšpiráciu vo svojich uložených receptoch na Vareche a viem, že už nepôjdem do obchodu, často mi nezostáva nič iné, len improvizovať.Dnes som natrafila na recept od @Nazarboncuk http://varecha.pravda.sk/recepty/hruskovy-kolac-s-mandlami-a-mascarpone-fotor/22880-recept.html, ktorý sa mi veľmi zapáčil. Len som musela vymeniť niektoré suroviny a ubrať cukor, ktorého sa mi zdalo veľa. A tak z neho nakoniec nezostal takmer kameň na kameni....
30+odležanie minút príprava |
20+30 minút na 180 °C |
Postup
- Múky, cukor a tuhé maslo rozkutrujeme alebo rozmixujeme na mrveničku, do ktorej zapracujeme studenú vodu. Trochu rukou na doske premiesime a vytvoríme kompaktnú masu, ktorú uložíme na cca 1 hod. do chladničky.
- Medzitým jablká očistíme a nakrájame/nastrúhame na tenké plátky (ja som ich rezala na "uhorkovom" strúhadle). Zmiešame ich s citrónovou šťavou a ak sú kyslejšie, pocukrujeme ich 1PL hnedého cukru. Ja som nesladila, boli dosť sladké a marcipán tiež.
- Ricottu vymiešame so stéviou alebo cukrom (v tomto prípade nedávajte hnedý, nevyzerá to dobre), vajciami a škrobom - ja používam tapiokový.
- Cesto vytiahneme z chladničky, nahrubo nastrúhame do koláčovej formy a prstami roztlačíme na celé dno a boky. Popicháme vidličkou a dáme na 20 min. zapiecť na 180 st.
- Necháme trocha vychladnúť, rozotrieme ricottovú plnku a navrch rozložíme jablká. Celý povrch pokryjeme nahrubo nastrúhaným marcipánom. Dáme piecť na 180 st na 30 minút. Mne sa marcipán upiekol dosť do hneda, asi skúsim nabudúce prikryť koláč alobalom.
- Odporúčam vyskúšať. Je naozaj výborný, nie presladený a krásne voní maslom...