Jablkový koláč s ricottou a marcipánom (fotorecept)

Autor receptu: tiginko

Keď hľadám inšpiráciu vo svojich uložených receptoch na Vareche a viem, že už nepôjdem do obchodu, často mi nezostáva nič iné, len improvizovať.Dnes som natrafila na recept od @Nazarboncuk http://varecha.pravda.sk/recepty/hruskovy-kolac-s-mandlami-a-mascarpone-fotor/22880-recept.html, ktorý sa mi veľmi zapáčil. Len som musela vymeniť niektoré suroviny a ubrať cukor, ktorého sa mi zdalo veľa. A tak z neho nakoniec nezostal takmer kameň na kameni....

30+odležanie minút
príprava
20+30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Múky, cukor a tuhé maslo rozkutrujeme alebo rozmixujeme na mrveničku, do ktorej zapracujeme studenú vodu. Trochu rukou na doske premiesime a vytvoríme kompaktnú masu, ktorú uložíme na cca 1 hod. do chladničky.
  2. Medzitým jablká očistíme a nakrájame/nastrúhame na tenké plátky (ja som ich rezala na "uhorkovom" strúhadle). Zmiešame ich s citrónovou šťavou a ak sú kyslejšie, pocukrujeme ich 1PL hnedého cukru. Ja som nesladila, boli dosť sladké a marcipán tiež.
  3. Ricottu vymiešame so stéviou alebo cukrom (v tomto prípade nedávajte hnedý, nevyzerá to dobre), vajciami a škrobom - ja používam tapiokový.
  4. Cesto vytiahneme z chladničky, nahrubo nastrúhame do koláčovej formy a prstami roztlačíme na celé dno a boky. Popicháme vidličkou a dáme na 20 min. zapiecť na 180 st.
  5. Necháme trocha vychladnúť, rozotrieme ricottovú plnku a navrch rozložíme jablká. Celý povrch pokryjeme nahrubo nastrúhaným marcipánom. Dáme piecť na 180 st na 30 minút. Mne sa marcipán upiekol dosť do hneda, asi skúsim nabudúce prikryť koláč alobalom.
  6. Odporúčam vyskúšať. Je naozaj výborný, nie presladený a krásne voní maslom...