Jablkový koláč s karamelom fotorecept

pusta - fotkapusta, 18. mája 2015
Jablkový koláč s karamelom (fotorecept)
Foto: pusta

Tento recept som našla dávnejšie na nete, veľmi sa mi páčil, vyskúšala som ho, u nás doma veľmi chutil rada sa o recept podelím, Zobraziť celý popisTento recept som našla dávnejšie na nete, veľmi sa mi páčil, vyskúšala som ho, u nás doma veľmi chutil rada sa o recept podelím, možno sa niekomu zapáči, recept pridávam v dobrej viere a nie kvôli hádkam akéhokoľvek charakteru, poteší ma, ak sa niekomu zíde a vyskúša ho.

1 dávka
porcia
70 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. 1

    Do misy som dala preosiatu múku, soľ, práškový cukor, kukuričný škrob, premiešala, pridala som kocky studeného masla,

    Jablkový koláč s karamelom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...spolu som rýchlymi pohybmi všetko spracovala na drobenku, postupne som pridávala ľadovú vodu po troškách, ked sa cesto spojilo, vytvarovala som ho do obdĺžnika a prikryté fóliou som ho odložila odpočívať do chladničky na 30 minút, aby sa vychladilo a stuhlo.

    Jablkový koláč s karamelom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ som očistené, umyté jablká odstopkovala, zbavila jadrinca, ošúpala, pokrájala na malé kúsky, je vhodné vybrať kyslé jablká s tvrdšou dužinou, aby sa počas pečenia nerozpadli, náplň je dosť sladká, v miske som zmiešala práškový cukor a mletú škoricu na škoricový cukor.

    Jablkový koláč s karamelom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto som vybrala z chladničky, spravila som z neho dva bochníčky, ktoré som rozvaľkala na tenko do kruhu asi 1 - 2 mm hrúbky, oba kruhy som hojne popichala vidličkou, do jedného z nich som vykrojila dva menšie otvory asi v strede o veľkosti asi 2 cm, tade bude odchádzať para počas pečenia a pretečie med do vnútra, ktorý počas pečenia spolu s cukrom skaramelizuje, rozovierateľnú tortovú formu som hojne vymazala maslom a vysypala hladkou múkou, nie polohrubou, lebo cesto je z hladkej múky,....

    Jablkový koláč s karamelom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pripravenú formu (s priemerom 18 cm) som vystlala cestom bez otvorov tak, aby boli pokryté aj boky formy,...

    Jablkový koláč s karamelom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...dno cesta som posypala strúhankou, ktorá vsiakne nadbytočnú vlhkosť,...

    Jablkový koláč s karamelom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...nasypala som pripravené jablká, povrch uhladila do vodorovnej rovnomernej polohy,..

    Jablkový koláč s karamelom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..posypala som ho škoricovým cukrom, netreba premiešavať s jablkami, lebo sa roztopí a všade stečie a obalí rovnomerne jablká karamelom vzniknutým počas pečenia rovnomerne...

    Jablkový koláč s karamelom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...na vrch som dala malé kocky masla,...

    Jablkový koláč s karamelom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...prikryla som náplň druhým cestom s otvormi,...

    Jablkový koláč s karamelom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...vrch cesta som poliala tekutým medom a rozotrela rovnomerne štetcom, med čiastočne zatečie cez otvory do vnútra náplne a skaramelizuje pekne na povrchu i vo vnútri počas pečenia,...

    Jablkový koláč s karamelom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...pripravený koláč som piekla 30 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov C do peknej zlato hnedej farby na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, koláč som vybrala z rúry a nechala som ho úplne vychladnúť v tortovej forme, nevyberajte ho skôr, lebo teplý sa vám rozpadne a nebudete ho môcť nakrájať,...

    Jablkový koláč s karamelom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...vychladnutý koláč som vybrala z formy, rozovierateľná forma sa ľahučko otvorí a oddelí od bokov koláča i odspodu, nepoužívajte iný typ formy kvôli ťažkému vyberaniu koláča z formy.

    Jablkový koláč s karamelom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Jablkový koláč som pokrájala na porcie, je pomerne sladký, to množstvo cukru, čo je uvedené v recepte, však treba kvôli karamelu, koláč má úžasnú chuť a je výborný ku kávičke, ...

    Jablkový koláč s karamelom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...príprava je pomerne jednoduchá, len som postup podrobne rozpísala a trocha upravila a zjednodušila, tento koláč je vhodný aj pre tých, ktorí majú alergiu na mlieko a vajce, do tohoto krehkého cesta sa vôbec nepridáva, cesto je veľmi jemné a výborne sa s ním pracuje, recept som po odskúšaní pridala v dobrej viere a nie kvôli hádkam akéhokoľvek charakteru, hádam sa niekomu bude páčiť a možno ho rád pripraví, prajem vám, aby sa vám vydaril a chutil.

    Jablkový koláč s karamelom (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

redakcia
UPOZORNENIE: Vzhľadom na to, že pod receptami tejto autorky vznikajú dlhodobo hádky, urážky, osobné spory, budú všetky komentáre, ktoré nesúvisia s receptom, bez upozornenia odstránené.
1x nynuna
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
MŇAM, kombinácia jablká a škorica v koláči super, páči sa mi.
1x pusta1
pusta1
@dr , som rada, že sa ti môj recept páči :-)
dakujem za pochvalu.
pusta1
@jozka2 , áno, krásne sa upiekol a výborne chutil, máme radi kombináciu jabĺk, škorice a karamelu :-)
tvoja pochvala ma potešila.
dakujem.
kukulienka71
veľmi dobre znie tento koláč, hodný vyskúšania. Najprv som pozerala množstvo surovín na cesto, reku, z toho vyšiel spodok aj vrch? a pátrala som po veľkosti formy, ktorú si uviedla, 18cm, tak to je v poriadku. Aj recept, aj popis si zaslúži pochvalu.
1x pusta1
pusta1
@kukulienka71 , ked som ten koláč robila, rozvaľkala na väčší kruh, ako je tortová forma, lebo som rátala s vystlaním bokov, zdalo sa mi, že cesta je veľa, ako aj náplne v surovom stave, dokonca ešte aj ked som všetko už mala vo forme, a veru nebolo to veľa, skôr akurát, lebo cesto s počas pečenia pekne spojí, a náplň v ňom pečením stratí niečo na objeme, tými otvormi hore v ceste sa prebytočná tekutina z jabĺk odparí,preto je stred po vychladnutí o niečo nižší, než okraje na obvode a vyzerá to v konečnom dôsledku veľmi pekne a chuť po prepojení surovín navzájom je úžasná.
dakujem ti za pochvalu, vážim si to od teba veľmi.
1x pusta1
pusta1
poteší ma, ak si nájdeš čas a tento koláč niekedy vyskúšaš.
dakujem.
klaudia968
@pusta1 koláčik sa ti vydaril, páči sa mi aj podrobný popis, takže sa nemusia báť vyskúšať aj začiatočníci. ja ukladám 5*
pusta1
@klaudia968 , nie, nemusia sa báť ani začiatočníci, preto som recept tak podrobne napísala, som rada, že si to ocenila aj ty. :-)))
dakujem ti za peknú pochvalu, za uloženie do kk a za 5*
marika21
Mne sa tiež takto popísaný recept páči. Ja sa držím popisu v recepte. Nerada riskujem a vymýšlam. Nie vždy sa to vyplatí. Nepodarky ma znechutia. Preto mám rada varecháčov, -čky, čo uvádzajú aj drobnosti v akom plechu, tortáreň, iné nádoby, uvedú rozmery. Záleží aj v rúre na ktorej kolajničke sa to pečie. KK5*
pusta1
@marika21 , tiež si myslím, že na po prvýkrát sa vždy treba držať receptu, potom už možno varírovať podľa seba, to či sa nový recept vydarí, si všimneš už počas prípravy, ak nie si začiatočník.
ja si vždy prečítam aj komentáre a veľa sa dozviem, aj o chybách v recepte. tie veci uvádzam, lebo sa mi často stalo, že práve preto recept nesedel, myslím, že to by mal robiť každý bez rozdielu
áno na rúre záleží veľmi, aj na koľajničke.
dakujem za pochvalu a za 5*

Zaujímavé video z archívu TV Varecha