Jablkový koláč s karamelom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tento recept som našla dávnejšie na nete, veľmi sa mi páčil, vyskúšala som ho, u nás
doma veľmi chutil rada sa o recept podelím, možno sa niekomu zapáči, recept pridávam v
dobrej viere a nie kvôli hádkam akéhokoľvek charakteru, poteší ma, ak sa niekomu zíde a
vyskúša ho.
1 dávka porcia |
70 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup- Do misy som dala preosiatu múku, soľ, práškový cukor, kukuričný škrob, premiešala, pridala som kocky studeného masla,
- ...spolu som rýchlymi pohybmi všetko spracovala na drobenku, postupne som pridávala ľadovú vodu po troškách, ked sa cesto spojilo, vytvarovala som ho do obdĺžnika a prikryté fóliou som ho odložila odpočívať do chladničky na 30 minút, aby sa vychladilo a stuhlo.
- Zatiaľ som očistené, umyté jablká odstopkovala, zbavila jadrinca, ošúpala, pokrájala na malé kúsky, je vhodné vybrať kyslé jablká s tvrdšou dužinou, aby sa počas pečenia nerozpadli, náplň je dosť sladká, v miske som zmiešala práškový cukor a mletú škoricu na škoricový cukor.
- Cesto som vybrala z chladničky, spravila som z neho dva bochníčky, ktoré som rozvaľkala na tenko do kruhu asi 1 - 2 mm hrúbky, oba kruhy som hojne popichala vidličkou, do jedného z nich som vykrojila dva menšie otvory asi v strede o veľkosti asi 2 cm, tade bude odchádzať para počas pečenia a pretečie med do vnútra, ktorý počas pečenia spolu s cukrom skaramelizuje, rozovierateľnú tortovú formu som hojne vymazala maslom a vysypala hladkou múkou, nie polohrubou, lebo cesto je z hladkej múky,....
- ...pripravenú formu (s priemerom 18 cm) som vystlala cestom bez otvorov tak, aby boli pokryté aj boky formy,...
- ...dno cesta som posypala strúhankou, ktorá vsiakne nadbytočnú vlhkosť,...
- ...nasypala som pripravené jablká, povrch uhladila do vodorovnej rovnomernej polohy,..
- ..posypala som ho škoricovým cukrom, netreba premiešavať s jablkami, lebo sa roztopí a všade stečie a obalí rovnomerne jablká karamelom vzniknutým počas pečenia rovnomerne...
- ...na vrch som dala malé kocky masla,...
- ...prikryla som náplň druhým cestom s otvormi,...
- ...vrch cesta som poliala tekutým medom a rozotrela rovnomerne štetcom, med čiastočne zatečie cez otvory do vnútra náplne a skaramelizuje pekne na povrchu i vo vnútri počas pečenia,...
- ...pripravený koláč som piekla 30 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov C do peknej zlato hnedej farby na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, koláč som vybrala z rúry a nechala som ho úplne vychladnúť v tortovej forme, nevyberajte ho skôr, lebo teplý sa vám rozpadne a nebudete ho môcť nakrájať,...
- ...vychladnutý koláč som vybrala z formy, rozovierateľná forma sa ľahučko otvorí a oddelí od bokov koláča i odspodu, nepoužívajte iný typ formy kvôli ťažkému vyberaniu koláča z formy.
- Jablkový koláč som pokrájala na porcie, je pomerne sladký, to množstvo cukru, čo je uvedené v recepte, však treba kvôli karamelu, koláč má úžasnú chuť a je výborný ku kávičke, ...
- ...príprava je pomerne jednoduchá, len som postup podrobne rozpísala a trocha upravila a zjednodušila, tento koláč je vhodný aj pre tých, ktorí majú alergiu na mlieko a vajce, do tohoto krehkého cesta sa vôbec nepridáva, cesto je veľmi jemné a výborne sa s ním pracuje, recept som po odskúšaní pridala v dobrej viere a nie kvôli hádkam akéhokoľvek charakteru, hádam sa niekomu bude páčiť a možno ho rád pripraví, prajem vám, aby sa vám vydaril a chutil.
|