Jablkový koláč s karamelom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento recept som našla dávnejšie na nete, veľmi sa mi páčil, vyskúšala som ho, u nás doma veľmi chutil rada sa o recept podelím, možno sa niekomu zapáči, recept pridávam v dobrej viere a nie kvôli hádkam akéhokoľvek charakteru, poteší ma, ak sa niekomu zíde a vyskúša ho.

1 dávka
porcia
70 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Do misy som dala preosiatu múku, soľ, práškový cukor, kukuričný škrob, premiešala, pridala som kocky studeného masla,
  2. ...spolu som rýchlymi pohybmi všetko spracovala na drobenku, postupne som pridávala ľadovú vodu po troškách, ked sa cesto spojilo, vytvarovala som ho do obdĺžnika a prikryté fóliou som ho odložila odpočívať do chladničky na 30 minút, aby sa vychladilo a stuhlo.
  3. Zatiaľ som očistené, umyté jablká odstopkovala, zbavila jadrinca, ošúpala, pokrájala na malé kúsky, je vhodné vybrať kyslé jablká s tvrdšou dužinou, aby sa počas pečenia nerozpadli, náplň je dosť sladká, v miske som zmiešala práškový cukor a mletú škoricu na škoricový cukor.
  4. Cesto som vybrala z chladničky, spravila som z neho dva bochníčky, ktoré som rozvaľkala na tenko do kruhu asi 1 - 2 mm hrúbky, oba kruhy som hojne popichala vidličkou, do jedného z nich som vykrojila dva menšie otvory asi v strede o veľkosti asi 2 cm, tade bude odchádzať para počas pečenia a pretečie med do vnútra, ktorý počas pečenia spolu s cukrom skaramelizuje, rozovierateľnú tortovú formu som hojne vymazala maslom a vysypala hladkou múkou, nie polohrubou, lebo cesto je z hladkej múky,....
  5. ...pripravenú formu (s priemerom 18 cm) som vystlala cestom bez otvorov tak, aby boli pokryté aj boky formy,...
  6. ...dno cesta som posypala strúhankou, ktorá vsiakne nadbytočnú vlhkosť,...
  7. ...nasypala som pripravené jablká, povrch uhladila do vodorovnej rovnomernej polohy,..
  8. ..posypala som ho škoricovým cukrom, netreba premiešavať s jablkami, lebo sa roztopí a všade stečie a obalí rovnomerne jablká karamelom vzniknutým počas pečenia rovnomerne...
  9. ...na vrch som dala malé kocky masla,...
  10. ...prikryla som náplň druhým cestom s otvormi,...
  11. ...vrch cesta som poliala tekutým medom a rozotrela rovnomerne štetcom, med čiastočne zatečie cez otvory do vnútra náplne a skaramelizuje pekne na povrchu i vo vnútri počas pečenia,...
  12. ...pripravený koláč som piekla 30 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov C do peknej zlato hnedej farby na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, koláč som vybrala z rúry a nechala som ho úplne vychladnúť v tortovej forme, nevyberajte ho skôr, lebo teplý sa vám rozpadne a nebudete ho môcť nakrájať,...
  13. ...vychladnutý koláč som vybrala z formy, rozovierateľná forma sa ľahučko otvorí a oddelí od bokov koláča i odspodu, nepoužívajte iný typ formy kvôli ťažkému vyberaniu koláča z formy.
  14. Jablkový koláč som pokrájala na porcie, je pomerne sladký, to množstvo cukru, čo je uvedené v recepte, však treba kvôli karamelu, koláč má úžasnú chuť a je výborný ku kávičke, ...
  15. ...príprava je pomerne jednoduchá, len som postup podrobne rozpísala a trocha upravila a zjednodušila, tento koláč je vhodný aj pre tých, ktorí majú alergiu na mlieko a vajce, do tohoto krehkého cesta sa vôbec nepridáva, cesto je veľmi jemné a výborne sa s ním pracuje, recept som po odskúšaní pridala v dobrej viere a nie kvôli hádkam akéhokoľvek charakteru, hádam sa niekomu bude páčiť a možno ho rád pripraví, prajem vám, aby sa vám vydaril a chutil.