Jablkový džem fotorecept

afataga - fotkaafataga, 1. októbra 2013
Jablkový džem (fotorecept)
Foto: afataga

Dostala sa som kopu domácich jabĺk, nestriekané, ale strašne červivé, alebo lepšie povedané, preto červivé. Nevyzerali, ze by prežili nejake skladovanie, tak som hľadala Zobraziť celý popisDostala sa som kopu domácich jabĺk, nestriekané, ale strašne červivé, alebo lepšie povedané, preto červivé. Nevyzerali, ze by prežili nejake skladovanie, tak som hľadala na nete, čo s nimi a našla som toto: http://mojerecepty.sk/jablkovy-dzem.html, ja som oproti originálu dala viac rumu a citrónovej kôry a trochu inak som postupovala, lebo som si chcela uľahčiť život

50 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
500 g
1 PL
4 PL
4 PL
2 PL
cca 1,5 dl




Postup

  1. 1

    Krvopotne očistené jablká som pokrájala na akési útvary

    Jablkový džem (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dala som ich do hrnca s trochou vody a snažila som sa ich rozvairť, ale sa bránili, takto vyzerali po 20 min.

    Jablkový džem (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kežďže sa mi lenilo ich pasírovať, pučila som ich pučidlom na zemiaky dúfajúc, že počas varenia sa rozpadnú

    Jablkový džem (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som cukor a ostatné ingrediencie, od známeho som si vyžobrala domáci citrón

    Jablkový džem (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Varila som a miešala, ale nechceli sa rozpadnúť, tak som vzala ponorný mixér a vybavila som si to s nimi

    Jablkový džem (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dala som do pohárikov a sterilizovala 20 min. na 100°, ja pre istotu všetko sterilizujem, keď už sa s tým babrem, nech sa mi to nepokazí, vyšlo mi 7 pohárikov od väčšej horčice. Džem síce nevyzerá moc vábne, ale krásne vonia od toho citróna.

Diskusia k receptu

marianna76
A ako bude dobrý v zime.... Vieš čo, urobím tiež podľa teba... Mne sa páči... Ďakujem. a tušim sa dá zjesť aj samotný, že? ako je hustý - prosím.
ancicka
Dobré si urobila s tými červivími jablkama.Ja zasa som robila s takých pečený čaj.T.r. sa jablká nedajú tak skladovať ako min.r.Asi je to tým suchom.
manya
asi si mala takú odrodu, čo sa nerozvarí ani náhodou, ale keby si chcela kompót raz-dva je z nich kaša, jablkový som ešte nerobila, možno vyskúšam podľa tvojho receptu.
zuzkabluzka
Tak toto si hned ukladam, moj svokor mi nosi kazdy tyzden kos jablk (tiez su cervive), uz som nevedela, co s nimi, sikovnica @afagata , dakujem za recept :)
paploska
super nápad @afataga , svokra má mini sad s jablkami a vždy zhnijú, žiaľ nevieme čo s nimi :-( vyskúšam tento džem. v nedeľu som robila čerstvý jablkový kompót a tiež bol super :-) iné kafé
izabella929
tvoj džem musí byť veľmi chutný,,,) citrón je vhodný do džemov aj lekvárov,,,zjemňuje ich chuť...šikovná si a určite sa v zime potešíš pri otvorení vynikajúceho džemu...)
kimlo
Super, škoda že tento rok nemám žiadne jablká... 5*
alena45
píšeš, že očistené jablká, ale vidím, že majú šupku. Inak džem vyzerá dobre, s tým citrónom budú výborné. Ak ešte nejaké dostanem, tak určite urobím.
horalka66
veľmi pekný recept a aj vtipne podaný :-)uložený a stojí za vyskúšanie dík
afataga
dakujem vsetkym, idem odpovedat:
@marianna76 neviem opisat hustotu, hustejsi ako detska vyziva, asi by sa dal jest aj samotny, ale v tom pripade by som ubrala cukor
@ancicka aj tak bol odpad viac ako polovica
@manya to boli styri odrody, ale branili sa vsetky :-)
@zuzkabluzka niet nad dobreho svokra :-)
@paploska aj dobra svokra nie je na zahodenie :-), u nas sa kompoty nejedia, este mi zostalo do kolaca
@izabella929 je chutny a vonavy, zniesol by aj viac tej kory
@kimlo priznaj farbu, ze su vsetky v sude :-)
@alena45 ocistene od cervivych casti, nechcelo sa mi ich este aj supat, vyskusaj a jasne, ze mozes osupat
@horalka66 treba uz len skusit
budem rada, ak skusite a date mi vediet
garanco
Jablkový džem je výborný, vlani som ho varila zo strúhaných jabĺk (keďže sa ťažko rozvárali) a mal dobrú konzistenciu a - samozrejme- aj chuť!
Teraz som opadané jablká kombinovala s černicami. Jablká sú výborné na zahustenie džemu, preto ušetria kopu času pri varení.
tiginko
jaaaj, toľko škody @afataga , veď od cukru sa priberá a kazia sa zuby! Bolo lepšie vypáliť, mala by si menej práce a zabratého miesta v špajzi
kimlo
No veru, každé ráno pol litra jabĺčkovice nalačno robí divy... :-)
afataga
@garanco jablka maju vela pektinu, tak asi preto, kedze som nemala ine ovocie, dala som ten citron
@radost dakujem, pozerala som aj ten peceny, ale uz nebudem robit toho roku
@tiginko aj mas nejake tabulky, daj vediet kolko ml by mi vyslo z 2 kg jablk, lebo este asi 2 kg mam
@kimlo tak vidis, mala som pravdu s tym sudom
angast
@afataga kedze si taka sikovna gazdinka mozem ti poskytnut asi 60 kg
cervivych jablk. budes mat peknu zasobu dzemu na zimu.
@kimlo mas pravdu pol litra jablckovice na rano dokaze neskutocne divy
gubics
Toho roku sa urodilo jabĺk neúrekom.My sme ich všetka aj tie zimné v pondelok obrali, lebo na východ hlásili na tento týždeň mrazy, a zo zmrznutých už sa nedá nič robiť.Jabĺk ,hrušiek a sliviek sme nazbierali asi 14 bedien, už sa vopred bojím ich spracovania. Dám z nich aj známym, ktorí nemajú záhradu, nech si užijú. Aj tak my ešte ostane veľa, a už som naložila aj niekoľko konvíc na vypálenie, lebo veľmi veľa ich opadalo.
afataga
@kimlo ved to nie je hanba, ze mas taky konicek
@angast dakujem, si mily, ale podaruj dalsiemu v poradovniku
@gubics pri takom mnozstve by som sa aj ja bala :-)
elixir
@afataga Tvoj recept sa mi páči, a ešte si to aj pekne tým jablkám porátala, na to by sa dal vytvoriť aj komixový príbeh :)
jozka2
tento jablckovy je chutny na palacinky,zemiakove plackyahlavne do caju namiesto cukru,mozes pridat aj trochu rumu,viac zohreje.Ja robim tak ze pokrajam aj so supkou zasypavam cukrom a na miernom ohni dusim 24 hodin,vynikajuce sladidlo do caju.Tento recept raz davala nasa politicka/hamba zabudla som meno nezijem doma a staroba je staroba,jej manzel nahle zomrel,on bol rusky podnikatel,no pomozte mi/no Ok niet s tym roboty horuce dat do flias ana vrch trochu rumu alebo do dzemu po uvareni pridat trochu extraktu z cagy/je to brezovy hrib velmi liecivy,ale treba ho vediet spracovat,ak niekto chodi na Ukrajinu a popyta befungin z cagy oni mu ho daju v lekarni uz urobeny.
afataga
@jazka2 dusis 24 hod.? to nejdes spat? alebo to nechas dusit take opustene bez miesania? to by som sa asi bala ze prihori. Rum som dala aj ja, je tam aj napisany, dzem je super na palacinky, do caju som neskusala, u nas sa moc caju nevypije, ale vyskusam, dakujem za tip.
Neviem, ktoru politicku mas na mysli, ale to je uplne jedno, nechcem to sem tahat, ale pochopila som, ze vsetkym ide iba o jedno a tak na nich vsetkych zvysoka kaslem. O tej cage som tiez este nepocula, na Ukrajinu sa nechystam, ale clovek nikdy nevie :-).
kalucka
Ďakujem za super receptík, práve som ho spravila a je super,, jabĺčka sa mi pekne rozvarili,, trošku mi to pripomína výživu ale je super.
sandra
@afataga , mne sa pri mojej diagnoze vyrazne znizilo mnozstvo druhov ovocia ktore mam povolene konzumovat, zostali jablka, slovenske hrusky a cerveny melon. Tak som minuly rok experimentovala, nasla som si tu recepty od sjuz na peceny lekvar slivkovy a podla toho som robila moj jablkovy. V rure sa jablcka omnoho skor a lahsie rozpadnu ako dusenim na sporaku. Netreba miesat, o nic sa nestaras, len prisypas cukor. Nakoniec som pridala citron ako ty, domixovala ponornym mixerom, naliala do poharov a sterilizovala. Pouzivam ho ako normalny dzem na uplne vsetko, aj na chlebik, je super. Da sa aj pomiesat s hruskami, pripadne ak niekto moze, pridat brandy alebo iny oblubeny alkohol :-D, zazvor, cokolvek na dochutenie.
afataga
@sandra dakujem za rady, ak budem mat zas domace jablka, vyskusam, ale hrusky ja nemam rada :-), skor ten rum alebo brandy :-)
kukulienka71
@afataga ,veru,sú také jablká(aj zemiaky),ktoré sa nie a nie rozvariť...Hned ma napadlo,že by som nakrájané jablká bola pomlela,ja na džemy meliem skoro všetko a potom to skôr hustne. Páči sa mi ochutenie,práve som natrafila na sáčkovú citrónovú kôru od Vitany,píše sa tam,že je z chemicky neošetrených citrónov,tak budem používať tú. Tiež nedávam cukor 1:1,ale menej tak ako aj ty.Pekne si bojovala,iste ťa to posilnilo;-)
afataga
@kuku ja od zemiakov nepozadujem, aby sa rozvarili, zemiakovu kasu nemam rada, jablka mliet ma nenapadlo, nie som ziadny dzemovaric, len mi bolo luto tolke jablka vysmarit do kompostu, ten dzem je super do palaciniek. Tu koru som nevidela, kuknem v obchode, ja ked clovek si uz dnes nemoze byt nicim isty. Boj to bol nerovny, jablka nemali sancu :-).
kukulienka71
Božechráň do kompostu! to som ti len ponúkla radu do budúcna,ak by si zase také "odolné" mala:-)) ja som to tiež videla od starších ženičiek. Garanciu nemáme na nič,žiaľ,ale ja zas nemám kamaráta,čo pestuje bio citróny:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia