Foto: afataga
Dostala sa som kopu domácich jabĺk, nestriekané, ale strašne červivé, alebo lepšie povedané, preto červivé. Nevyzerali, ze by prežili nejake skladovanie, tak som hľadala Zobraziť celý popisDostala sa som kopu domácich jabĺk, nestriekané, ale strašne červivé, alebo lepšie povedané, preto červivé. Nevyzerali, ze by prežili nejake skladovanie, tak som hľadala na nete, čo s nimi a našla som toto: http://mojerecepty.sk/jablkovy-dzem.html, ja som oproti originálu dala viac rumu a citrónovej kôry a trochu inak som postupovala, lebo som si chcela uľahčiť život
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Krvopotne očistené jablká som pokrájala na akési útvary
-
2
Dala som ich do hrnca s trochou vody a snažila som sa ich rozvairť, ale sa bránili, takto vyzerali po 20 min.
-
3
Kežďže sa mi lenilo ich pasírovať, pučila som ich pučidlom na zemiaky dúfajúc, že počas varenia sa rozpadnú
-
4
Pridala som cukor a ostatné ingrediencie, od známeho som si vyžobrala domáci citrón
-
5
Varila som a miešala, ale nechceli sa rozpadnúť, tak som vzala ponorný mixér a vybavila som si to s nimi
-
6
Dala som do pohárikov a sterilizovala 20 min. na 100°, ja pre istotu všetko sterilizujem, keď už sa s tým babrem, nech sa mi to nepokazí, vyšlo mi 7 pohárikov od väčšej horčice. Džem síce nevyzerá moc vábne, ale krásne vonia od toho citróna.
@marianna76 neviem opisat hustotu, hustejsi ako detska vyziva, asi by sa dal jest aj samotny, ale v tom pripade by som ubrala cukor
@ancicka aj tak bol odpad viac ako polovica
@manya to boli styri odrody, ale branili sa vsetky :-)
@zuzkabluzka niet nad dobreho svokra :-)
@paploska aj dobra svokra nie je na zahodenie :-), u nas sa kompoty nejedia, este mi zostalo do kolaca
@izabella929 je chutny a vonavy, zniesol by aj viac tej kory
@kimlo priznaj farbu, ze su vsetky v sude :-)
@alena45 ocistene od cervivych casti, nechcelo sa mi ich este aj supat, vyskusaj a jasne, ze mozes osupat
@horalka66 treba uz len skusit
budem rada, ak skusite a date mi vediet
Teraz som opadané jablká kombinovala s černicami. Jablká sú výborné na zahustenie džemu, preto ušetria kopu času pri varení.
varecha.pravda.sk/recepty/peceny-jablkovy-lekvar-fotorece...
zaujímalo by ma porovnanie..
ja už mám džemov dosť..ešte ideme slivkový v kotli variť..takže jablkové robiť nebudemm..vlani som robila rôzne druhy-rôzne príchute-a je to dobrá vec...
na zdravie
@radost dakujem, pozerala som aj ten peceny, ale uz nebudem robit toho roku
@tiginko aj mas nejake tabulky, daj vediet kolko ml by mi vyslo z 2 kg jablk, lebo este asi 2 kg mam
@kimlo tak vidis, mala som pravdu s tym sudom
cervivych jablk. budes mat peknu zasobu dzemu na zimu.
@kimlo mas pravdu pol litra jablckovice na rano dokaze neskutocne divy
@angast dakujem, si mily, ale podaruj dalsiemu v poradovniku
@gubics pri takom mnozstve by som sa aj ja bala :-)
@elixir vytvor a ak ti ho uverejnia, z honoraru chcem 50% :-)
Neviem, ktoru politicku mas na mysli, ale to je uplne jedno, nechcem to sem tahat, ale pochopila som, ze vsetkym ide iba o jedno a tak na nich vsetkych zvysoka kaslem. O tej cage som tiez este nepocula, na Ukrajinu sa nechystam, ale clovek nikdy nevie :-).