Foto: zuzanka1367
Recept zo Života pochádza z minulého storočia :-) krásne 80 roky...
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
1 ks |
|
100 g |
|
150 g |
|
štipka |
|
Plnka: | |
250 ml |
|
1 ks |
|
350 g |
|
1 ks |
|
100 g |
|
1 ks |
|
|
|
z 1 ks citróna |
|
Na povrch: | |
4-5 ks |
|
hrsť namočené v rume |
|
2 ks |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Z múky, masla, žĺtka a štipky soli vypracujeme cesto, ktoré necháme odpočívať v chlade...moje cesto je trochu tmavšie z trstinového cukru a špaldovej múky, kľudne môžete použiť svetlú múku aj cukor...
-
2
z mlieka a cukru si uvaríme hustý puding, preložíme ho na tanier a zakryjeme potravinárskou fóliou, aby sa neurobila kožka,
-
3
pokiaľ nám puding chladne, tak si prepasírujeme tvaroh, zmiešame ho s citrónovou šťavou, postrúhanou kôrou a žĺtkom, obielime jablká a nakrájame na mesiačiky, posypeme cukrom a škoricou, pridáme hrozienka aj rumom a premiešame, trochu ich pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nestmavli.
-
4
Vyformujeme si cesto do formy, tak, aby prekrývalo aj boky, do vymiešaného tvarohu pridáme vychladnutý puding, premiešame a nanesieme na cesto,
-
5
na tvaroh poukladáme na husto ochutené jablká s hrozienkami a vložíme do vyhriatej rúry,
-
6
Tortu pečieme asi 55 minút, tu je už upečená, ešte nechať vychladnúť...to je asi najťažšia časť, lebo vábivo vonia :-)
Kým sa bude cesto chladiť, navŕtam dve diery do panelu a zavesím obraz. Potom upečiem koláč a po koštovke sa sem vrátim.. ak náhodou neprevŕtam nejaký el.kábel.. Krásny usmiaty deň prajem všetkým, čo čítajú :-)
Plnku som si prispôsobila našim zvyklostiam - vynechala som puding, do tvarohu som len pridala trochu kyslej smotany a za hrsť čerstvého strúhaného kokosu. Mala som zopár bledých jumbo hrozienok a trochu tmavých menších, veľké som šupla do plnky a malé navrch. Chutný a šťavnatý koláčik/torta je to! Ďakujem pekne za recept a sľubujem, že už tu nebudem spamovať :-)