Jablkovo-orechový koláč fotorecept

valeri - fotkavaleri, 19. januára 2014
Jablkovo-orechový koláč (fotorecept)
Foto: valeri

Jabĺk, ktoré sa už priamo nedajú jesť, lebo sú mäkké a scvrknuté, je v pivnici ešte skoro za bedňu, tak ich suším, alebo ich Zobraziť celý popisJabĺk, ktoré sa už priamo nedajú jesť, lebo sú mäkké a scvrknuté, je v pivnici ešte skoro za bedňu, tak ich suším, alebo ich míňam do koláča, ako dnes. Cesto som urobila ako na klasiké jablkové pité a plnky som skombinovala - jablkovú a orechovú, a je celkom dobrý :-))

20-30 minút
príprava
40-45 minút
na 200, 150 °C

Suroviny

300 g
150 g alebo maslo
štipka
1 ČL
1 PL
1 ks
Plnka 1:
podľa chuti nie veľa
 nemusia byť
 alebo strúhanka
Plnka 2:
150 g
3 ks
trochu nemusí byť
4 PL alebo podľa chuti
4 ks




Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín som si vymiesila cesto a nechala som ho tak, kým som si nepripravila plnky. Jablká som nastrúhala, tentokrát som ich nedusila, ale cesto som posypala obilnými sušenými klíčkami aby vsiakli šťavu, ktorú jablká pri pečení pustia. Keď nemám klíčky, použijem strúhanku. Ja dávam veľa jabĺk, lebo mám rada "veľa plnky, málo cesta " :-))

    Jablkovo-orechový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    navrstvila som nastrúhané jablká, posypala cukrom podľa chuti, škoricou a hrozienkami

    Jablkovo-orechový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Žltky som vymiešala s cukrom a prisypala orechy, bolo to strašne husté, tak som priliala trochu rumu (môže byť aj šťava z kompóta napr.) Z bielkov som ušľahala tuhý sneh a vmiešala som ho do orechovej masy

    Jablkovo-orechový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Toto všetko som natrela na jablká a dala upiecť do vopred vyhriatej rúry na 200 st. Pri tejto teplote som to aj piekla prvých 10 minút, potom som teplotu znížila na 150 a piekla som ešte asi 30 minút. Vrch koláča mal farbu do zlatohneda. Môj pech má rozmer asi 30 x 42 cm.

    Jablkovo-orechový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A takto vyzeral po vybratí z rúry

    Jablkovo-orechový koláč (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

ancicka
mesí byť fajny,orechy a jablka,tak to je fajnotá.
eviana
Krásne si to vymyslela a skombinovala - úžasne využité jabĺčka, mňam 5* :)
daguska
Presne taketo nieco hladam. Jablka,orechy. Uz aj idem struhat jablka.
daguska
Hostime sa na kolaciku. No,taky pekny ako tvoj nie je,ale chuti naozaj vyborne. Miesto alkoholu /kedze doma ziaden nepouzivame/som dala trochu smotany. Dobra kombinacia chuti.
používateľ nemá avatar
ena
ena
Vyzerá lákavo, určite zachutí - vyskúšam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia