Jablkovo-citrónové prekvapenie

celero - bez fotkycelero, 5. mája 2010
Jablkovo-citrónové prekvapenie
Foto: celero

Luxusne sa tváriaci a pritom jednoduchý dezert :)

8
porcií
15 minút
príprava
20 minút
na 180-200 °C

Suroviny

1 balenie
5 PL
3 PL
2 ks
1 ks
2 PL
250 ml




Postup

  1. 1

    4 polievkové lyžice Lemon Curd (dostať kúpiť v predajni Marks & Spencer) zmiešať s mletými mandľami a na chvíľu odložiť do chladničky.

  2. 2

    Očistené a nakrájané jablká zaliať citrónovou šťavou a zasypať kryštálovým cukrom.

  3. 3

    Štrúdľové cesto rozstrihnúť na 4 rovnaké obdĺžniky.

  4. 4

    Malé zapekacie misky potrieť zvnútra maslom a do každej vložiť 2 obdĺžniky štrúdľového cesta.

  5. 5

    Do každej misky na cesto vložíme 1/2 lyžice Lemon Curd s mandľami a na to kúsky jabĺk. Cesto jemne spojiť ako keby do batôžka (nemusí byť úplne spojené).

  6. 6

    Vložiť do vyhriatej rúry a piecť pri 180-200 stupňoch približne 20 minút.

  7. 7

    Hotový dezert posypať práškovým cukrom a podávať s vyšľahanou šľahačkou s 1 PL Lemon Curd (Lemon Curd vmiešať do už vyšľahanej šľahačky).

Diskusia k receptu

marlen
milá@celero , naozaj dorý dobrý nápad, piecť to štrúdľové cesto tak ako popisuješ, určite to vyskúšam aj na sladko, aj na slano, je to naozaj krásne, dekoratívne na oslavy, elegantné - každý má svoj koláčik a zje len ten, koniec vyjedania plechov..... cesto sa už pred pečením nepotiera žltkom, či olejom?
marlen
p.s. šľahačka dobrá ešte aj s citrónovým likérom, zvýrazní chuť....
celero
Ďakujem marlen :) Cesto sa ničím nepotiera. Len treba dať pozor, aby pred pečením veľmi nevyschlo. Po vytiahnutí z chladničky ho treba hneď upraviť a dať piecť, alebo pláty cesta prikryť vlhkou utierkou.
alexdidi
čo je to Lemon Curd? Dá sa niečim nahradiť? V našom malom mestečku/i keď je tretie najväčšie na Slovensku/ totiž Marks & Spencer nemáme...
celero
alexdidi, Lemon Curd je citrónová zaváranina. Dá sa urobiť aj doma, ja som ju však ešte nerobila. Pripájam recept.
Lemon Curd
Suroviny: štava a kôra z 3 citrónov, 2 žĺtka, 2 vajcia, 200 gr kryštálového cukru, 1 PL solamyl, 1 PL obyčajného oleja.
Postup: Všetky ingrediencie okrem oleja dať do hrnca a rozmiešať metličkou alebo mixérom. Variť až dovtedy, kým hmota nebude mať pudingovú konzistenciu. Počas varenia stále miešať metličkou. Potom pridať olej a variť ešte asi minútku. Naplniť do pohára a po vychladnutí skladovať v chladničke, kde vydrží približne 14 dní.
celero
alexdidi - dá sa to použiť aj do krému alebo do šľahačky ako plnka do zákuskov, rolád, ovocných pohárov...
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Toto určite vyskúšam. Vyzerá to vemi zaujímavo a tak inak ako ostatné dezerty. Len aby som dostala ten Lemon curd. Skúsim v Nitre.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia