Foto: mesiar50
Príprava koláča je jednoduchá.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto : | |
400 g |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
10 g |
|
200 g |
|
1 ks (alebo smotana kyslá) |
|
Plnka: | |
13 ks |
|
100 g |
|
350 g |
|
podľa chuti mletá |
|
podľa chuti |
|
4 PL |
|
Na posyp: | |
2 väčšie PLna rozvaľkané cesto |
|
Postup
-
1
Z uvedených surovýn si spravíme cesto.
-
2
Cesto je po spracovaní lepkavé a musí ísť do chladničky.Pobudne tam zhruba dotial pokial si nespravíme plnku.
-
3
Vymastíme si plech na pečenie a jemne ho posypeme múkou.Ja som koláč piekol v malej rúre a preto som použil plech s vnútornými rozmermy 28 x 23 cm.
-
4
Cesto po vybratí z chladničky odvážime na dve rovnaké časti.Vyvalkáme ho na papieri na pečenie.
-
5
S cestom musíme pracovať rýchlo,lebo keď preberie izbovú teplotu tak sa nám bude nepríjemne lepiť.Cesto natočíme na valček a premiestnime ho na plech.
-
6
Cesto som najprv posypal strúhankou.Ďalej pokračujeme natrením osmažených jablk na cesto.
-
7
Do osmažených jablk nastrkáme odkostkované čerešne a pridáme k nim ešte umyté hrozienka.Celé dielo ešte varechou uhladíme.
-
8
Vyvalkáme aj druhú časť cesta a zakryjeme nou cesto s plnkou.(Pokial som pracoval na spodnej časti cesta tak po tú dobu som mal druhú časť cesta v chladničke ! !)Naostrenou špajdlou(vidličkou) cesto poctivo popicháme,aby sa nám pri pečení nezdúvalo.
-
9
Cesto som piekol 35 minút na 180 C.Po vychladnutí ho posypeme práškovým cukrom.
-
10
Tak a ,,ide" sa na plnku.Ošúpeme si jablká.Ako máte možnosť vidieť ja som ich mal 1500g
-
11
Jablká som nastrúhal na vačších dierkach.
-
12
K postrúhaným jablkám som pridal mletú škoricu a 1 PL cukru.Je potrebné zmes ochutnať a každý nech si prosím dochutí podla vlastnej chuti.
-
13
Nie každý smaží jablká,no ja ich smažím cca.10 minút pokial sa mi šťava z nich neodparí. Do takto osmažených jablk som pridal 4 PL strúhanky a zmes som dokladne premiešal varechou.
-
14
Všetky suroviny som nakúpil v Lidl.Okrem strúhanky a vaječných žltkov by tu mali byť zobrazené všetky.
Máš dobrý postreh Janka,koláč je naozaj šťavnatý.No a máš pravdu aj v tom,že velmi pripomína jablkové pite.Srdečne ti ďakujem a pekne ťa pozdravujem.
Koláč je šťavnatý a chutný.Neobanuješ milá @terinka 55 keď si ho raz spravíš.Ďakujem ti pekne.
Bez hocijakej arogancie ti možem napísať,že koláčik je naozaj chuťovo skvelý.No mám v recepte preklep.Jablká sa volajú Elstar a nie Elsar.Prosím o prepáčenie.Teší ma,že sa ti koláč páči a vďaka.
Si zlatá,ale od profíka je to ešte stále ďaleko.Som rád,že sa ti koláč páči.
Srdečná vďaka.
Ďakujem ti pekne kamarát.Viackrát som ti písal k tvojej ukážkovej štrúdle,ale sa mi nedarí pridať komentár.No a už to robí aj pri mojom recepte aj tak neviem,že prečo.Pekne pozdravujem.
Milé od teba.Ďakujem ti krásne.
Od cukrára je to ešte strašne ďaleko,ale snaha bola.Dnes som tento koláč spravil znova.Ďakujem ti srdečne @izabella929 .
si naozaj šikovný človek.
*****
Ďakujem ti pekne.
Srdečne ti ďakujem a tiež ťa pekne pozdravujem.
Si zlatá,takú pochvalu si ani nezaslúžim a potešilo ma,že sa ti koláč páči.Ďakujem ti pekne @martamm .
Píšeš správne Tánička.Kyslosť smotany dopomože k tomu aby cesto bolo krehkejšie.Podobne to,,funguje" aj u pácovaní masa,kde kyslý pác
naruší tkanivo a maso sa s týmto procesom vlastne zjemňuje.Srdečná vďaka za pekný a poučný komentár.
Bol naozaj stavnaty a chutny.Dakujem ti mila @marika21 .