Foto: marianna76
Jablčný ocot mám vyskúšaný len tento. Robí sa mi jednoducho, preto Vám ho ponúkam. Účinne pomáha odstraňovať odpadové látky z tela, obsahuje veľa vit. Zobraziť celý popisJablčný ocot mám vyskúšaný len tento. Robí sa mi jednoducho, preto Vám ho ponúkam. Účinne pomáha odstraňovať odpadové látky z tela, obsahuje veľa vit. C. Možno používať preventívne, aj na liečbu prechladnutia, chripky a iných viróz. Netreba však užívať vo veľkých dávkach, lebo naše telo si nevie tvoriť zásoby vit. C a nadbytok vylúči.
príprava
Postup
-
1
Jablká umyjeme, očistíme od nečistôt, červíkov, stoniek ... jaderníky,šuky i jadierka necháme
-
2
postrúhame na hrubšom strúhadle aj so šupou a jadierkami
-
3
dáme do troj-štvor litrového skleného pohára
-
4
ihneď zalejeme studenou vodou tak asi 5 cm od vrchu fľaše, aby zostal voľný priestor na kvasenie, aby nám nevytekalo von
-
5
prikryjeme tanierikom, necháme v kuchyni 10 dní
-
6
každý deň čistou drevenou varechou premiešame asi tak 2 krát
-
7
takto to vyzerá bežne v pokoji
-
8
potom šťavu precedíme cez hrubé sítko
-
9
pohár umyjeme, tuhé vyžmýkané zvyšky vyhodíme
-
10
šťavu vlejeme späť do pohára, prikryjeme a dáme stáť do chladnej špajze na 20 dní nemiešame, neodokrývame
-
11
precedíme cez jemné sítko s gázou, dáme do fliaš, zavrieme a dáme do chladničky
-
12
Takto vyzeral pred precedením, kal sadol na dno. Preventívne sa môže používa denne jedna dávka. Do pohára tak asi 1 cm jablčného octu, zaliať približne desať násobným množstvom vody. Môžme pridať trochu medu, tak pol lyžičky. Premiešať. vypiť. Najviac tak dve dávke denne proti smädu sa môže. Za normálnych okolností vyššia spotreba jablčného octu by sa mohla prejaviť pocitom chladu ale aj odvodnením, pretože podporuje vylučovaciu činnosť.
- 13
Iba pri prechladnutí, horúčke... môžme zvýšiť aj na 5 dávok denne. Horúčka by nám mala klesnúť.
- 14
Nemá nepriaznivé vedľajšie účinky. Telo by malo prebrať z únavy, ktorá môže byť dôsledkom vyššieho množstva odpadových látok v krvi a nedostatku vit. C. Aj deťom sa môže v menších primeraných dávkach.
- 15
Ešte dačo o tomto octe... Jablčný ocot prispieva k optimálnu zdravotnému stavu a imunity. Ničí v tele i v prijatej strave toxíny a nepriateľské baktérie, dodáva telu potrebné minerály, hlavne draslík. Predchádza aj hnačkám z pokazenej potravy. Napomáha tráveniu, vstrebávaniu potravy a vylučovaniu. Pomáha na kašeľ, astmu, ekzémy, koliky, poruchy zrážanlivosti krvi, únavu, bolesti hlavy, vysoký krvný tlak, nespavosť, pri strate vlasov, odstraňuje bolesti svalov, klbov, pomáha udržiavať zdravú pokožku a podporuje správnu funkciu ľadvín a vylučovacieho systému.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 13
@jozka2 ano, nemôže sa to s ním preháňať ...
chcel robiť z kupovaných - to už si môžeš kúpiť aj hotový jab. ocot.
Kúp si radšej na trhu od súkromníka.
@ata8888 a spol. Keď sa niekedy dávno vyrábali rôzne strúhadlá
z pozinkovaného plechu tak to malo svoj význam. Dnes sa však robia
z nerezu a ten vôbec nemá vplyv na kvalitu ovocia a zeleniny. Keby
to škodilo, museli by sa vyrábať všetky mixéry, krájače, škrabky, nože
atď vyrábať z umelej hmoty.
@mariane76 , aby si urýchlila kvasenie, pridaj 1-2 kl cukru, neuškodí celkovej receptúre.
Jablčný ocot je dobré užívať preventívne denne , pohár vody , lýžička medu a lyžica jablčného octu-dlhodobo, v tejto forme neprichádza k "presýteniu konzumácie jablčného octu" pretože jeho chuť je špecifická. Tiež je dobré použiť jablčný ocot na ošetrenie aknóznej pleti.
@45678 ano, takto sa dajú každý deň užívať po pohári...
Keby ste videli tu Londýnsku hmlu , keď tie bio jablka striekali z
cisterien bio chemikáliami. Len taký opar sa vznášal nad stromami.
Neviem vám však povedať, koho zásobujú - či talianov, alebo aj
naše Tesca. Z takýchto jabĺk je asi zbytočné vyrábať niečo pre
zdravie. Asi skôr pre chorobu.
Nestretli ste sa s tym?
(Mam aj foto, len ich do komentu neviem pridat)
www.zdravysvet.sk/clanky/zdrava-vyziva-tipy-recepty/nepas...
Tak okolo dvoch litrov. Cez dva.
I při přípravě octa? Opravdu?
Veľmi oceňujem jablčný ocot pre zdravie,no zdržala by som sa poznámok,že sa nemá používať kov..v minulosti neboli keramické nože a jablčný ocot má dlhodobú tradíciu a v priemyselnom spracovaní sa používajú iba nerezové struhadla, ba dokonca ocot,aj jablčný, kysne v nerezových galonoch...
Jablčný ocot je účinný aj pri redukčných diétach:-)
Nie,dôležité je,aby jablká boli dobre ponorené v stave a vrch pohára prekryť ,napr.gazou.
ani antikorové strúhadlo?