Jablčný ocot domáci fotorecept

marianna76 - fotkamarianna76, 27. októbra 2012

Jablčný ocot mám vyskúšaný len tento. Robí sa mi jednoducho, preto Vám ho ponúkam. Účinne pomáha odstraňovať odpadové látky z tela, obsahuje veľa vit. C. Možno používať preventívne, aj na liečbu prechladnutia, chripky a iných viróz. Netreba však užívať vo veľkých dávkach, lebo naše telo si nevie tvoriť zásoby vit. C a nadbytok vylúči.

20 minút
príprava

Suroviny

1 kg
do 3 l

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Jablká umyjeme, očistíme od nečistôt, červíkov, stoniek ... jaderníky,šuky i jadierka necháme

    Jablčný ocot domáci (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    postrúhame na hrubšom strúhadle aj so šupou a jadierkami

    Jablčný ocot domáci (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    dáme do troj-štvor litrového skleného pohára

    Jablčný ocot domáci (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ihneď zalejeme studenou vodou tak asi 5 cm od vrchu fľaše, aby zostal voľný priestor na kvasenie, aby nám nevytekalo von

    Jablčný ocot domáci (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    prikryjeme tanierikom, necháme v kuchyni 10 dní

    Jablčný ocot domáci (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    každý deň čistou drevenou varechou premiešame asi tak 2 krát

    Jablčný ocot domáci (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    takto to vyzerá bežne v pokoji

    Jablčný ocot domáci (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    potom šťavu precedíme cez hrubé sítko

    Jablčný ocot domáci (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pohár umyjeme, tuhé vyžmýkané zvyšky vyhodíme

    Jablčný ocot domáci (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    šťavu vlejeme späť do pohára, prikryjeme a dáme stáť do chladnej špajze na 20 dní nemiešame, neodokrývame

    Jablčný ocot domáci (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    precedíme cez jemné sítko s gázou, dáme do fliaš, zavrieme a dáme do chladničky

    Jablčný ocot domáci (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Takto vyzeral pred precedením, kal sadol na dno. Preventívne sa môže používa denne jedna dávka. Do pohára tak asi 1 cm jablčného octu, zaliať približne desať násobným množstvom vody. Môžme pridať trochu medu, tak pol lyžičky. Premiešať. vypiť. Najviac tak dve dávke denne proti smädu sa môže. Za normálnych okolností vyššia spotreba jablčného octu by sa mohla prejaviť pocitom chladu ale aj odvodnením, pretože podporuje vylučovaciu činnosť.

  13. 13

    Iba pri prechladnutí, horúčke... môžme zvýšiť aj na 5 dávok denne. Horúčka by nám mala klesnúť.

  14. 14

    Nemá nepriaznivé vedľajšie účinky. Telo by malo prebrať z únavy, ktorá môže byť dôsledkom vyššieho množstva odpadových látok v krvi a nedostatku vit. C. Aj deťom sa môže v menších primeraných dávkach.

  15. 15

    Ešte dačo o tomto octe... Jablčný ocot prispieva k optimálnu zdravotnému stavu a imunity. Ničí v tele i v prijatej strave toxíny a nepriateľské baktérie, dodáva telu potrebné minerály, hlavne draslík. Predchádza aj hnačkám z pokazenej potravy. Napomáha tráveniu, vstrebávaniu potravy a vylučovaniu. Pomáha na kašeľ, astmu, ekzémy, koliky, poruchy zrážanlivosti krvi, únavu, bolesti hlavy, vysoký krvný tlak, nespavosť, pri strate vlasov, odstraňuje bolesti svalov, klbov, pomáha udržiavať zdravú pokožku a podporuje správnu funkciu ľadvín a vylučovacieho systému.

Diskusia k receptu

69 komentárov k receptu
ocot je plny vitaminov a mineralov/jablko ma v sebe 21 vit.a mineral.,ale nepovedala by som,ze nema vedlajsie ucinky,vsetko s mierou pri vacsej spotrebe moze odvapnovat kosti.Ja som ho brala 2KL octu 1 KL medu na pohar teplej vody,rano na lacno.Potom som nejedla nic aspon 3 hod az potom ranajky,asi mesiac potom musi prist 2-oj tyzdnova prestavka.
je to naozaj dobra vec ,ale chcela by som vytknut jednu vec velka chyba je pouzit pri priprave struhadlo kovove ...pri spravnej priprave tohto octu sa nesmie prist do kontaktu vobec s kovom vtedy to je to prave orechove ...cize struhadlo iba plastove alebo sklenene....inak som si ulozila do KK uzivanie je vhodne aj na ocistu ciev ....
poznám,pred 30-timi rokmi ho moja maminka vyrábala doma,bola zdravotná sestra a dodnes sa teší dobrému zdraviu,ale nesmie sa použiť kovové strúhadlo,ako už bolo spomenuté,....inak dík za pripomenutie
Tomuto návodu som rada, prírodný, domáci ocot ako liek sa vždy zíde, @marianna76 , zatiaľ si ho uložím a počkám na tvoj výsledok, iste ho dáš sem,nie? Len tan pohár zohnať, nejaký mám, ale menší....a mám aj umelohmotný struhák, dík.
MARIANNKA VĎAKA ZA RECEPT. POSTRÚHANÉ JABĹČKA SÚ UŽ VO FĽAŠI POD TANIERIKOM :-). DÚFAM, ŽE SA MI TO PODARÍ.
Práve sa ho chystám cez víkend robiť, ten vlaňajší mám už na dne. @marianka , ty ho strúhaš na kovovom strúhadle, ja síce tiež, ale niekde som čítala, že sa má na umelom. ( Myslím si, že zrovna nebudem bežať do obchodu, aby som kupovala umelý:-))))))
@mariaklara vieš... kovové strúhadlo, viem nemá byť, ale nemala som cestu do mesta..., možno inokedy, a keď som mala jablká, ktoré boli poodierané, tak lepšie takto, ako by som ich mala zhnité vyhodiť... možno bude mať menej potrebných látok ale lepšie nejaké, ako žiadne, ako keby som vôbec nič z tých jabĺk neurobila. Ja viem, že i takýto pomôže.
Ja viem @marianka , veď aj ja ho idem teraz robiť a nemám po ruke umelé strúhadlo. Voľakedy, keď boli deti malé som aj mala, ale asi som ho vyhodila. Teraz som si prešla všetky komentáre a @ata8888 to tiež spomenula, tak nie som sama, čo som o tom počula. Verím, že sa mi podarí.
@prko toto je rcp pre tých, ktorí majú záhradu a ovocie. Keby si to
chcel robiť z kupovaných - to už si môžeš kúpiť aj hotový jab. ocot.
Kúp si radšej na trhu od súkromníka.
@ata8888 a spol. Keď sa niekedy dávno vyrábali rôzne strúhadlá
z pozinkovaného plechu tak to malo svoj význam. Dnes sa však robia
z nerezu a ten vôbec nemá vplyv na kvalitu ovocia a zeleniny. Keby
to škodilo, museli by sa vyrábať všetky mixéry, krájače, škrabky, nože
atď vyrábať z umelej hmoty.
Jablčný ocot možno pripraviť iba zo šupiek jabĺk, ostatné použijete na iný účel.@prko , ano sú vhodné, ale skôr ako začneš šúpať, dobre umy teplou vodou, s pridaním trošky octu 8% aby si sa zbavil vosku, ktorým sú jablká v marketoch ošetrené-zakonzervované.
@mariane76 , aby si urýchlila kvasenie, pridaj 1-2 kl cukru, neuškodí celkovej receptúre.
Jablčný ocot je dobré užívať preventívne denne , pohár vody , lýžička medu a lyžica jablčného octu-dlhodobo, v tejto forme neprichádza k "presýteniu konzumácie jablčného octu" pretože jeho chuť je špecifická. Tiež je dobré použiť jablčný ocot na ošetrenie aknóznej pleti.
chcel by som ešte niečo dodať k tým jablkám. Sestra má chatku so záhradkou blízo ovocného sadu, ktorý kúpila nejaká talianska firma.
Keby ste videli tu Londýnsku hmlu , keď tie bio jablka striekali z
cisterien bio chemikáliami. Len taký opar sa vznášal nad stromami.
Neviem vám však povedať, koho zásobujú - či talianov, alebo aj
naše Tesca. Z takýchto jabĺk je asi zbytočné vyrábať niečo pre
zdravie. Asi skôr pre chorobu.
@dodo46 fajn, že ste to tu napísali... veď ano, keby boli viac bio... asi by boli trošku drahšie... ja ešte určite spravím, aby sme mali ... máme také malé jablká daktoré, tak na toto sa hodia
@marianna76 dnes som si bola prebrať jablčka a okrem toho, že som si domov doniesla 2 košíky mám tam aj veľa drobných a tieby som asi takto spracovala a je tu čas diet a čistiek organizmu tak tento ocot pride vhod aj pre mna aj pre manžela tak ideme na to ... Preto ho pripomínam , lebo iste v pivniciach vám ešte ospali tie menšie jablčka, ktoré obyčajne zužitkujeme do koláča, ale tento krát ich je nejako veľa......
Ocot som nechal zriet pri izbovej teplote-teda nie v chlade, a na povrchu asi 5mm sa mi vytborila taka divna vrstva, myslim, ze plesen, hoci to jednoznacne podla vzhladu neviem urcit.
Nestretli ste sa s tym?
(Mam aj foto, len ich do komentu neviem pridat)
@womankc no vieš... ja nechávam len v chladničke, neviem, akú chladnú pivnicu máš - ak by mala do tých 10 stupňov... Skúsim to odsledovať, ale asi skôr vypijeme, aj len tak preventívne každý deň
@marianne veľmi pekne ďakujem... verím, že sa vydarí... ja som jeden už dala tento týždeň do chladničky... a ešte jeden teraz spravím...aspoň využijem mini a červavé a nabyté jablčka... dík
Uz kvasi:-) nevedela som,ci dat prevarenu a vychladenu vodu,nakoniec som to zaliala priamo studenou z vodovodu...co ty na to ako odbornik @marianka ? zvlastny pocit,ked pisem druhemu svoje meno:-))
Nemám bežne prístup k jablkám, mávam (okrem tých z obchodu) len také, ktoré si niekde v opustenom sade nazbieram, takto som si nazbierala aj tento rok. Ale tento rok bolo mimoriadne málo jabĺk, tak som si po ich zavarení naložila do flliaš aj šupky + jadrovníky. V šupkách je tých vitamínov a minerálov najviac, tak sa teším teším teším :)
zajtra idem na to. Zarobím si aj ja túto medicínu. Jabĺk sa nám tento rok urodilo neúrekom. Som rada, že som na tento recept natrafila.
dievcence musi byt uskladneny v chladnicke?mam tam 2flase a chystam sa urobit dalsi,/mam take podradnejsie jablcka a je mi luto vyhadzovat ich/
Slubila som,ze napisem,ako dlho vydrzi.V komore som nechala v tme jednu flasu a o rok som ju vytiahla.Nemal ziadnu chybu.Teraz ho uzivame,ale uz mam urobeny dalsi z dvoch davok.A robim presne ako @marianna
aj ja sa pridávam. Dnes-teda 21. júla som z pivnice priniesla poslednú fľašu nefiltrovaného jablčného octu z vlanajšieho kvasenia a je úplne v poriadku, takže nie je treba ho držať v chladničke, stačí uložiť do pivnice, špajze, či komory.
Ka som čítala, že je účinnejší ten nefiltrovaný ocot, aleaj tak už kvasi v pohári, me veľa jabĺk tak kadečo skúšam
@Haji (23.9.2018 12:58)

Veľmi oceňujem jablčný ocot pre zdravie,no zdržala by som sa poznámok,že sa nemá používať kov..v minulosti neboli keramické nože a jablčný ocot má dlhodobú tradíciu a v priemyselnom spracovaní sa používajú iba nerezové struhadla, ba dokonca ocot,aj jablčný, kysne v nerezových galonoch...
Jablčný ocot je účinný aj pri redukčných diétach:-)
Marianne,aj ja som robila ocot davnejsie tvojim receptom som trochu zaskocena,ze tak rychko si dosiahla ocot.Moj sa fermentoval asi 3_4 mesiace az sa mi na nom urobila kombucha,ktoru som potom pouzila na vyrobu skveleho napoja.Ocot som robila asi pred troma rokmi stale z neho este mam /urobila som 7 L/ a stale je rovnakej chuti teraz robim novy,ale ja pridavam trochu cukru a stipku drozda pre lepsiu fermentaciu.

Pridaj komentár k receptu: