Jablčný ocot domáci (fotorecept)

Autor receptu: marianna76

Jablčný ocot mám vyskúšaný len tento. Robí sa mi jednoducho, preto Vám ho ponúkam. Účinne pomáha odstraňovať odpadové látky z tela, obsahuje veľa vit. C. Možno používať preventívne, aj na liečbu prechladnutia, chripky a iných viróz. Netreba však užívať vo veľkých dávkach, lebo naše telo si nevie tvoriť zásoby vit. C a nadbytok vylúči.

20 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Jablká umyjeme, očistíme od nečistôt, červíkov, stoniek ... jaderníky,šuky i jadierka necháme
  2. postrúhame na hrubšom strúhadle aj so šupou a jadierkami
  3. dáme do troj-štvor litrového skleného pohára
  4. ihneď zalejeme studenou vodou tak asi 5 cm od vrchu fľaše, aby zostal voľný priestor na kvasenie, aby nám nevytekalo von
  5. prikryjeme tanierikom, necháme v kuchyni 10 dní
  6. každý deň čistou drevenou varechou premiešame asi tak 2 krát
  7. takto to vyzerá bežne v pokoji
  8. potom šťavu precedíme cez hrubé sítko
  9. pohár umyjeme, tuhé vyžmýkané zvyšky vyhodíme
  10. šťavu vlejeme späť do pohára, prikryjeme a dáme stáť do chladnej špajze na 20 dní nemiešame, neodokrývame
  11. precedíme cez jemné sítko s gázou, dáme do fliaš, zavrieme a dáme do chladničky
  12. Takto vyzeral pred precedením, kal sadol na dno. Preventívne sa môže používa denne jedna dávka. Do pohára tak asi 1 cm jablčného octu, zaliať približne desať násobným množstvom vody. Môžme pridať trochu medu, tak pol lyžičky. Premiešať. vypiť. Najviac tak dve dávke denne proti smädu sa môže. Za normálnych okolností vyššia spotreba jablčného octu by sa mohla prejaviť pocitom chladu ale aj odvodnením, pretože podporuje vylučovaciu činnosť.
  13. Iba pri prechladnutí, horúčke... môžme zvýšiť aj na 5 dávok denne. Horúčka by nám mala klesnúť.
  14. Nemá nepriaznivé vedľajšie účinky. Telo by malo prebrať z únavy, ktorá môže byť dôsledkom vyššieho množstva odpadových látok v krvi a nedostatku vit. C. Aj deťom sa môže v menších primeraných dávkach.
  15. Ešte dačo o tomto octe... Jablčný ocot prispieva k optimálnu zdravotnému stavu a imunity. Ničí v tele i v prijatej strave toxíny a nepriateľské baktérie, dodáva telu potrebné minerály, hlavne draslík. Predchádza aj hnačkám z pokazenej potravy. Napomáha tráveniu, vstrebávaniu potravy a vylučovaniu. Pomáha na kašeľ, astmu, ekzémy, koliky, poruchy zrážanlivosti krvi, únavu, bolesti hlavy, vysoký krvný tlak, nespavosť, pri strate vlasov, odstraňuje bolesti svalov, klbov, pomáha udržiavať zdravú pokožku a podporuje správnu funkciu ľadvín a vylučovacieho systému.