Jablčník

dadush - fotkadadush, 19. februára 2015

Zbožňujem vôňu pečených jabĺk a škorice, preto patrí tento koláčik medzi moje naoblúbenejšie.

Suroviny

500 g
250 g ( alebo maslo)
160 g
štipka
2 ks
1 téglik
Plnka:
podľa chuti
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Všetky ingrediencie na cesto spolu dobre premiesime. Netreba sa ľakať cesto bude lepiť, ale to vôbec nevadí! Keď už vidíme, že sa nám suroviny spojili dáme do chladničky tak na 2-3hodiny. Ja si zvyknem cesto večer namiesiť a piecť na druhý deň.

  2. 2

    Medzitým si nastrúhame jabĺčka. Vytrieme plech maslom/tukom a vysypeme kokosom (používam väčšinou kokos, strúhankové a múkové koláče mi nechutia)

  3. 3

    Vyberieme si z chladničky cesto rozdelíme na 2 časti, ktoré rozvaľkáme na veľkosť plechu. Prvú časť dáme na plech, popicháme vidličkou. Dáme nastrúhané jabĺčka, z ktorých rukami poriadne vytlačíme šťavu (tú potom môžeme vypiť :-) ), posypeme vanilkovým a škoricovým cukrom (robím si ich doma takže neviem koľko sáčikov treba použiť a veľa záleží od jabĺčok), prikryjeme druhou vyvaľkanou časťou a dáme piecť. Zvyknem piecť pri 200stupňoch do zlatova ale každá ma inú trúbu.

  4. 4

    Po upečení posypeme práškovým cukrom. U nás mizne ešte horúci :D Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

dara2112
Robim podobny bez tej kyslej smotany moj muž ho miluje ale až na druhy deň vtedy je už mekši a štavnatejši - ale skusim pridat smotanu a uvidime
jozka2
Kolacik musi byt uzasny,len sa chcem opytat ci si neskusala zamenit kyslu smotanu za jogurt a ci tam vobec nejde soda bicarbona ci PDP,aby sa soda popasovala s kyslym prostredim.Pytam sa preto,ze je tam 25 dkg stuz.tuku,to je ako mast ,ak sa nemylim.
dadush
@jozka2 Neskušala som zmenit kyslu smotanu za jogurt ale uz som nad tym premyslala, najblizsie skusim. Viete co niekdy zvyknem dať PDP alebo sodu bikarbonu niekedy nie, zalezi od toho ci zabudnem ci nie...
@dara2112 máte pravdu koláčik je na druh deň lepsi :-)
evanaaa
@dadus , ako som už spomínala pod jedným tvojim receptom, Hera, Helia, Palmarín a podobné margaríny nie sú stužené tuky, stužený je Cera a Olma napríklad, s ktorými by si asi dobrý krém nevymiešala, sú na polevy, teda, ak nepoužiješ naň maslo, Tvoj koláč mi trochu pripomína jablkové pité, iste bude podobný a dobrý.