Jabĺčka pod tvarohom

mariamka - fotkamariamka, 26. novembra 2013
Jabĺčka pod tvarohom
Foto: mariamka

Presnejšie pod ľahkým tvarohovo-piškótovým cestom.

20 minút
na 180 °C

Suroviny

6-8 ks
Cesto:
4 ks
1 PL
4 PL
1 ks
z 1/2 ks (alebo pomarančová)
250 g
1 PL
1 ČL
Na vymazanie:




Postup

  1. 1

    Jablká očistíme, prekrojíme na polovice, zbavíme jadrovníka a uvaríme v cukrovom náleve do polomäkka. Použila som 6 jabĺk, na nálev asi liter vody, 3 PL cukru, pár klinčekov a trošku postrúhaného muškátového orieška, ak chcete, môžete aj kúsok celej škorice. Povaríme asi 5 minút, vyberieme a necháme vychladnúť.

    Jabĺčka pod tvarohom - obrázok 1
  2. 2

    Cesto: Vymiešame žĺtky s cukrom práškovým, vanilkovým a zmäknutým maslom do peny. Pridáme citrónovú kôru /ja som dala pomarančovú/, tvaroh, krupicu, PDP a nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Už len zľahka premiešame.

    Jabĺčka pod tvarohom - obrázok 2
  3. 3

    Menší plech, pekáč alebo inú vhodnú zapekaciu nádobu vymažeme maslom a vysypeme strúhankou a uložíme polovičky jabĺk.

    Jabĺčka pod tvarohom - obrázok 3
  4. 4

    Na jablká navrstvíme tvarohové cesto, ja som ešte mala pár zvyšných lieskovcov, tak som ich posekala a nahádzala navrch. Pečieme na 180 °C asi 20 minút do ružova.

    Jabĺčka pod tvarohom - obrázok 4
  5. 5

    Upečený by sa mal oddeľovať od stien pekáča, alebo keď pichnete špajdľu, mala by ostať suchá /len pozor, neprepečte ho, má ostať mierne šťavnatý/.

    Jabĺčka pod tvarohom - obrázok 5
  6. 6

    Necháme trochu vychladnúť, inak by sa nám pri krájaní rozpadal, predsa len, nie je to klasická bublanina.

    Jabĺčka pod tvarohom - obrázok 6
  7. 7

    Ja som využila aj cukrový nálev, v ktorom sa varili jabĺčka, pridala som do neho šťavu z 1 pomaranča /nemala som citrón/ a 2 karamelové pudingy a uvarila krém. Bolo to výborné aj takto spolu a takmer už vianočné... dobrú chuť.

    Jabĺčka pod tvarohom - obrázok 7

Diskusia k receptu

lyali
Už sa ozaj zvianočnieva :-) Aspoň Tvoje hviezdičkové jabĺčka mi pripomenuli voňavé Vianoce, lebo hviezdičky, rozkrojené jabĺčko, ... :-) Zatiaľ ma nenapadlo z jabĺčka vykrojiť hviezdičky - veľmi pekné zdobenie taniera :-) Verím, že aj koláčik je spolu s nimi veľmi chutný :-)
tiginko
pekný jednoduchý zákusok, chválim ťa @mariamka. Viem si tam predstaviť aj nejaký karamelový krém, resp. ja by som vyskúšala jabĺčka pred zaliatím cestom skaramelizovať na masle. Mám rada chuť tarte tatin :-) Ukladám a možno sa mi podarí niekedy vyskúšať. Teraz nemám koláčikové obdobie :-(
mariamka
@tiginko ono to ani kolacik nie je :) iba taky lahky dezert, ovocie zapecene pod tvarohovym kremom, skoda, ze tu nie je tag "ovocie" velakrat mi uz chybal .. skaramelizovat je dobry napad :)
janger
@mariamka , vyborny dezert:-). A ako si ho krasne vyzdobila :-). Tie jablka snad ani netreba vopred varit. Ci asi kvoli chuti, ktoru ziskaju z korenin?
mariamka
@janger tak bolo v recepte, tak som nad tym ani nerozmyslala :) ano aj kvoli chuti, aj kvoli tomu, ze sa to pecie velmi kratko a predsa len by "chrumali" najma, ze su to cele polovicky,, ono aj tych 20 min som asi napisala vela, moj bol hotovy asi za 15, dakujem :)
janger
@mariamka , ved to aj ja casto, ako citam recept, tak robim :-). To mi len tak napadlo, o tom predvarani... Lebo mame jablka aj take, ktore su za chvilu makke. To asi bude aj podla sorty ;-).
havino
@mariamka ja neverím, neverím, aj ked vidím, akoby si mi čítala myšlienky, takto sa veci majú: roky do zadu, veľa rokov, hádam aj 20, ako mladá začínajúca gazdinka som kdesi zazrela, nepamätám si vôbec kde, polky jablčok a aj celé také malé vykrojené jadierniky, ty si ich vylepšila prevarením, poukladať na plech a zaliať piškotovým cestom, upiekla som, no veru, že viac krát, jablčka sa tiež pekne upiekli, aj surové. A tod ma akoby osvietilo, že mrknem na varechu či taký dezert tu je a aha ju. Vylepšila si aj cesto tvarohom, veru, že ja upečiem tiež, mám také mini jablka. Super, pozdravujem ťa, 5 *.
mariamka
urcite podla sorty @janger a podla toho ich treba aj varit/nevarit a prisposobit mnozstvo cukru, nie je jablko ako jablko :))
mariamka
@havino :)) veru obcas sa mi stane, ze predvidam co sa stane, taky ten 6ty zmysel mi vzdy fungoval ale ze az takto? :)) myslis asi ten otoceny jablcnik asi a zvykol sa aj preklopit nie? ved na jablcka je receptov asi ako hviez na nebi a mozno aj viac :) sem nejde muka, len ta krupicka a to sa mi pacilo, ziadne velke vypekanie, si mila, dakujem :)
havino
až teraz čítam @janger , určite jablka asi aj podla sorty, ja som dávala aj celé, také malé a teraz by som do jadrovníkov aj orieškov nacisla
irenaw
ako pekne si napiekla, všetky palce hore a * ;-)
havino
@mariamka , ja som tiež len jablčka poukladala na plech a zaliala piškotovým cestom a neprevracala som ho. Čo sa mi vybavuje, ja som krájala celý kus jablka v piškote na porciu. Jablčka som také menšie vtedy dávala, mali sme doma svoje a neviem či som druhý krat do medzierky jadrovníka nedávala aj džem marhuľový.
eviana
@mariamka , Ty si ale výmyselníčka veľká... krásne si to vymyslela, veľmi sa mi to páči. Jabĺčka domáce síce nemám, ale na skok máme dobré jablká... tvaroh mám, veru vyskúšam... a super nápad @havino s orieškami aj @janger s hrozienkami... dámy, Vy ste hlavičky, ďakujem za super nápady a skvelý recept :)
ancicka
mne sa páči tiež,akurát mi dcéra navrhla podobný s jabkami a tvarohom,ale ešte chce k tomu mak.tak dumeme ako na to.kk
vegetariankapp
To je krásne tá pridá to, tá má zase takú skúsenosť a spolu navaríte a napečiete úžasné papaničko. Chválim koláčik mariamka určite aj tak chutí ako krásne vyzerá. Ukladám do kk a budem skúšať aj s Vašími inováciami.
mariamka
@ancicka ked tak rozmyslam na tym makom, moznosti je viac, napr. jablcka nasekat na kocky /nie na kasu/, vytvorit spodnu vrstvu jablkovu, na nu makovu plnku a na to ten tvaroh, alebo rovno zmiesat jablka s makom na nejaku jablkovo-makovu zmes, to by mohlo byt tiez fajn, dobre rozmyslate, drzim palce :) jablcnik sa neda pokazit, potom dajte vediet :)
mariamka
este jedno a som ticho :) ten cukrovy rozvar je velmi vhodny ako zaklad napr. pre punc alebo varene vinko, ale kedze je prac. tyzden a nebol cas na jeho vychutnanie, padol za vlast pudingu, ale ak budete robit cez vikend, mozete ho aj takto prijemnejsie schosnovat :)
3sandra3
aj mne sa páčia tvarohové jablká.... vyzerá to veľmi dobre a chutne




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia