Foto: mariamka
Presnejšie pod ľahkým tvarohovo-piškótovým cestom.
na 180 °C
Suroviny
6-8 ks |
|
|
|
Cesto: | |
4 ks |
|
1 PL |
|
4 PL |
|
1 ks |
|
z 1/2 ks (alebo pomarančová) |
|
250 g |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
Na vymazanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Jablká očistíme, prekrojíme na polovice, zbavíme jadrovníka a uvaríme v cukrovom náleve do polomäkka. Použila som 6 jabĺk, na nálev asi liter vody, 3 PL cukru, pár klinčekov a trošku postrúhaného muškátového orieška, ak chcete, môžete aj kúsok celej škorice. Povaríme asi 5 minút, vyberieme a necháme vychladnúť.
-
2
Cesto: Vymiešame žĺtky s cukrom práškovým, vanilkovým a zmäknutým maslom do peny. Pridáme citrónovú kôru /ja som dala pomarančovú/, tvaroh, krupicu, PDP a nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Už len zľahka premiešame.
-
3
Menší plech, pekáč alebo inú vhodnú zapekaciu nádobu vymažeme maslom a vysypeme strúhankou a uložíme polovičky jabĺk.
-
4
Na jablká navrstvíme tvarohové cesto, ja som ešte mala pár zvyšných lieskovcov, tak som ich posekala a nahádzala navrch. Pečieme na 180 °C asi 20 minút do ružova.
-
5
Upečený by sa mal oddeľovať od stien pekáča, alebo keď pichnete špajdľu, mala by ostať suchá /len pozor, neprepečte ho, má ostať mierne šťavnatý/.
-
6
Necháme trochu vychladnúť, inak by sa nám pri krájaní rozpadal, predsa len, nie je to klasická bublanina.
-
7
Ja som využila aj cukrový nálev, v ktorom sa varili jabĺčka, pridala som do neho šťavu z 1 pomaranča /nemala som citrón/ a 2 karamelové pudingy a uvarila krém. Bolo to výborné aj takto spolu a takmer už vianočné... dobrú chuť.
ono uz ta vona bola ĺakava a tak, ku hviezdicke bol len skok :)