Izidorova orechová torta

Helena Kohútová
šéfcukrárka hotela Elizabeth v Trenčíne, 3. marca 2015
Izidorova orechová torta
Foto: Robert Hüttner
8
porcií
40 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Piškóta:
200 g
200 g
6 ks
2 PL
180 g mleté
100 g
1 ČL
Orechová plnka:
200 g mleté
120 g
100 ml
Krém:
3 ks
3 PL
100 g
250 g
Poleva:
150 g
100 g
3 PL




Postup

  1. 1

    Najprv zmiešame maslo, cukor a žĺtky, pridáme kakao, orechy, múku s lyžičkou prášku do pečiva a nakoniec primiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto pečieme pri 180 °C. Pokvapkáme ho rumom.

  2. 2

    Na orechovú plnku všetko dobre vymiešame. Na krém vyšľaháme celé vajcia nad vodnou parou. Pridáme kakao, cukor a uvaríme hustý krém. Po vychladnutí primiešame maslo.

  3. 3

    Hotovú piškótu pokvapkáme rumom. Na ňu natrieme orechovú plnku, na plnku krém. Nakoniec polejeme čokoládovou polevou.

Diskusia k receptu

radost
áno..dobrota..
=opitý izidor= je maškrta mojej nevesty..ked chcem byť dobrá svokra-pečiem-pravda-len raz v roku-na VIANOCE-niet inej cesty..
jozka2
Musi to byt velmi chutny kolacik.opity Izidor je stara klasika.
tinca
opitý izidor robievam, ale na spôsob torty ma to zaujalo,krásne foto:)
dosa
.. uzasny a skvele naaranzovany kolaciak, len zahryznut...
babav
Poznam pod nazvom Opity Izidor a uz sa mi ho podarilo opit az do nemoty , ked som to prehnala s mnozstvom rumu :-).Vyborny recept !
hubata
Chválim že sa aj v hoteloch vracajú k slovenskej klasike v pečení zákuskov a toto je jeden z nich. Len nechápem prečo ho bolo treba premenovať a neponechať zaujímavý slovenský názov "Opitý Izidor". Veď podľa toho názvu by každý vedel čo si objednáva ........ Krásny zákusok a dávam p. Kohútovej šéfcukrárke plný možný počet hviezdičiek.
cupcake
Vidis, ja ho poznam pod nazvom Opity frantiskan-tak ho volala moja svokra, ale moja mama ho volala opity izidor- tak mu hovoria v madarsku , ale je to jeden z najoblubenejsich zakuskov tuna, robim ho casto, narodeninovy pre moju polovicku a na Vianoce




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia