Indická karamelová halva

hviezda0401 - fotkahviezda0401, 6. marca 2013
4
porcie
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

60 g
1,25 dl
1,75 dl
3 dl
1 dl
1,5 PL
3 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Hrozienka zaliať teplou vodou. V hrnci so silným dnom rozohriať polovicu masla a pridať cukor. Občas zamiešať. Až keď sa cukor začne rozpúšťať a hnednúť, zrýchliť miešanie a dávať pozor. Keď má cukor zlatohnedú farbu a je roztavený, odstaviť.

  2. 2

    Hrozienka zliať, ocediť. Do masy / karamelu priliať 1 dl teplej vody s hrozienkami. Necháme ne miernom ohni variť, aby sa karamel celkom rozpustil. Potom pridáme horúce mlieko. Do 2. Hrnca , tiež s hrubším dnom, dáme na oheň 2. Pol. Masla a krupicu. Poriadne miešame, kým bude krupica voňavá. Odstaviť.

  3. 3

    Hneď do nej priliať karamelový sirup. Pozo, aby ste sa neoparili. Dobre rozmiešajte a na nejmenšom plyne stále miešame: Chalva je hotová vtedym keď sa odlepuje od stien hrnca a zrniečka krupice sú nafúknuté a priesvitné. Asi 5 minút pred koncom môžeme pridať kúsky ovocia (jablká, banán, hrušky, marhule). Naberáme do ozdobných pohárov malou naberačkou – tvoríme kopčeky. Tie pokvapkáme citrónovou šťavou a plátkami mandlí.

Diskusia k receptu

arasidka
hm... zaujalo ma to. Čítam si to už tretíkrát a "ukladám do pamäti", pracuje aj moja predstavivosť postupu, nepoznám chalvu, ale i tak mi to po prečítaní tak trošku pripomína podobné jedlo, to preto, že sa do chalvy dáva krupica. Ešte by si mi mohol napísať, prosím ťa, ako by mala vyzerať krupica, či je rozsýpavá, alebo mazľavá. Škoda, že si to nedoložil fotozábermi. Podľa toho, ako píšeš, že sa to naberá na kôpky, tak si len domýšľam, že krupica viacmenej drží v kope - daj vedieť, chcela by som to vyskúšať, lebo fakt - toto jedlo nepoznám.
marikafil
veru, aj ja by som rada videla foto aspoň hotového pokrmu, lebo som si nie istá, či to je rovnaká chalva, aká sa u nás predáva...
vegetariankapp
Dievčence to nie je chalva/ tá je turecká /ale toto je halva a tá je indická. To čo sa u nás predáva ako chalva má inú konzistenciu ako halva. Halva je vlastne zlatohnedá kaša hustejšia ako krupičná kaša. Ja do nej pridávam brusnice a pomleté oriešky. A robila som ju už aj z mrkvy a manga sú rôzné recepty. Je to fakt výborné . Len to naozaj treba vidieť lebo človek nevie kedy to je hotové. Ked budem na buduce robiť skúsim nafotiť mobilom a pridám ak sa mi podarí. Pekný deň :D
michsamant
Skus pridat kardamon. Krasne vonia a je typickou prichutou indickych cukroviniek.
monnikka
jéj, chalvu máme strašne radi, zvyknem kupovať, ale teraz majú v obchodoch prevažne Poľskú a to nemám odvahu kúpiť, tak snáď sa odhodlám sama si ju vyrobiť, ukladám rp
evanaaa
Chalvu slnečnicovú som mala rada, ale aj túto halvu by som si dala, ak by mi ju niekto pripravil, vypadá chutne a sladko.
@monnikla , asi nečítaš komentáre, lebo by si sa dozvedela, že chalva nie je halva.
honestka
mozno pomoze video "Sooji Halwa" od /Mandžula/;
tato pani vari jednoducho indicke recepty. Mozno najdete u nej aj viacej rad, jej webstranka obsahuje vela zakladnych receptov, ktore su uverejnene aj na tejto stranke.



hviezda0401
Ano, opravujem: toto je indická HALVA,nie chalva. Čiže to, čo balené kupujeme v obchodoch, je tvrdá tyčinka a obsahuje väčšinou tuk, cukor, jadierka a oriešky:
 scribbler.cz/jidlo-vareni-recepty/vegetarian-vegan-r...

Naproti tomu INDICKÁ je z krupice, mlieka, cukru ako základu. Papá sa teplá, lebo keď sa uvarí, naberá sa malou naberačkou ako zmrzlina a krásne drží ako kopček. Poliať ju môžme aj karobovou polevou, to je dobrota: karob+kokosový tuk+ cukor vymiešať, a ozdobiiť nakoniec kešu orieškami apod. Indovia nepoužívajú kakao a výrobky z neho a karob aj lepšie chutí.
methi
hmmm, halva a chalva je podla mna to iste. Indovia halvu nejedia teplu. Nechava sa stuhnut a vychladnut a potom sa kraja na kocky alebo akekolvek tvary, popripade sa robia gulky. Nevidela som ju este servirovat teplu, ale mnozno tebe tak niekto ponukol, takze na 100% to netvrdim. Taktiez halva nie je len z krupice, ale aj; su rozne druhy, pouziva sa mawa/khoya, datle, kokos, rozne orechy a aj mrkva, ci mango; vacsinou ako tuk sa pouziva ghee, ale nie je to pravidlo, ludia uz dnes experimentuju a hladaju zdravsie alternativy. A niektora halva je hustejsie a niektora menej, takze sa neda nakrajat :) Tak len tak mimochodom na doplnenie, ked uz mi to tu padlo do oka. Pekny den.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia