porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Hrozienka zaliať teplou vodou. V hrnci so silným dnom rozohriať polovicu masla a pridať cukor. Občas zamiešať. Až keď sa cukor začne rozpúšťať a hnednúť, zrýchliť miešanie a dávať pozor. Keď má cukor zlatohnedú farbu a je roztavený, odstaviť.
- 2
Hrozienka zliať, ocediť. Do masy / karamelu priliať 1 dl teplej vody s hrozienkami. Necháme ne miernom ohni variť, aby sa karamel celkom rozpustil. Potom pridáme horúce mlieko. Do 2. Hrnca , tiež s hrubším dnom, dáme na oheň 2. Pol. Masla a krupicu. Poriadne miešame, kým bude krupica voňavá. Odstaviť.
- 3
Hneď do nej priliať karamelový sirup. Pozo, aby ste sa neoparili. Dobre rozmiešajte a na nejmenšom plyne stále miešame: Chalva je hotová vtedym keď sa odlepuje od stien hrnca a zrniečka krupice sú nafúknuté a priesvitné. Asi 5 minút pred koncom môžeme pridať kúsky ovocia (jablká, banán, hrušky, marhule). Naberáme do ozdobných pohárov malou naberačkou – tvoríme kopčeky. Tie pokvapkáme citrónovou šťavou a plátkami mandlí.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@monnikla , asi nečítaš komentáre, lebo by si sa dozvedela, že chalva nie je halva.
tato pani vari jednoducho indicke recepty. Mozno najdete u nej aj viacej rad, jej webstranka obsahuje vela zakladnych receptov, ktore su uverejnene aj na tejto stranke.
scribbler.cz/jidlo-vareni-recepty/vegetarian-vegan-r...
Naproti tomu INDICKÁ je z krupice, mlieka, cukru ako základu. Papá sa teplá, lebo keď sa uvarí, naberá sa malou naberačkou ako zmrzlina a krásne drží ako kopček. Poliať ju môžme aj karobovou polevou, to je dobrota: karob+kokosový tuk+ cukor vymiešať, a ozdobiiť nakoniec kešu orieškami apod. Indovia nepoužívajú kakao a výrobky z neho a karob aj lepšie chutí.