Indická karamelová halva
Autor receptu: hviezda0401
4 porcie |
5 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Hrozienka zaliať teplou vodou.
V hrnci so silným dnom rozohriať polovicu masla a pridať cukor. Občas zamiešať. Až keď sa cukor začne rozpúšťať a hnednúť, zrýchliť miešanie a dávať pozor. Keď má cukor zlatohnedú farbu a je roztavený, odstaviť.
- Hrozienka zliať, ocediť. Do masy / karamelu priliať 1 dl teplej vody s hrozienkami. Necháme ne miernom ohni variť, aby sa karamel celkom rozpustil. Potom pridáme horúce mlieko.
Do 2. Hrnca , tiež s hrubším dnom, dáme na oheň 2. Pol. Masla a krupicu. Poriadne miešame, kým bude krupica voňavá. Odstaviť.
- Hneď do nej priliať karamelový sirup. Pozo, aby ste sa neoparili. Dobre rozmiešajte a na nejmenšom plyne stále miešame: Chalva je hotová vtedym keď sa odlepuje od stien hrnca a zrniečka krupice sú nafúknuté a priesvitné. Asi 5 minút pred koncom môžeme pridať kúsky ovocia (jablká, banán, hrušky, marhule).
Naberáme do ozdobných pohárov malou naberačkou – tvoríme kopčeky. Tie pokvapkáme citrónovou šťavou a plátkami mandlí.