Foto: tinna333
Musim dodat ze tato torta z Ikea mi dala riadne zabrat kym som nejak vyspekulovala ten recept aby bol taky ako original.. na internete Zobraziť celý popisMusim dodat ze tato torta z Ikea mi dala riadne zabrat kym som nejak vyspekulovala ten recept aby bol taky ako original.. na internete je kopu zlyyyych zlych receptov aj v anglictine a ja som doma piekla a piekla a stale to nebolo ono (aj ked sa samozrejme zjedlo - ja chocoholic co by som nezjedla :D) a teraz asi na piaty pokus som to nejak upiekla k mojej 99% spokojnosti takze dufam ze aj vam sa vydari a bude chutit.
na 170 °C
Suroviny
Na korpus: | |
4 kusy |
|
180 g |
|
150 g |
|
30 g |
|
Na plnku: | |
150 ml |
|
100 g |
|
1 kavova lyzicka |
|
50 g |
|
4 kusy |
|
Na vrch: | |
|
|
100-150 g |
|
Postup
-
1
Na vrch potrebujeme: DAIM cukriky alebo cokoladky z IKEA ak nemate nevadi treba pouzit nejake karamelove - raz som na vrch len nardobila karamelovu milka cokoladu :) - treba sa vynajst ..
- 2
Korpus: bielka (4 kusy) si vyslahame asi 2 min. mixerom, pridame krystal cukor (180g) a miesame do husta - husta, primiesame mandle (150g) a orechy (30g) a dame piect do okruhlej formy (ja mam s priemerom 23 cm a toto mnozstvo je akurat takze ak mate vacsiu / mensiu formu tak si mnozstvo upravte) Nezabudnite pouzit papier na pecenie alebo formu vymastite. Pecieme na 170 stupnov 35 - 40 min - poriadne do tuha.
- 3
Plnku: Zltka (4 kusy) si zmiesame so salkom (150ml) , vanilkovou esenciou (1 kavova lyzicka) a mukou (100g) - slahame rucnym mixerom nad parou do tuha - trva to cca 10 min. Davame pozor aby sa miska nedotykala vody ale bola len nad parou.
- 4
Plnku si nechame poriadne vychladnut a potom do nej primiesame maslo (50g). Plnka ma mat tuhsiu konzistenciu.
- 5
Korpus najprv otocime naopak cize zo spodku korpusu bude nakoniec vrch a jemne ho este za tepla krajame na pol - za tepla to ide lahsie ako ked vychladne. Korpus si rozrezeme na pol - da sa to aj ked je velmi tenky (po obvode korpusu si v stede nozikom rezeme asi 2 cm pas).
- 6
Potom pouzijeme hrubsiu nitku ktoru po obvode otocime do zarezov a potom uz len jemne tahame k sebe..
- 7
..a korpus tak mame krasne rozrezany na 2 rovnake platy :))
- 8
Polovicu plnky si natrieme na spodny korpus. Plnky nie je rozhodne malo - ma to byt len tenka vrstva.
- 9
Na vrch prelozime druhy diel korpusu a rozotrieme druhu cast plnky - ked vratime strany formy spat tak pekne trasenim uhladime plnku.
- 10
Na vrch nadrobime cukriky / cokoladky DAIM (alebo cokolvek ako nahradu).
- 11
Cokoladu si roztopime vo vodnom kupeli a polejeme celu tortu. :)) Hotovo :)) uz len vlozit najlepsie do mrazaku a o par hodin mozeme konzumovat - staci potom 10 min. na 'rozmrznutie' je chutna taka chladnejsia.
- 2
a este jedn vec, tie mandle a oriesky musia vyt pomlete alebo stacia byt len posekane?
bola som velmi sklamana, s tym ze uz nikdy taku pochutku jest nebudem....
a dakujem za tento recept, urcite budem piect :-)
som rada ze sa vydarila
Namiesto múky môžete pouziť napr. Zlatý klas (kukuričný škrob), čím získate bezlepkovú tortu.
Keby si tvoje deti prečítali koľko je tu negatívnych komentárov od tých, ktorí recept vyskúšali, tak ste mohli ušetriť peniaze aj čas.
Adka, ja mám na to recept a je takmer totožný s tortou DAIM. Keďže torta je zo Škandinávie a ja žijem v Nórsku. Napíšem recept. Podľa horeuvedeného receptu (hlavne plnka) je úplne vymyslená. Navyše cesto, resp. korpus má byť mleté mandle a mleté lieskové orechy a nie vlašské orechy! Ak budete mať záujem, dajte mi vedieť. :)
Miruš, ja mám na to recept a je takmer totožný s tortou DAIM. Keďže torta je zo Škandinávie a ja žijem v Nórsku. Napíšem recept. Podľa horeuvedeného receptu (hlavne plnka) je úplne vymyslená. Navyše cesto, resp. korpus má byť mleté mandle a mleté lieskové orechy a nie vlašské orechy! Ak budete mať záujem, dajte mi vedieť. :)