Ikea DAIM torta

Autor receptu: tinna333

Musim dodat ze tato torta z Ikea mi dala riadne zabrat kym som nejak vyspekulovala ten recept aby bol taky ako original.. na internete je kopu zlyyyych zlych receptov aj v anglictine a ja som doma piekla a piekla a stale to nebolo ono (aj ked sa samozrejme zjedlo - ja chocoholic co by som nezjedla :D) a teraz asi na piaty pokus som to nejak upiekla k mojej 99% spokojnosti takze dufam ze aj vam sa vydari a bude chutit.

35-40 minút
na 170 °C

Postup

  1. Na vrch potrebujeme: DAIM cukriky alebo cokoladky z IKEA ak nemate nevadi treba pouzit nejake karamelove - raz som na vrch len nardobila karamelovu milka cokoladu :) - treba sa vynajst ..
  2. Korpus: bielka (4 kusy) si vyslahame asi 2 min. mixerom, pridame krystal cukor (180g) a miesame do husta - husta, primiesame mandle (150g) a orechy (30g) a dame piect do okruhlej formy (ja mam s priemerom 23 cm a toto mnozstvo je akurat takze ak mate vacsiu / mensiu formu tak si mnozstvo upravte) Nezabudnite pouzit papier na pecenie alebo formu vymastite. Pecieme na 170 stupnov 35 - 40 min - poriadne do tuha.
  3. Plnku: Zltka (4 kusy) si zmiesame so salkom (150ml) , vanilkovou esenciou (1 kavova lyzicka) a mukou (100g) - slahame rucnym mixerom nad parou do tuha - trva to cca 10 min. Davame pozor aby sa miska nedotykala vody ale bola len nad parou.
  4. Plnku si nechame poriadne vychladnut a potom do nej primiesame maslo (50g). Plnka ma mat tuhsiu konzistenciu.
  5. Korpus najprv otocime naopak cize zo spodku korpusu bude nakoniec vrch a jemne ho este za tepla krajame na pol - za tepla to ide lahsie ako ked vychladne. Korpus si rozrezeme na pol - da sa to aj ked je velmi tenky (po obvode korpusu si v stede nozikom rezeme asi 2 cm pas).
  6. Potom pouzijeme hrubsiu nitku ktoru po obvode otocime do zarezov a potom uz len jemne tahame k sebe..
  7. ..a korpus tak mame krasne rozrezany na 2 rovnake platy :))
  8. Polovicu plnky si natrieme na spodny korpus. Plnky nie je rozhodne malo - ma to byt len tenka vrstva.
  9. Na vrch prelozime druhy diel korpusu a rozotrieme druhu cast plnky - ked vratime strany formy spat tak pekne trasenim uhladime plnku.
  10. Na vrch nadrobime cukriky / cokoladky DAIM (alebo cokolvek ako nahradu).
  11. Cokoladu si roztopime vo vodnom kupeli a polejeme celu tortu. :)) Hotovo :)) uz len vlozit najlepsie do mrazaku a o par hodin mozeme konzumovat - staci potom 10 min. na 'rozmrznutie' je chutna taka chladnejsia.