Foto: honestka
Kedze Maj u nas vyzera skor na skory December, tak sme sa rozhodli urobit zimne speciality, tj, zasobu cerstvych klobas na letnu grilovacku a Zobraziť celý popisKedze Maj u nas vyzera skor na skory December, tak sme sa rozhodli urobit zimne speciality, tj, zasobu cerstvych klobas na letnu grilovacku a neodolali sme ani huspenine, alebo ako to v starodavnom jazyku nasich babiciek volame aj studenô. Maso na tieto veci nakupujem vzdy u cinskeho masiara, kde zarucene vieme ze vsetko je velmi cerstve.
tepelná úprava
Postup
-
1
Do veľkého hrnca dáme preseknuté kolienka, chvost a maso. Zalejeme studenou vodou, pridáme celé čierne korenie, bobkový list a nechame zovriet. V tmto stadiou niekto zbera penu, ja ju neodstranujem, lebo prejdem na pomaly plamen a suroviny varim aspon 2,5 hodiny. Pridame korenovu zeleninu (ja pouzivam kusky: mrkvy petrzlen, zeler, zemiak, turnip a rutabaga). Pridam teplotu a ked zovrie, znova znizim na najmensi plamen a tentoraz uz vidno, ze vzniknuta pena klesla na spodok hrnca. Ked je maso makke a oddeluje sa od kosti vyvar precedim cez sitko maso necham vychladit, toto preberiem a jednotlive kusky prelozim do pripraveneho plechu. V tomto okamihu maso posolim, potom uz len ako doplnok ked sa konzumuje.
-
2
Oddeleny vyvar necham postat, aby sa mast usadila navrchu a vareskou pozbieram mastny vyvar do specialnej nadoby 'omáčky separatora' (Gravy or Fat Separator), ktory mi mastnotu oddeli od cisteho vyvaru. Do hlbokeho plechu si polozim ocistene, posolene maso (podla toho kto ma rad koze, da si aj tieto) a zalejem odmastenym vyvarom. Odlozim do chladnicky a po par hodinach mozeme konzumovat dobrucke papanicko, ktore si varime iba tak 2x v roku a preto je nam vzacne.
- 3
Pri podavani na dochutenie pouzijeme dalej sol, korenie, cibulu, ocot alebo citron a trebarz ine stiplave pripravky, komu to chuti v ostrom prevedeni. K takemuto tanieriku je potom uz potrebne len kusok domaceho chleba a poharik vina, alebo dobre oroseneho piva. Aby sme nejedli iba jeden druh, urobim aj ine studene aspikove taniere, pozvem kamaratov a mame spolu good time...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Pôjdem asi vymiesť chladničku.
koleno údené plus kože,alebo tri paprčky.Ako oblohu ešte pridávam
zavárané hríby(lesná zmes)...........
@babav u vas je horuco (California?)
@honestka u vas je ako pred Vianociami. Je to natejto planete Zem velmi roznorode, vsakze?
dobre pre Memorial Day parties,ale inac este prilis skoro .
tuším vyberiem z mraziaku tie paprče, čo mám odložené ako nanuky pre našu Britu ...
Je pravda, ze vela rodin ma svoje davne tradicie ale ja som ich tu troska pozmenila hlavne kvoli tomu, ze "Chute Slovenska" tu nie su so ziadnymi nahrazkami a tak sa vzdy snazime...
@babav : jedla som ju tiez aj s udenym masom a snad nabuduce vyskusam tiez, lebo take udene kolienko tam moze byt ozaj mnamka.
@marienka44 : Nasa mama hovorila, ze ked sa pouzila zavcas sol, tak sa polievka nie vzdy na tuho sadlo, takze v tom pokracujem, hoci poznam recepty, kde solia a je to bez problemov, takze neviem inac odpovedat. Tento "hrncek" na odmastovanie pouzivam uz velmi davno. Je to vsak vyrobk z europy a tak sa treba pozriet po internete alebo kuchynskych obchodoch, je to dobra pomocka aj pri inych mastnych jedlach. nahodne posielam linku ktory mam ja teraz, ale je ich vela roznych druhov:
dakujem.
Huspenina vyzerá veľmi lákavo a veľmi OK
Začal som študovať tvoje recepty sú pre mňa zaujímavou
inšpiráciou.Určite sa z nich veľa naučím.Ďakujem Ti
dakujem za zaujem, mozno si ozaj vymenime skusenosti, ktore pomozu aj inym.
Honestka... mas pravdu... len nevies ci je to maso zo psa alebo z potkana...
/ak tvoje nohy neprekrocili uzemie tvojho zahumnia/ - nekomentuj lebo by som mohla odpisat iba, ze na hlupe nazory mozes dostat odpoved, ktora by ti asi nesadla.
Dakujem a zelam Mirko, aby ti papanicko aj v tomto pren nezvyklom obdobi padlo fajnove.