Huspenina, alebo aspik či studeno

honestka - fotkahonestka, 30. mája 2010
Huspenina, alebo aspik či studeno
Foto: honestka

Kedze Maj u nas vyzera skor na skory December, tak sme sa rozhodli urobit zimne speciality, tj, zasobu cerstvych klobas na letnu grilovacku a Zobraziť celý popisKedze Maj u nas vyzera skor na skory December, tak sme sa rozhodli urobit zimne speciality, tj, zasobu cerstvych klobas na letnu grilovacku a neodolali sme ani huspenine, alebo ako to v starodavnom jazyku nasich babiciek volame aj studenô. Maso na tieto veci nakupujem vzdy u cinskeho masiara, kde zarucene vieme ze vsetko je velmi cerstve.

3-4 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks
1/2 kg
1
1/2  lyzicky
Obloha:




Postup

  1. 1

    Do veľkého hrnca dáme preseknuté kolienka, chvost a maso. Zalejeme studenou vodou, pridáme celé čierne korenie, bobkový list a nechame zovriet. V tmto stadiou niekto zbera penu, ja ju neodstranujem, lebo prejdem na pomaly plamen a suroviny varim aspon 2,5 hodiny. Pridame korenovu zeleninu (ja pouzivam kusky: mrkvy petrzlen, zeler, zemiak, turnip a rutabaga). Pridam teplotu a ked zovrie, znova znizim na najmensi plamen a tentoraz uz vidno, ze vzniknuta pena klesla na spodok hrnca. Ked je maso makke a oddeluje sa od kosti vyvar precedim cez sitko maso necham vychladit, toto preberiem a jednotlive kusky prelozim do pripraveneho plechu. V tomto okamihu maso posolim, potom uz len ako doplnok ked sa konzumuje.

    Huspenina, alebo aspik či studeno - obrázok 1
  2. 2

    Oddeleny vyvar necham postat, aby sa mast usadila navrchu a vareskou pozbieram mastny vyvar do specialnej nadoby 'omáčky separatora' (Gravy or Fat Separator), ktory mi mastnotu oddeli od cisteho vyvaru. Do hlbokeho plechu si polozim ocistene, posolene maso (podla toho kto ma rad koze, da si aj tieto) a zalejem odmastenym vyvarom. Odlozim do chladnicky a po par hodinach mozeme konzumovat dobrucke papanicko, ktore si varime iba tak 2x v roku a preto je nam vzacne.

  3. 3

    Pri podavani na dochutenie pouzijeme dalej sol, korenie, cibulu, ocot alebo citron a trebarz ine stiplave pripravky, komu to chuti v ostrom prevedeni. K takemuto tanieriku je potom uz potrebne len kusok domaceho chleba a poharik vina, alebo dobre oroseneho piva. Aby sme nejedli iba jeden druh, urobim aj ine studene aspikove taniere, pozvem kamaratov a mame spolu good time...

Diskusia k receptu

sjuz
ojój, tak by som si dala:)!!! milujem huspeninu, s cibuľkou, octom a pivom!!!
vini55
Huspenina potrebuje ozaj chlad a ja by som už rád griloval. Prší, prší a prší a pod strechou altánku to nie je ono. Ale chuť ste mi narobili riadnu....
Pôjdem asi vymiesť chladničku.
evas13
ˇAáá do tretice to čo tam tiež patrí a chutí fantasticky. ....a zase bez chleba? :-)))
sracz
O! O? Óóóóóóóóó! Tretí bod do Jackpot_u! Huspeninu, studenô, či po "vihodňarski" kočoninu milujem, môžem a musím, vždy, furt a stále, bez ohľadu na ročné obdobie a dennú i nočnú dobu! Po dnešku Ťa pasujem na všetky časy, milá Honestka za ďalšiu v rade mojich obľúbených "sestier" v šurci (zástere)! Všetkým Vám na, Severe, aj v máji - decembrovú dobrú chuť! Sjuz_ik - a ja mením ocot za šťavu z čerstvého citróna! Evas_ka13 - na chľeba še češko robi! Bars fajne!
1x mlska
babav
@Honestka , u nas uz mame horuco a ty si mi narobila chut na huspeninu.Pamatam si ju z detstva ,ale moja mama ju robievala z udeneho masa(lpaprciek ,koziek a chvosta).Ja som o maso nestala ,mala som rada len" to co sa triaslo " ;-) .
satin222
Huspeninu robím podobne,len ja dávam jedno koleno svieže a druhé
koleno údené plus kože,alebo tri paprčky.Ako oblohu ešte pridávam
zavárané hríby(lesná zmes)...........
kuchticka
@honestka , taku huspeninu bych si dala! Len keby mi ju niekto spravil. U nas to robieval otec pred Velkou nocou z udeneho kolena.
babav
@kuchticka , na vychodnom pobrezi,mame teplo ako v lete,
dobre pre Memorial Day parties,ale inac este prilis skoro .
frezia68
@ honestka,veď vy máte doma zabíjačkové hody,ako pred vianocami,tak to si narobila chúťky-samé fajnotky,až sa mi zbiehajú slinky k tým dobrotkám.A pekné foto,ale to už nemusím chváliť,keď je samozrejmosťou.
tinca
@honestka mňam strašne ľúbim huspeninu a nemusím tam mať ani mäso len ten aspik. Škoda,že sa to neoplatí variť samému a moji papkáči to nemajú radi. Ale vynikajúcu som jedla na Čertovej peci pri Piešťanoch a u nás neďaleko v jednej dedinke v hostinci volá sa to Na brode. Susedovci tam majú chalupu také chute si mi narobila, že si ju dám priniesť. Ale keď žili rodičia mama ju pravidelne varila v zime.
hera
No teda ! Ja nestacim utierat obrazovku! Ja tiez milujem huspeninu @sjuz -presne tak ako Ty! My tu mame v noci +2 a cez den sotva +13 a raz svieti slnko a raz prsi- a to robi viac krat za den.Ked zaprsi tak klesne teplota.
tinca
@hera tak sa pridávam aj ja som chemička, k počasiu sever je sever, veď aj u nás je bieda s počasím tiež +13-15.
marienka44
Takze pocas varenia masa a paprciek sa nesolí? Je to nejaka finta? Ja vzdy osolím. Obdivujem ten Vas stroj na odmastovanie vyvaru. Je to nejaký kalolis? Tu na Slovensku také niečo nemame. Ja zberam tuk po miernom vychladnutí tekutiny so servítkou, ktorú polozím na hladinu a ona sa napije tukom, zahodím. To opakujem viackrat.
sovka62
Krásne. Aj u mojej starkej to bolo studenô. Už som ju nerobila niekoľko rokov, ale narobila si mi také chute, že sa do nej určite pustím, sezóna, nesezóna. Už sa teším. A ešte otázka: skúsila si ňou ponúknuť ozajstného Američana? A ak áno, čo on na to?
sjuz
sracz - hej, hej, aj to som skúsila - jemné :), ale môj vypálený jazyk potrebuje ostré :)))
tuším vyberiem z mraziaku tie paprče, čo mám odložené ako nanuky pre našu Britu ...
sjuz
ja som zasa najlepšiu jedla v Piešťanoch, keď sme boli v kúpeľoch, vybrali sme sa na prechádzku, a v jednej krčme čapovali dobré pivko,tak sme zašli, no a na jedálnom lístku - huspenina! Váhala som veru, ale dobre, že som riskla - bola úžasná! Krásna číra, chutná, mäsko mňam. A k tomu to pivko...
honestka
Velmi pekne dakujem VAM VSETKYM za krasne a pozitivne komenty!
Je pravda, ze vela rodin ma svoje davne tradicie ale ja som ich tu troska pozmenila hlavne kvoli tomu, ze "Chute Slovenska" tu nie su so ziadnymi nahrazkami a tak sa vzdy snazime...
@babav : jedla som ju tiez aj s udenym masom a snad nabuduce vyskusam tiez, lebo take udene kolienko tam moze byt ozaj mnamka.
@marienka44 : Nasa mama hovorila, ze ked sa pouzila zavcas sol, tak sa polievka nie vzdy na tuho sadlo, takze v tom pokracujem, hoci poznam recepty, kde solia a je to bez problemov, takze neviem inac odpovedat. Tento "hrncek" na odmastovanie pouzivam uz velmi davno. Je to vsak vyrobk z europy a tak sa treba pozriet po internete alebo kuchynskych obchodoch, je to dobra pomocka aj pri inych mastnych jedlach. nahodne posielam linku ktory mam ja teraz, ale je ich vela roznych druhov:



jody
jeeeej a ja k tomu ľúbim zemiakovú babu... mňam
jody
Je to fantastická kombinácia - studená huspeninka a k tomu na panvici opražená horúca baba.
strigus
..alebo u nás kočonina (huspenina) a ratičky (paprčky) ;o)
tizian1cat
Ahoj Honestka, dúfam ze ste sa dobre zabavili na oslave Novéno roku, u nás uz aj vyspatí sme, idem nieco kuchtit pre dcéru so zatom a pre mojich dvoch krásnych vnukov. Prajem Tebe aj vsetkym Tvojim blízkym krásny rok, nech si tu v zdraví aj na konci tohto nového roka môzme vymienat recepty a tesit sa zo zivota, papa!!!!!
jozka2
ja si tuk zase oddelujem v separatore ktory vyzera ako polievacka na kvety,polievka alebo stava odteka dole a hore ostava tuk.
jano55
som sam doma tak som sa rozhodol ze uvarim studeno dal som do hrnca vsetke ingrediencie co patri varil som to skoro 4 hodiny konecny stav podarilo sa velmi dobre
honestka
nech vam dobre chuti, aj my uvazujeme uvarit, lebo toto casove obdobie si to priamo pyta...
dakujem.
mesiar50
Tak toto milujem škoda,že ostatný členovia mojej rodiny nie !
Huspenina vyzerá veľmi lákavo a veľmi OK
Začal som študovať tvoje recepty sú pre mňa zaujímavou
inšpiráciou.Určite sa z nich veľa naučím.Ďakujem Ti
honestka
@mesiar : dakujem, nie vsetci mame radi vsetko, to je pravda.
dakujem za zaujem, mozno si ozaj vymenime skusenosti, ktore pomozu aj inym.
milan17
Ze vraj:" Maso na tieto veci nakupujem vzdy u cinskeho masiara, kde zarucene vieme ze vsetko je velmi cerstve..."
Honestka... mas pravdu... len nevies ci je to maso zo psa alebo z potkana...
honestka
@milan1 : ked nepoznas nase pomery v obchodnych sietach
/ak tvoje nohy neprekrocili uzemie tvojho zahumnia/ - nekomentuj lebo by som mohla odpisat iba, ze na hlupe nazory mozes dostat odpoved, ktora by ti asi nesadla.
kecemis
@honestka nevsimaj si prosim tieto slaboduche komentare. Co mozes cakat ak niekto nedokaze rozoznat bravcove od potkana. Pre mna to prinieslo zase nieco nove, pretoze mi tento skveli recept nejakym zahadnym sposobom unikol. Ale uz som to napravil.
honestka
@kecemis : Mas pravdu aj ked niekedy mlcanie tu nie je spravne.
Dakujem a zelam Mirko, aby ti papanicko aj v tomto pren nezvyklom obdobi padlo fajnove.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia