Huspenina, alebo aspik či studeno

Autor receptu: honestka

Kedze Maj u nas vyzera skor na skory December, tak sme sa rozhodli urobit zimne speciality, tj, zasobu cerstvych klobas na letnu grilovacku a neodolali sme ani huspenine, alebo ako to v starodavnom jazyku nasich babiciek volame aj studenô. Maso na tieto veci nakupujem vzdy u cinskeho masiara, kde zarucene vieme ze vsetko je velmi cerstve.

3-4 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do veľkého hrnca dáme preseknuté kolienka, chvost a maso. Zalejeme studenou vodou, pridáme celé čierne korenie, bobkový list a nechame zovriet. V tmto stadiou niekto zbera penu, ja ju neodstranujem, lebo prejdem na pomaly plamen a suroviny varim aspon 2,5 hodiny. Pridame korenovu zeleninu (ja pouzivam kusky: mrkvy petrzlen, zeler, zemiak, turnip a rutabaga). Pridam teplotu a ked zovrie, znova znizim na najmensi plamen a tentoraz uz vidno, ze vzniknuta pena klesla na spodok hrnca. Ked je maso makke a oddeluje sa od kosti vyvar precedim cez sitko maso necham vychladit, toto preberiem a jednotlive kusky prelozim do pripraveneho plechu. V tomto okamihu maso posolim, potom uz len ako doplnok ked sa konzumuje.
  2. Oddeleny vyvar necham postat, aby sa mast usadila navrchu a vareskou pozbieram mastny vyvar do specialnej nadoby 'omáčky separatora' (Gravy or Fat Separator), ktory mi mastnotu oddeli od cisteho vyvaru. Do hlbokeho plechu si polozim ocistene, posolene maso (podla toho kto ma rad koze, da si aj tieto) a zalejem odmastenym vyvarom. Odlozim do chladnicky a po par hodinach mozeme konzumovat dobrucke papanicko, ktore si varime iba tak 2x v roku a preto je nam vzacne.
  3. Pri podavani na dochutenie pouzijeme dalej sol, korenie, cibulu, ocot alebo citron a trebarz ine stiplave pripravky, komu to chuti v ostrom prevedeni. K takemuto tanieriku je potom uz potrebne len kusok domaceho chleba a poharik vina, alebo dobre oroseneho piva. Aby sme nejedli iba jeden druh, urobim aj ine studene aspikove taniere, pozvem kamaratov a mame spolu good time...