Foto: tetrisss
Dnes som nejaká šikovná a robím si zásoby na zimu, ako medveď. Dozrieva hrozno, najvoňavejšie je modrá konkordia a čítala som, že má mimoriadne Zobraziť celý popisDnes som nejaká šikovná a robím si zásoby na zimu, ako medveď. Dozrieva hrozno, najvoňavejšie je modrá konkordia a čítala som, že má mimoriadne veľa antioxidantov a že je veĺká škoda, že je k dostaniu len ako víno, no však ani to nie je na zahodenie :). Ale Slovák si vždy pomôže a tak už roky robievam z neho šťavu a v zime je to u nás veľký hit a je to veľmi chutné.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Na tento recept potrebujeme jednu pomôcku, ktorú má veľa ľudí v mojom veku, ale stavím sa, že ju málokto využíva a to trojdielny parný hrniec.
-
2
Naoberáme si hrozno, ale vlastne takto spracovať sa dajú aj iné druhy ovocia ako jahody, maliny, taibery, slivky, čiže všetky šťavnaté druhy.
-
3
Do spodnej časti hrnca dáme vodu, stredná časť je prázdna, tam sa preparí šťava a do vrchnej časti nasypeme očistené a odstonkované hrozno. Posypeme podľa chuti kryštálovým cukrom a dáme variť. Voda musí vrieť a trvá to asi pol hodiny.
-
4
Horúcu šťavu hneď dáme do fliaš, zatvoríme, otočíme naopak a necháme vychladnúť.
@havino talian je take male, huste hrozno, ale nie je aromaticky, zase pridava krasnu farbu, ale konkordia je vacsie hrozno s nadhernou vonou, keby si isla okolo porastu tohto hrozna o tomto case tak je to bozska vona. Ano, robime z toho aj lekvar, ale tiez z tejto preparenej stavy, je uzasny.
Ruska (ZSSR). Máme ju tiež, ale z hrozna robíme radšej džús alebo mušt bez varenia a konzervovania chemikáliami. Džús aj mušt plníme do PET fliaš a ukladáme ich do mrazničky. Rozmrazujeme podľa potreby.
Pred viac ako rokom som si kúpila taký , ale nerezový . Stál síce veľa , ale ja som vedela, že investícia do neho sa oplatí . Šťava z hrozna, jabĺk a aj iného ovocia (z tohto hrnca) je proste perfektná ;-)