Hroznová šťava

tetrisss - fotkatetrisss, 21. septembra 2013
Hroznová šťava
Foto: tetrisss

Dnes som nejaká šikovná a robím si zásoby na zimu, ako medveď. Dozrieva hrozno, najvoňavejšie je modrá konkordia a čítala som, že má mimoriadne Zobraziť celý popisDnes som nejaká šikovná a robím si zásoby na zimu, ako medveď. Dozrieva hrozno, najvoňavejšie je modrá konkordia a čítala som, že má mimoriadne veľa antioxidantov a že je veĺká škoda, že je k dostaniu len ako víno, no však ani to nie je na zahodenie :). Ale Slovák si vždy pomôže a tak už roky robievam z neho šťavu a v zime je to u nás veľký hit a je to veľmi chutné.

10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Na tento recept potrebujeme jednu pomôcku, ktorú má veľa ľudí v mojom veku, ale stavím sa, že ju málokto využíva a to trojdielny parný hrniec.

    Hroznová šťava - obrázok 1
  2. 2

    Naoberáme si hrozno, ale vlastne takto spracovať sa dajú aj iné druhy ovocia ako jahody, maliny, taibery, slivky, čiže všetky šťavnaté druhy.

    Hroznová šťava - obrázok 2
  3. 3

    Do spodnej časti hrnca dáme vodu, stredná časť je prázdna, tam sa preparí šťava a do vrchnej časti nasypeme očistené a odstonkované hrozno. Posypeme podľa chuti kryštálovým cukrom a dáme variť. Voda musí vrieť a trvá to asi pol hodiny.

    Hroznová šťava - obrázok 3
  4. 4

    Horúcu šťavu hneď dáme do fliaš, zatvoríme, otočíme naopak a necháme vychladnúť.

Diskusia k receptu

ariela6
velmi zaujimave ale porad mi ako si mam tu štavu urobit ked nemam taky hrniec mam len klasicky parny hrniec moulinex a tam sa to neda tak ako si inač možem urobit taku štavu mam aj ja vela hrozna vino velmi nemusim ale štavička by sa zišla čakam na odpoved dakujem
havino
@tetriss , to je to hrozno čo má veľa, veľa zrniečok? z takého mám džem z minulého roka, no poviem bomba, ale čo som sa narobila pri ňom, ak je to ono, vyzerá tak na foto, samé zrniečko, ale chuť, farba geniálna
abdul
@havino : Tipujem, že máš džem z taliana. Menšie bobule a husto pri sebe. Konkordia nemá až tak veľa zŕn.
izabella929
toto hrozno pestujem aj ja, je veľmi chutné, práve sa chystám na zber...preto viem, ako fajne chutí šťava z neho.-)) minulý rok som robila z neho aj lekvár..
tetrisss
@ariela6 nuz neviem, bez hrnca som to este neskusala, ale cisto teoreticky, ak mas dobry odstavovac, tak odstavit, rychlo zohriat tak na 90 st, staci a naliat do flias a otocit. Stava nebude taka cira, ale to nebude az tak velmi vadit.
@havino talian je take male, huste hrozno, ale nie je aromaticky, zase pridava krasnu farbu, ale konkordia je vacsie hrozno s nadhernou vonou, keby si isla okolo porastu tohto hrozna o tomto case tak je to bozska vona. Ano, robime z toho aj lekvar, ale tiez z tejto preparenej stavy, je uzasny.
afataga
ja som takyto hrniec videla ako decko na navsteve, domaci tam kazdu chvilu davali opadane jablka a hrusky a ono to samo robilo stavu, zazrak :-), odvtedy som ho nevidela, ale ja by som ho nevyuzila, tych par strapcov, co sa urodi u nas, za polarnym kruhom :-) stihame zjest, ale musi byt vyborna taka stava
používateľ nemá avatar
dry
dry
Tá súprava hliníkových kastrólov sa volá "sokovarka" kedysi dovážaná z
Ruska (ZSSR). Máme ju tiež, ale z hrozna robíme radšej džús alebo mušt bez varenia a konzervovania chemikáliami. Džús aj mušt plníme do PET fliaš a ukladáme ich do mrazničky. Rozmrazujeme podľa potreby.
paploska
tak v tomto hrnci ešte zavára aj môj skoro "moderný" oco :-) minula sa mu stratil, tak volal celej rodine, či sme si ho nepožičali. ale nikdy v ňom nik okrem neho nezaváral :-) nakoniec zistil, že ho dal z dôvodu šetrenia priestoru do starého nepoužívaného trezoru (je poľovník) a ten je v garáži. ale všetkých nás obvinil, že sme ho stratili :-) inak šťava super @tetrisss , oco robí takúto super malinovú.
kakaova
Keď to čítam prešiel už rok od napísania receptu.
Pred viac ako rokom som si kúpila taký , ale nerezový . Stál síce veľa , ale ja som vedela, že investícia do neho sa oplatí . Šťava z hrozna, jabĺk a aj iného ovocia (z tohto hrnca) je proste perfektná ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia