Hroznová šťava
Autor receptu: tetrisss
Dnes som nejaká šikovná a robím si zásoby na zimu, ako medveď. Dozrieva hrozno, najvoňavejšie je modrá konkordia a čítala som, že má mimoriadne veľa antioxidantov a že je veĺká škoda, že je k dostaniu len ako víno, no však ani to nie je na zahodenie :). Ale Slovák si vždy pomôže a tak už roky robievam z neho šťavu a v zime je to u nás veľký hit a je to veľmi chutné.
10 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Na tento recept potrebujeme jednu pomôcku, ktorú má veľa ľudí v mojom veku, ale stavím sa, že ju málokto využíva a to trojdielny parný hrniec.
- Naoberáme si hrozno, ale vlastne takto spracovať sa dajú aj iné druhy ovocia ako jahody, maliny, taibery, slivky, čiže všetky šťavnaté druhy.
- Do spodnej časti hrnca dáme vodu, stredná časť je prázdna, tam sa preparí šťava a do vrchnej časti nasypeme očistené a odstonkované hrozno. Posypeme podľa chuti kryštálovým cukrom a dáme variť. Voda musí vrieť a trvá to asi pol hodiny.
- Horúcu šťavu hneď dáme do fliaš, zatvoríme, otočíme naopak a necháme vychladnúť.