Hroznová šťava

Autor receptu: tetrisss

Dnes som nejaká šikovná a robím si zásoby na zimu, ako medveď. Dozrieva hrozno, najvoňavejšie je modrá konkordia a čítala som, že má mimoriadne veľa antioxidantov a že je veĺká škoda, že je k dostaniu len ako víno, no však ani to nie je na zahodenie :). Ale Slovák si vždy pomôže a tak už roky robievam z neho šťavu a v zime je to u nás veľký hit a je to veľmi chutné.

10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na tento recept potrebujeme jednu pomôcku, ktorú má veľa ľudí v mojom veku, ale stavím sa, že ju málokto využíva a to trojdielny parný hrniec.
  2. Naoberáme si hrozno, ale vlastne takto spracovať sa dajú aj iné druhy ovocia ako jahody, maliny, taibery, slivky, čiže všetky šťavnaté druhy.
  3. Do spodnej časti hrnca dáme vodu, stredná časť je prázdna, tam sa preparí šťava a do vrchnej časti nasypeme očistené a odstonkované hrozno. Posypeme podľa chuti kryštálovým cukrom a dáme variť. Voda musí vrieť a trvá to asi pol hodiny.
  4. Horúcu šťavu hneď dáme do fliaš, zatvoríme, otočíme naopak a necháme vychladnúť.