Hokey Pokey fotorecept

niniatko - bez fotkyniniatko, 12. mája 2012
Hokey Pokey (fotorecept)
Foto: niniatko

Tento recept som kedysi videla v televízii robiť Nigellu Lawson a odvtedy som ho chcela vyskúšať, pretože vyzeral byť rýchly, ľahký a zaujímavý. Odhodlala Zobraziť celý popisTento recept som kedysi videla v televízii robiť Nigellu Lawson a odvtedy som ho chcela vyskúšať, pretože vyzeral byť rýchly, ľahký a zaujímavý. Odhodlala som sa po viac než 6 rokoch.

10 minút
príprava

Suroviny

1/2 šalky
4 PL
1,5 ČL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Ak si nechcete zlatý sirup kupovať, tu je recept na domáci - http://varecha.pravda.sk/recepty/golden-syrup-zlaty-sirup-fotorecept-/27776-recept.html

    Hokey Pokey (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pol šálky cukru a 4 PL zlatého sirupu si dáme do hrnca. (nedajte sa pomýliť množstvom na obrázku, robila som z dvojitej dávky)

    Hokey Pokey (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Premiešajte poriadne cukor a sirup, aby sa spojili. Až potom dajte hrniec na oheň. Potom sa už so zmesou nesmie hýbať.

    Hokey Pokey (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nechajte cukor rozpustiť a potom zamiešajte. Následne nechajte zmes variť, pokým nezíska zlatú farbu (ja som tam na druhýkrát, keďže prvý sa nepodaril dala aj za lyžicu trstinového cukru s vanilkovou arómou). Trvá to približne tri minúty. Je veľmi dôležité nechať to vrieť (bublinkovať) tri minúty, inak by sa vám to nemuselo podariť (ako mne). Nebojte sa, hmota sa nepripáli.

    Hokey Pokey (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Následne pridáme jeden a pol lyžičky jedlej sódy. Ďalší dôležitý moment, treba miešať pokým nezačne hmota peniť, zväčšovať objem a nenadobudne zlatistý až oranžový odtieň. Pokiaľ sa hmota dobre nepremieša ostane lepkavá a je v nej veľmi cítiť jedlá sóda (aspoň sliepky mali u nás radosť :D ).

    Hokey Pokey (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ja som si na plech dopredu položila pečiacu fóliu a hneď ako získala hmota zlatistý odtieň som to tam vyliala. Treba sa ponáhľať, lebo hmota v momente tvrdne. Pokiaľ vám ostane hmota na hrnci a nedá sa zoškrabať, nepanikárte. Stačí tam naliať studenú vodu a o chvíľu ani neviete, že ste tam niečo mali, rozpustí sa všetko.

    Hokey Pokey (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hmota do pár sekúnd stvrdne. Necháme ju vychladnúť, čo trvá pár minút. Potom ju zabalíme do mikroténového vrecka.

    Hokey Pokey (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Následne vezmeme tĺčik na mäso alebo nejaké iné podobné náradie a tvrdú hmotu rozbijeme (sáčik slúži na to, aby vám to nelietalo po celej kuchyni ako mne po prvýkrát :D ).

    Hokey Pokey (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rozdrvíme na požadovanú veľkosť. Buď na väčšie kusy pre "priame jedenie" (Nigella túto sladkosť nosí hosťom ako darček, ak je niekam pozvaná) alebo na drobnejšie kúsky, ak chcete tým niečo posypať.

    Hokey Pokey (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A takto pekne to vyzerá v plechovej krabičke, pripravené pre hostí.

    Hokey Pokey (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    My sme si v sobotu spravili takú poobednú kalorickú pochúťku. Zmrzlinu so šľahačkou, čokoládovým topingom a kúskami Hokey Pokey. Hokey Pokey je veľmi, veľmi sladké a keď sa to skombinuje takto, nielenže to dobre chutí, ale akosi to aj tú sladkosť zmierni.

    Hokey Pokey (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

zdezda
ukladám, vyskúšam, mám sladké deti :-), takže toto určite bude mať úspech
nanacel
aj ja sa nan chystam uz rok...sirup kupeny...v knizke zalozka na tomto recepte a furt nic :) ale ke to takto vidim, asi sa uz odhodlam... :)
niniatko
@nanacel tiež som ho dlho obchádzala, hlavne preto, že som ho videla v čase, keď som ešte nevarila/nepiekla, no chcela som ho vyskúšať už dávno, len ten sirup mi chýbal...
a doma chutil, jedno z "našich" detí, povedalo "je to dobré! čo to je? usušená cukrová vata?" neviem, kde na to prišiel :)
ja to mám rada rozdrvené takto na malé kúsky a ako posyp na iné sladkosti :)
twiiity
dá sa zlatý sirup niečím nahradiť? napr. medom?