Hokey Pokey (fotorecept)

Autor receptu: niniatko

Tento recept som kedysi videla v televízii robiť Nigellu Lawson a odvtedy som ho chcela vyskúšať, pretože vyzeral byť rýchly, ľahký a zaujímavý. Odhodlala som sa po viac než 6 rokoch.

10 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Ak si nechcete zlatý sirup kupovať, tu je recept na domáci - http://varecha.pravda.sk/recepty/golden-syrup-zlaty-sirup-fotorecept-/27776-recept.html
  2. Pol šálky cukru a 4 PL zlatého sirupu si dáme do hrnca. (nedajte sa pomýliť množstvom na obrázku, robila som z dvojitej dávky)
  3. Premiešajte poriadne cukor a sirup, aby sa spojili. Až potom dajte hrniec na oheň. Potom sa už so zmesou nesmie hýbať.
  4. Nechajte cukor rozpustiť a potom zamiešajte. Následne nechajte zmes variť, pokým nezíska zlatú farbu (ja som tam na druhýkrát, keďže prvý sa nepodaril dala aj za lyžicu trstinového cukru s vanilkovou arómou). Trvá to približne tri minúty. Je veľmi dôležité nechať to vrieť (bublinkovať) tri minúty, inak by sa vám to nemuselo podariť (ako mne). Nebojte sa, hmota sa nepripáli.
  5. Následne pridáme jeden a pol lyžičky jedlej sódy. Ďalší dôležitý moment, treba miešať pokým nezačne hmota peniť, zväčšovať objem a nenadobudne zlatistý až oranžový odtieň. Pokiaľ sa hmota dobre nepremieša ostane lepkavá a je v nej veľmi cítiť jedlá sóda (aspoň sliepky mali u nás radosť :D ).
  6. Ja som si na plech dopredu položila pečiacu fóliu a hneď ako získala hmota zlatistý odtieň som to tam vyliala. Treba sa ponáhľať, lebo hmota v momente tvrdne. Pokiaľ vám ostane hmota na hrnci a nedá sa zoškrabať, nepanikárte. Stačí tam naliať studenú vodu a o chvíľu ani neviete, že ste tam niečo mali, rozpustí sa všetko.
  7. Hmota do pár sekúnd stvrdne. Necháme ju vychladnúť, čo trvá pár minút. Potom ju zabalíme do mikroténového vrecka.
  8. Následne vezmeme tĺčik na mäso alebo nejaké iné podobné náradie a tvrdú hmotu rozbijeme (sáčik slúži na to, aby vám to nelietalo po celej kuchyni ako mne po prvýkrát :D ).
  9. Rozdrvíme na požadovanú veľkosť. Buď na väčšie kusy pre "priame jedenie" (Nigella túto sladkosť nosí hosťom ako darček, ak je niekam pozvaná) alebo na drobnejšie kúsky, ak chcete tým niečo posypať.
  10. A takto pekne to vyzerá v plechovej krabičke, pripravené pre hostí.
  11. My sme si v sobotu spravili takú poobednú kalorickú pochúťku. Zmrzlinu so šľahačkou, čokoládovým topingom a kúskami Hokey Pokey. Hokey Pokey je veľmi, veľmi sladké a keď sa to skombinuje takto, nielenže to dobre chutí, ale akosi to aj tú sladkosť zmierni.