Guľky-bambuľky

evusik - fotkaevusik, 28. decembra 2009
Guľky-bambuľky
Foto: evusik

Ak chcete vyskúšať tento recept musíte začať vysmážanými rezňami, karfiolom, syrom, skrátka niečim vysmážaným až potom môžete urobiť výborné guľky-bambuľky. Robila ich už moja Zobraziť celý popisAk chcete vyskúšať tento recept musíte začať vysmážanými rezňami, karfiolom, syrom, skrátka niečim vysmážaným až potom môžete urobiť výborné guľky-bambuľky. Robila ich už moja mama, robím ich aj ja i keď v trochu pozmenej úprave.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Nasjkôr trochu histórie. Keď bola naša dcéra malá vytrvalo odmietala jesť vysmážané nech to bolo hocičo. Mäso, karfiol alebo syr všetko len poorypovala s vysmaženého obalu a ostatné nechala tak. Raz keď sme mali na nedeľný obed vysmážané kuracie rezne spomenula som si na svoju mamu, ako nám vždy keď sme mali rezne, čo bolo občas, robila zo zbytkov trojobalu malé placičky a piekla ich priamo na platni pece. Bola to mňamka možno aj preto že nám voňala prísľubom šniciel na obed. Trochu som recept pozmenila, prispôsobila a výsledok mal hneď na prvý krát úspech. Odvtedy robím "guľky-bambuľky" vždy keď niečo vysmážam.

  2. 2

    Vždy keď niečo vysmážate ostane vám trochu vajca a trochu múky. Miesto do smetného koša, vysypte múku do vajíčka, zamiešajte pridajte za hrsť strúhanky, prilejte mlieka alebo vody tak, aby vám vzniklo polotuhé cestíčko. Pridajte trochu vegety, ja pridávam za lyžicu sézamových semiačok, ale môžete pridať hocijaké bylinky, prípadne koreniacu zmes, napr. provensálsku. A ešte môžete dať trošku prášku do pečiva.

  3. 3

    Dobré je keď cestíčko nejakých 10 minút postojí, za ten čas vám možno trochu zhustne, lebo strúhanka naboptná, vtedy stačí trochu vody na rozriedenie. Potom, keď dovysmážate rezne, začnite vysmážať bambuľky. Najlepšie vo friťáku pekne malou lyžičkou hádžte malé kôpky a usmažíte ich pekne do zlata. Keď spravíte ceste máličko redšie vzniknú vám rôzne zaujímavé patvary a tie majú deti najradšej. Deti tieto guľky-bambuľky milujú a vy spotrebujete všetky zbytky a nič nemusíte vyhadzovať. A ešte na niečo sme časom prišli - tieto guľky sú dobré aj ako príloha k mäsu, ale hlavne k zeleninovým šalátom, alebo dusenej zelenine.

Diskusia k receptu

cara
este je dobre pridat do cesticka syr
ludka1
U nás to voláme KOBLIŠKY. Sú výborné a hlavne sú rýchlo hotové
jezibabka1
tiež robím zo zbytkov vajíčka a strúhanky "pagáče", ale už tam nič nepridávam. Toto je zaujímavá varianta a idem ju aj hneď urobiť (aj keď dnes nič nevyprážam),ale budeme mať maškrtu