Foto: pusta
Vznik talianskych tyčiniek Grissini sa datuje do 17.storočia v Turíne. Sú obľúbené v celom Taliansku, môžu byť rôzne ochutené. V každej lepšej reštaurácii Vám Zobraziť celý popisVznik talianskych tyčiniek Grissini sa datuje do 17.storočia v Turíne. Sú obľúbené v celom Taliansku, môžu byť rôzne ochutené. V každej lepšej reštaurácii Vám prinesú na stôl chlieb a Grissini, ktoré majú úlohu aperitívu. Pripravujú sa z chlebového cesta, podávajú sa ako príloha najmä k predjedlám zo šunky, k syrom, k šalátom, aj k polievkam alebo ako pohostenie k vínu i samostatne. Tieto Grissini som pripravila so Semolinou, cesnakom a bazalkou.
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Najprv som nastrúhala cesnak, v malom kastróliku na 1 PL rozohriateho oleja som ho orestovala len niekoľko sekúnd, aby nezhorkol a preložila som ho do nádobky, aby úplne vychladol. Umyla som bazalku a nechala som ju na papierovej kuchynskej utierke oschnúť.
-
2
Počkala som, až bola suchá.
-
3
Pripravila som si orestovaný a úplne vychladnutý cesnak.
-
4
Bazalku som posekala na jemno.
-
5
Do vandlíka som dala preosiatu hladkú múku, múku Semolina, soľ a kryštálový cukor, všetko som spolu dobre premiešala.
-
6
Pridala som cesnak,...
-
7
...rozmrvené droždie,...
-
8
...posekanú bazalku,...
-
9
...4 PL olivového oleja,...
-
10
...zaliala som vlažnou vodou...
-
11
...a spracovala dôkladne na hladké, polomäkké, pružné cesto, ...
-
12
...ktoré som nechala prikryté čistou utierkou na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu, cesto troška lepí.
-
13
Cesto som vyklopila na pomúčenú dosku a ešte raz som ho poriadne prepracovala rukami a ihned som s ním pracovala bez dalšieho kysnutia.
-
14
Vyvaľkala som ho do tvaru obdĺžníka o veľkosti asi 30x25 cm,...
-
15
...ktorý som po dĺžke prekrojila na polovicu.
-
16
Každú polovicu cesta som pokrájala na prúžky o šírke asi 1,5 cm.
-
17
Každý prúžok cesta som ešte ušúľala na tyčinku o dĺžke asi 20 - 22 cm. Grissiny sú pomerne tenké, ale ešte riadne nakysnú.
-
18
Grissiny som položila na plech s pečiacim papierom.
-
19
Piekla som ich 12 minút v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C do svetlo - ružovej farby, dlhšie netreba, lebo by boli tvrdé.
-
20
Vychladnuté tyčinky som uložila na podnos, ešte ich dám aj s podnosom do veľkého mikroténového sáčku a sú pripravené v predstihu pre vzácnu návštevu, ktorá mi príde zajtra ráno. :-)))
-
21
Takto upečené Grissiny sú na povrchu príjemne chrumkavé a vo vnútri zostávajú krásne vláčne. Pri ich pečení krásne rozvoniaval celý byt.
teší ma, že sa ti rp páči a uložil si si ho do kk.
dakujem.
tiež si ho pamätám, ...a zajtra je na programe pre vzácnu návštevu :-)))
dakujem.
dakujem.
dakujem.
ty si priam jasnovidec.:-)))
veľmi pekne ti dakujem za 1*****
už mi pred chvíľkou volali, tešia sa a ja tiež. :-)))) menu sme dohodli spoločne vopred. musím povedať, že oni sú úžasní hostitelia, vždy som sa u nich cítila fantasicky a pozvali ma už na návštevu k nim. :-))) zákusokupečený, v mrazáku vanilková, čomkoládová a jahodová zmrzlina, v chladničke sa marinujú kuracie stehná, len dám do trúby, chladí sa chardonay, skoro ráno ešte upečiem taliansky domáci chlieb so semolinou a môžeme sa naplno venovať sebe navzájom :-)))
ved ty vieš správnu adresu :-)))
škoda, že si tak daleko, poslala by som ti z nich aspoň jeden plech - toľko cesta som ešte odložila do chladničky.
samozrejme sa dá aj s celozrnnou, aj taký rp mám.
dakujem ti za uznanie.
pravdaže ti poradím :-)
semolinu síce nemôžeš nijakou inou múkou nahradiť, ale tieto grissiny môžeš spraviť aj s celozrnnou múkou, mám odskúšané a tiež sú výborné.
- semolinu múku kúpiš v metre, lenže ti predajú len jeden celý kartón, kde je 10 balení po 900 gramov a v cene za celé nad 71 euro za celý kartón. žiaľ, v metre ti ale jeden balík samotný nepredajú.
- potom v bratislave kúpiš v malom obchodíku na miletičovej ulici, pozri komentár od @irenaw pod mojim rp Bagetky so semolinou a s ovsenými vločkami zo dňa 9.júla 2013 - toto sú zaručené zdroje a správne, kde určite dostaneš semolinu kúpiť.
- zahraničie - viedeň, taliansko, švajčiarsko...
@marikafil , teraz som pozrela do tvojho profilu a jéééjha, ty máš ale obrovské šťastie, ved ty si zo Sládkovičova :-)))))
a práve v Sládkovičove kúpiš priamo v mlynoch a za oveľa lacnejšie, koľko potrebuješ. si na tvári miesta, odkiaľ sa distribuuje do všetkých predajní v SR a u nich je možný aj osobný odber a za lacnejšie.
aby si nemusela hľadať, prikladám ti link. ked ho otvoríš - máš tam kontakty, telefon, presnú adresu a potom si klikni na Produkty a máš!!!
ak som ti pomohla, daj mi prosím vedieť :D
dakujem.
www.mlynsladkovicovo.sk/produkty.html...