Grissini s cesnakom a bazalkou fotorecept

pusta - fotkapusta, 11. júla 2013
Grissini s cesnakom a bazalkou (fotorecept)
Foto: pusta

Vznik talianskych tyčiniek Grissini sa datuje do 17.storočia v Turíne. Sú obľúbené v celom Taliansku, môžu byť rôzne ochutené. V každej lepšej reštaurácii Vám prinesú na stôl chlieb a Grissini, ktoré majú úlohu aperitívu. Pripravujú sa z chlebového cesta, podávajú sa ako príloha najmä k predjedlám zo šunky, k syrom, k šalátom, aj k polievkam alebo ako pohostenie k vínu i samostatne. Tieto Grissini som pripravila so Semolinou, cesnakom a bazalkou.

3 plechy - pre viac
porcie
90 minút
príprava
12 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
200 g
5 PL
1 hrsť
4 strúčiky
2 ČL
1/2 ČL
25 g
250 - 300 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv som nastrúhala cesnak, v malom kastróliku na 1 PL rozohriateho oleja som ho orestovala len niekoľko sekúnd, aby nezhorkol a preložila som ho do nádobky, aby úplne vychladol. Umyla som bazalku a nechala som ju na papierovej kuchynskej utierke oschnúť.

    Grissini s cesnakom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Počkala som, až bola suchá.

    Grissini s cesnakom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som si orestovaný a úplne vychladnutý cesnak.

    Grissini s cesnakom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bazalku som posekala na jemno.

    Grissini s cesnakom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do vandlíka som dala preosiatu hladkú múku, múku Semolina, soľ a kryštálový cukor, všetko som spolu dobre premiešala.

    Grissini s cesnakom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som cesnak,...

    Grissini s cesnakom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...rozmrvené droždie,...

    Grissini s cesnakom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...posekanú bazalku,...

    Grissini s cesnakom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...4 PL olivového oleja,...

    Grissini s cesnakom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...zaliala som vlažnou vodou...

    Grissini s cesnakom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...a spracovala dôkladne na hladké, polomäkké, pružné cesto, ...

    Grissini s cesnakom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...ktoré som nechala prikryté čistou utierkou na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu, cesto troška lepí.

    Grissini s cesnakom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Cesto som vyklopila na pomúčenú dosku a ešte raz som ho poriadne prepracovala rukami a ihned som s ním pracovala bez dalšieho kysnutia.

    Grissini s cesnakom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Vyvaľkala som ho do tvaru obdĺžníka o veľkosti asi 30x25 cm,...

    Grissini s cesnakom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...ktorý som po dĺžke prekrojila na polovicu.

    Grissini s cesnakom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Každú polovicu cesta som pokrájala na prúžky o šírke asi 1,5 cm.

    Grissini s cesnakom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Každý prúžok cesta som ešte ušúľala na tyčinku o dĺžke asi 20 - 22 cm. Grissiny sú pomerne tenké, ale ešte riadne nakysnú.

    Grissini s cesnakom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Grissiny som položila na plech s pečiacim papierom.

    Grissini s cesnakom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Piekla som ich 12 minút v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C do svetlo - ružovej farby, dlhšie netreba, lebo by boli tvrdé.

    Grissini s cesnakom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Vychladnuté tyčinky som uložila na podnos, ešte ich dám aj s podnosom do veľkého mikroténového sáčku a sú pripravené v predstihu pre vzácnu návštevu, ktorá mi príde zajtra ráno. :-)))

    Grissini s cesnakom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Takto upečené Grissiny sú na povrchu príjemne chrumkavé a vo vnútri zostávajú krásne vláčne. Pri ich pečení krásne rozvoniaval celý byt.

    Grissini s cesnakom a bazalkou (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

ernest
Maškrtka takéto niečo máme radi k pivku či vínku KK
kimlo
Dobre si na ne pamätám, taliani ich často jedávajú omotané parmskou šunkou a zajedajú kúskami žltého melóna...
nika72
mňam,už len ľahký zeleninový šalát,alebo nejaký cesnakový dressing ....super 1*****
dajanca
skvelá hostiteľka... k Tebe je radosť chodiť na návštevu :-)
pusta
@ernest , hej je to maškrtka. aj my to máme radi.
teší ma, že sa ti rp páči a uložil si si ho do kk.
dakujem.
pusta
@kimlo , aj ja milujem to perfektné talianske predjedlo - parmská šunka, žltý melón a žltý melón.
tiež si ho pamätám, ...a zajtra je na programe pre vzácnu návštevu :-)))
dakujem.
pusta
@nika72 , zajtra bude aj ľahký zeleninový šalát a aj cesnakový dressing.
ty si priam jasnovidec.:-)))
veľmi pekne ti dakujem za 1*****
pusta
@dajanca , dakujem za uznanie.
už mi pred chvíľkou volali, tešia sa a ja tiež. :-)))) menu sme dohodli spoločne vopred. musím povedať, že oni sú úžasní hostitelia, vždy som sa u nich cítila fantasicky a pozvali ma už na návštevu k nim. :-))) zákusokupečený, v mrazáku vanilková, čomkoládová a jahodová zmrzlina, v chladničke sa marinujú kuracie stehná, len dám do trúby, chladí sa chardonay, skoro ráno ešte upečiem taliansky domáci chlieb so semolinou a môžeme sa naplno venovať sebe navzájom :-)))
havino
parádne sú, môj sobášený by si na nich pochutnal, ale len s tou semolinou už môže, aj to pár kúskov, alebo celozrnnou, ja si ich uložím pre istotu a niečo vyšpekulujem
pusta
@havino , semolinu určite zoženieš, tá cena z toho včerajšieho linku z letáku je dávno neplatná...ktovie z ktorého roku Pána ten leták je...
ved ty vieš správnu adresu :-)))
škoda, že si tak daleko, poslala by som ti z nich aspoň jeden plech - toľko cesta som ešte odložila do chladničky.
samozrejme sa dá aj s celozrnnou, aj taký rp mám.
dakujem ti za uznanie.
marikafil
pečieme pravidelne "domáce slané palice" z varechy, ale pre zmenu by sme mohli skúsiť aj tieto, vyzerajú ozaj dobre. len mám problém s tou semolinou - kde sa dá kúpiť? alebo sa dá niečím nahradiť? v tvojej odpovedi "havinovi" spomínaš link na leták, ale ja tu nič také nevidím...poradíš?
pusta
@marikafil , veľmi ma teší, že sa ti grissini páčia.
pravdaže ti poradím :-)
semolinu síce nemôžeš nijakou inou múkou nahradiť, ale tieto grissiny môžeš spraviť aj s celozrnnou múkou, mám odskúšané a tiež sú výborné.

- semolinu múku kúpiš v metre, lenže ti predajú len jeden celý kartón, kde je 10 balení po 900 gramov a v cene za celé nad 71 euro za celý kartón. žiaľ, v metre ti ale jeden balík samotný nepredajú.
- potom v bratislave kúpiš v malom obchodíku na miletičovej ulici, pozri komentár od @irenaw pod mojim rp Bagetky so semolinou a s ovsenými vločkami zo dňa 9.júla 2013 - toto sú zaručené zdroje a správne, kde určite dostaneš semolinu kúpiť.
- zahraničie - viedeň, taliansko, švajčiarsko...
@marikafil , teraz som pozrela do tvojho profilu a jéééjha, ty máš ale obrovské šťastie, ved ty si zo Sládkovičova :-)))))
a práve v Sládkovičove kúpiš priamo v mlynoch a za oveľa lacnejšie, koľko potrebuješ. si na tvári miesta, odkiaľ sa distribuuje do všetkých predajní v SR a u nich je možný aj osobný odber a za lacnejšie.
aby si nemusela hľadať, prikladám ti link. ked ho otvoríš - máš tam kontakty, telefon, presnú adresu a potom si klikni na Produkty a máš!!!
ak som ti pomohla, daj mi prosím vedieť :D
dakujem.

 www.mlynsladkovicovo.sk/produkty.html...
nika72
no máme rovnaký vkus-chute ;-)) a zabudla som na pohár bieleho suchého vínka
pusta
@nika72 , hej máme rovnaké chute :-), na vínko som nezabudla, píšem o ňom v úvode i v odpovedi na komentáre a dnes ku grissini s mojou vzácnou návštevou popíjame dobre zachladené Chardonay :-))))
sracz
... všetko už bolo povedané s veľkou chválou už ďáááááááleko predo mnou, milá @pusta - si naozaj šikovná a dobrôt znalá domáca pani! Naviac - bylinky, zelinky, cesnak, paradajky, papriky, ..., domáci chlebík i pečivko, nezabudnúť na doma mútené čerstvé maslo; čo všetko by som ešte mohol pospomínať a "provokovať" jazyky, chute a brušká; veď to sama dobre vieš a poznáš, ale "sebakontrola" nepovolí! Ach jáj!