Grissini s cesnakom a bazalkou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Vznik talianskych tyčiniek Grissini sa datuje do 17.storočia v Turíne. Sú obľúbené v celom
Taliansku, môžu byť rôzne ochutené. V každej lepšej reštaurácii Vám prinesú na stôl chlieb
a Grissini, ktoré majú úlohu aperitívu. Pripravujú sa z chlebového cesta, podávajú sa ako
príloha najmä k predjedlám zo šunky, k syrom, k šalátom, aj k polievkam alebo ako
pohostenie k vínu i samostatne.
Tieto Grissini som pripravila so Semolinou, cesnakom a bazalkou.
3 plechy - pre viac porcie |
90 minút príprava |
12 minút na 200 °C |
Postup
- Najprv som nastrúhala cesnak, v malom kastróliku na 1 PL rozohriateho oleja som ho orestovala len niekoľko sekúnd, aby nezhorkol a preložila som ho do nádobky, aby úplne vychladol.
Umyla som bazalku a nechala som ju na papierovej kuchynskej utierke oschnúť.
- Počkala som, až bola suchá.
- Pripravila som si orestovaný a úplne vychladnutý cesnak.
- Bazalku som posekala na jemno.
- Do vandlíka som dala preosiatu hladkú múku, múku Semolina, soľ a kryštálový cukor, všetko som spolu dobre premiešala.
- Pridala som cesnak,...
- ...rozmrvené droždie,...
- ...posekanú bazalku,...
- ...4 PL olivového oleja,...
- ...zaliala som vlažnou vodou...
- ...a spracovala dôkladne na hladké, polomäkké, pružné cesto, ...
- ...ktoré som nechala prikryté čistou utierkou na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu, cesto troška lepí.
- Cesto som vyklopila na pomúčenú dosku a ešte raz som ho poriadne prepracovala rukami a ihned som s ním pracovala bez dalšieho kysnutia.
- Vyvaľkala som ho do tvaru obdĺžníka o veľkosti asi 30x25 cm,...
- ...ktorý som po dĺžke prekrojila na polovicu.
- Každú polovicu cesta som pokrájala na prúžky o šírke asi 1,5 cm.
- Každý prúžok cesta som ešte ušúľala na tyčinku o dĺžke asi 20 - 22 cm.
Grissiny sú pomerne tenké, ale ešte riadne nakysnú.
- Grissiny som položila na plech s pečiacim papierom.
- Piekla som ich 12 minút v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C do svetlo - ružovej farby, dlhšie netreba, lebo by boli tvrdé.
- Vychladnuté tyčinky som uložila na podnos, ešte ich dám aj s podnosom do veľkého mikroténového sáčku a sú pripravené v predstihu pre vzácnu návštevu, ktorá mi príde zajtra ráno. :-)))
- Takto upečené Grissiny sú na povrchu príjemne chrumkavé a vo vnútri zostávajú krásne vláčne.
Pri ich pečení krásne rozvoniaval celý byt.