Grissini s cesnakom a bazalkou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Vznik talianskych tyčiniek Grissini sa datuje do 17.storočia v Turíne. Sú obľúbené v celom Taliansku, môžu byť rôzne ochutené. V každej lepšej reštaurácii Vám prinesú na stôl chlieb a Grissini, ktoré majú úlohu aperitívu. Pripravujú sa z chlebového cesta, podávajú sa ako príloha najmä k predjedlám zo šunky, k syrom, k šalátom, aj k polievkam alebo ako pohostenie k vínu i samostatne. Tieto Grissini som pripravila so Semolinou, cesnakom a bazalkou.

3 plechy - pre viac
porcie
90 minút
príprava
12 minút
na 200 °C

Postup

  1. Najprv som nastrúhala cesnak, v malom kastróliku na 1 PL rozohriateho oleja som ho orestovala len niekoľko sekúnd, aby nezhorkol a preložila som ho do nádobky, aby úplne vychladol. Umyla som bazalku a nechala som ju na papierovej kuchynskej utierke oschnúť.
  2. Počkala som, až bola suchá.
  3. Pripravila som si orestovaný a úplne vychladnutý cesnak.
  4. Bazalku som posekala na jemno.
  5. Do vandlíka som dala preosiatu hladkú múku, múku Semolina, soľ a kryštálový cukor, všetko som spolu dobre premiešala.
  6. Pridala som cesnak,...
  7. ...rozmrvené droždie,...
  8. ...posekanú bazalku,...
  9. ...4 PL olivového oleja,...
  10. ...zaliala som vlažnou vodou...
  11. ...a spracovala dôkladne na hladké, polomäkké, pružné cesto, ...
  12. ...ktoré som nechala prikryté čistou utierkou na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu, cesto troška lepí.
  13. Cesto som vyklopila na pomúčenú dosku a ešte raz som ho poriadne prepracovala rukami a ihned som s ním pracovala bez dalšieho kysnutia.
  14. Vyvaľkala som ho do tvaru obdĺžníka o veľkosti asi 30x25 cm,...
  15. ...ktorý som po dĺžke prekrojila na polovicu.
  16. Každú polovicu cesta som pokrájala na prúžky o šírke asi 1,5 cm.
  17. Každý prúžok cesta som ešte ušúľala na tyčinku o dĺžke asi 20 - 22 cm. Grissiny sú pomerne tenké, ale ešte riadne nakysnú.
  18. Grissiny som položila na plech s pečiacim papierom.
  19. Piekla som ich 12 minút v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C do svetlo - ružovej farby, dlhšie netreba, lebo by boli tvrdé.
  20. Vychladnuté tyčinky som uložila na podnos, ešte ich dám aj s podnosom do veľkého mikroténového sáčku a sú pripravené v predstihu pre vzácnu návštevu, ktorá mi príde zajtra ráno. :-)))
  21. Takto upečené Grissiny sú na povrchu príjemne chrumkavé a vo vnútri zostávajú krásne vláčne. Pri ich pečení krásne rozvoniaval celý byt.