Gratinovaná tortička z kolienok s čerešňami
šéfkuchár spoločnosti Sodexo a člen Gourmet klubu, 24. júla 2011
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
Postup
-
1
Kolienka uvaríme a scedíme. Žĺtka vymiešame so 100 gramami cukru a vanilkou na žltú penu, pridáme vykôstkované čerešne a strúhanku, uvarené kolienka a zľahka premiešame, spojíme a vznikne stredne hustá zmes.
- 2
Zmes vkladáme na tanier, na ktorom je pripravený kovový krúžok – zapečieme v rúre – takto by to mali robiť kuchári. My laici z toho môžeme upiecť „nákyp“ a nakrájať do požadovaného tvaru.
- 3
Čapica – vyšľaháme 50 g cukru a bielka na tuhý sneh. Hotový kus nákypu položíme na tanier, pridáme lyžicu vyšľahaného tuhého snehu, oblejeme nahriatou čerešňovicou a zapálime, počkáme, kým čerešňovica nevyhorí. Dezert zdobíme lístkami mäty.
- 4
Omáčka (po kuchársky coulis) je rozriedený čerešňový džem, dochutíme ho čerešňovicou a pridáme zopár čerstvých vykôstkovaných čerešní. Takýto dezert môžeme urobiť aj v chuti marhúľ, jahôd, sliviek či hrušiek. pomôcky: flamber, kovový krúžok
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu