Gemerské guľky s dynamitom

26bodiek - fotka26bodiek, 19. augusta 2010

kto neochutnal nepochopí....u nás na gemeri je zvyk, že tieto guľky sa robia na 3 kráľov..čiže 6.1.

15
porcií
60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 kg
1 kg
500 g
20 dg
Na kyseľ(kyslá mlieková polievka):




Postup

  1. 1

    1/3 (1 kg) zemiakov uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Zvyšné 2/3 (2 kg) očistíme a nastrúhame na zemiakovom strúhadle, necháme na hustom sitku odkvapkať od vody a škrobu. Vychladnuté zemiaky uvarené v šupke očistíme a nastrúhame. Obe zemiakové masy zmiešame do jednej zmesi, ktorú ochutíme korením a soľou.

  2. 2

    Z mletého mäsa, oškvarkov ( po našom škvarky) a cesnaku pripravíme mäsovú zmes, ktorú dochutíme paprikou, korením a soľou. Ak je zmes príliš tuhá, pridáme trochu oleja. Vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v zemiakovej zmesi a dôkladne vyváľame v múke. (Mäso musí byť v strede guľky a dookola zemiaková zmes). Ja si najprv na dlaň dám zemiakovú zmes, na to malú guľku mäsovej zmesi, a na vrch zemiakovú a vytvarujem už len guľky, ktoré varíme 15-20 minút v osolenej vode, zahustenej hladkou múkou. Po 15 minútach vyberieme jednu guľku, prekrojíme a ochutnáme, či je mäso dosť uvarené.

  3. 3

    Z vody, v ktorej sa guľky varili, pripravíme kyseľ. Vodu precedíme do druhého hrnca, zahustíme zátrepkou z mlieka a múky a prevaríme. Dochutíme soľou a octom. Hotové guľky podávame preliate kyseľom alebo s cibuľkou, opraženou do zlatista.

Diskusia k receptu

zdezda
Recept som si uložila do KK, určite ho vyskúšam, no mám ešte otázočku, ten dynamit, to je mäsko v guľkách :-), či čo ?
26bodiek
ešte ma napadlo, že keď sme boli malí, tak sme s bratmi po skriniach hľadali dynamity....mamka sa stále smiala...
evusik
to musí byť nielen dobré, ale aj pekné na tanieri, ukladám :-)
evanaaa
Tých 15 porcií to je tolko guliek, alebo čo? Len to množstvo zemiakov...A 2 kg struhať, tuším by som prišla o prsty. Prečo musí byť voda zahustená pri varení guliek.? Alebo s azahustí priamo guľkami, ked´sú vyválané v múke? Privela otázok mám, čo? Len som zvedavá. Ale nepohrdla by som, ak by ma niekto ponúkol už hotovým.
hannah22
neodolala som, ukladám a varím dnes, navrch dám popraženú kyslú kapustu so slaninkou, a polievku urobím s štavou z kysléj kapusty a pár zemiakov... :))
26bodiek
evanaaa....ja zemiaky hodím do mixéra...množstvo guliek závisí od veľkosti..ked ich urobíš väčšie, tak samozrejme menej a ked také normálne ako do dlane tak tých 15-20. ono voda sa zahustí aj sama od múky, ale ked chceš urobiť kyseľ, tak tam treba pridať trocha múky, aby polievka mala konzistenciu ako pri polievke na kyslo. Priznám sa, že kyseľ veľmi nerobím, lebo manžel to veľmi nemusí....
26bodiek
hannah22...aj moja svokrička to tak robí a je to fakt dobré ...
elab
Dynamit do guliek môže tvoriť aj údené mäso, ktoré nám niekedy zostane. Vrch posýpam opraženou údenou slaninou a prílohu tvorí kyslá kapusta.
bedrunka
Originál gemerské guľky som len raz jedla ale ešte nikdy nerobila. A chutia mi. Ako výbornú náhradu kupujeme mrazené Zemiakové guľky s údeným mäsom, ku nim opražím na cibuľke kyslú kapustu a polejem rozpraženou slaninkou. Keď neprší aspoň kvapne.
halina
Mňam, pripomína mi to litevské cepelíny, tie sa pripravujú podobne, len sa nerobia guľky, ale také podlhovasté šišky (plnka je tiež vovnútri), podobné lietajúcim korábom od Grófa Cepelína. Litevci na to robia takú svetlú omáčku s cibuľkou. Ja do toho cesta zase dávam varené údené mäso nakrájané na kocky. My to nazývame Švejkove kanónové gule.
stefano
Guľky sú super u nás väčšinou robíme Revúcke,na troch kráľov
jankatu
tento recept sa mi páči ,lebo sa nepridávate do cesta žiadnu múku,lebo takto to má byť....ja síce miešam všetko spolu ,ale tiež nedávam ani vajce ani múku/ myslím do cesta/ a nič sa mi nerozpadne....len poznámka,skúste naliať do vriacej vody trochu tej škrobovej vody zo zemiakov,nemusíte potom zahusťovať múkou...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia