Gemerské guľky s dynamitom

Autor receptu: 26bodiek

kto neochutnal nepochopí....u nás na gemeri je zvyk, že tieto guľky sa robia na 3 kráľov..čiže 6.1.

15
porcií
60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. 1/3 (1 kg) zemiakov uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Zvyšné 2/3 (2 kg) očistíme a nastrúhame na zemiakovom strúhadle, necháme na hustom sitku odkvapkať od vody a škrobu. Vychladnuté zemiaky uvarené v šupke očistíme a nastrúhame. Obe zemiakové masy zmiešame do jednej zmesi, ktorú ochutíme korením a soľou.
  2. Z mletého mäsa, oškvarkov ( po našom škvarky) a cesnaku pripravíme mäsovú zmes, ktorú dochutíme paprikou, korením a soľou. Ak je zmes príliš tuhá, pridáme trochu oleja. Vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v zemiakovej zmesi a dôkladne vyváľame v múke. (Mäso musí byť v strede guľky a dookola zemiaková zmes). Ja si najprv na dlaň dám zemiakovú zmes, na to malú guľku mäsovej zmesi, a na vrch zemiakovú a vytvarujem už len guľky, ktoré varíme 15-20 minút v osolenej vode, zahustenej hladkou múkou. Po 15 minútach vyberieme jednu guľku, prekrojíme a ochutnáme, či je mäso dosť uvarené.
  3. Z vody, v ktorej sa guľky varili, pripravíme kyseľ. Vodu precedíme do druhého hrnca, zahustíme zátrepkou z mlieka a múky a prevaríme. Dochutíme soľou a octom. Hotové guľky podávame preliate kyseľom alebo s cibuľkou, opraženou do zlatista.