Gaufres (oplátky, vafle)

amelie - fotkaamelie, 28. marca 2011
Gaufres (oplátky, vafle)
Foto: amelie

Nedeľné raňajky...

Suroviny

350 ml
60 g
40 g
150 g
6 ks
250 ml
2 pl




Postup

  1. 1

    Do kastróla nalejeme 200 ml mlieka. Pridáme maslo (nie margarín!), cukor a štipku soli. Necháme zovrieť a vsypeme naraz všetku múku. Odstavíme z ohňa a miešame, kým sa cesto neodliepa od stien kastróla. Postupujeme rovnako ako pri prípravbe odpaľovaného cesta. Keď už cesto nie je horúce, po jednom vmiešavame vajcia. Zakaždým dobre premiešame, kým sa vajce dokonale nespojí s hmotou. Nakoniec rozriedime zvyšnými 150 ml studeného mlieka, šľahačkovou smotanou a zjemníme vodou z pomarančových kvetov. Zohrejeme vaflovač, potrieme dolnú časť olejom a a nalejeme dávku pripraveného cesta.

    Gaufres (oplátky, vafle) - obrázok 1
  2. 2

    Vaflovač zatvoríme na 1-2 minúty a gaufres pečieme na vyššej teplote. Neotvárame skôr, oplátka by sa roztrhla. Vyberieme na tanier a do vaflovača vdáme ďalšiu dávku. Podávame horúce, poliate javorovým sirupom. Ak nespotrebujeme celé cesto, môžeme ho uložiť v zatvorenej nádobe do chladničky. Vydrží tam 2-3 dni. Ak chcete, aby boli gaufres chrumkavé, nedávajte ich po upečení na tanier, ale nechajte ich chvíľku vychladnúť na mriežke. Chrumkavosť trochu závisí aj od hrúbky: tenšie gaufres sú chrumkavejšie.

    Gaufres (oplátky, vafle) - obrázok 2

Diskusia k receptu

marianne69
.....tak toto som uz nejedla cele veky...mali sme v mestecku predajnu na gaufres so slahackou,nevedeli sme sa ich dojest,jedna stala 6 korun,hadam 20 rokov je uz tomu...vdaka za pripomienku a recept:-)
julica
Mňam, gofry si zvyčajne dávam niekde von, ale asi začnem tajne túžiť po tomto strojčeku. Vďaka za recept
sovka62
Strojček mám, ale netuším, kde by som vzala vodu z pmarančových kvetov. Obyčajná voda by nestačila? A ešte mám otázku, či sú vafle po upečení chrumkavé. Také dobré chrumkavé som kedysi jedla v Poľsku. Vyskúšala som rôzne recepty, ale tie vafle som vždy mala ako tvarovanú dolku, rozhodne nechrumkali.
amelie
@sovka , po tvojej pripomienke som doplnila na koniec receptu, ako sa dajú gaufres schrumkavieť:-) Ak nemáš vodu z pomarančových kvetov, nič si z toho nerob, môžeš pridať, čo ti chutí: amaretto, vanilkovú esenciu, možno aj rum. A namiesto javorového sirupu tiež môžeš dať, čo ti chutí, napríklad dobrrý med alebo hustú čokoládu. Dobrú chuť:-)
lucylee
Mňa by tiež zaujímala tá voda z pomarančových kvetov....to asi u nás nemajú, či? Kúpila si ju vo Francúzsku, či na SK?
amelie
@lucylee , máš pravdu, vodu z pomarančových kvetov si nosím z Francúzska (ako veľa iných ochucovadiel a korenín), dávam ju do briošiek, madeleiniek a podobne, ale možno sa dá zohnať aj u nás. Mne sa zdá, že cesto sa dá zjemniť aj dobrým rumom, hoci chuť je trochu iná :-)
lucylee
no, musím sa poobzerať, ružovú vodu, resp. extrakt z ruží som si tiež myslela, že nezoženiem a už ho mám :)
sjuz
super, aj toto som potrebovala. :)
ejta
receptov na gaufre mam kopec, ale tento je zas úplne iný, teším sa, kedy ho vyskúšam
jjanosik
Mne sa podaria chrumkavejsie a menej tmave waffles i palacinky ked uberiem cukor a pridam trochu !!! viac soli.
honestka
daju sa urobit aj celkom blede, alebo za kratsi cas by sa dostatocne neprepiekli?
amelie
@honestka , dajú sa urobiť aj svetlé, ak ich budeš piecť trochu dlhšie na slabšej teplote, aj ja to robím, ak ma chlapi nenaháňajú, že sú hladní:-) A skús dať trošku menej cesta, budú tenšie. Všetko je asi o osobnej skúsenosti. Určite to trafíš:-), dobrú chuť.
budim
teraz tu maju gofrovac v lidli, ta zakupim asi, hlavne teraz s touto zacinajucou jahodovou sezonou
slavka11
a co sa statne ak nedam tu pomarancovu vodu a miesto masla dam margarin?
amelie
@slavka , cesto sa dá zjemniť aj rumom, ale s margarínom som gofry neskúšala, tak neviem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia