Foto: amelie
Nedeľné raňajky...
Postup
-
1
Do kastróla nalejeme 200 ml mlieka. Pridáme maslo (nie margarín!), cukor a štipku soli. Necháme zovrieť a vsypeme naraz všetku múku. Odstavíme z ohňa a miešame, kým sa cesto neodliepa od stien kastróla. Postupujeme rovnako ako pri prípravbe odpaľovaného cesta. Keď už cesto nie je horúce, po jednom vmiešavame vajcia. Zakaždým dobre premiešame, kým sa vajce dokonale nespojí s hmotou. Nakoniec rozriedime zvyšnými 150 ml studeného mlieka, šľahačkovou smotanou a zjemníme vodou z pomarančových kvetov. Zohrejeme vaflovač, potrieme dolnú časť olejom a a nalejeme dávku pripraveného cesta.
-
2
Vaflovač zatvoríme na 1-2 minúty a gaufres pečieme na vyššej teplote. Neotvárame skôr, oplátka by sa roztrhla. Vyberieme na tanier a do vaflovača vdáme ďalšiu dávku. Podávame horúce, poliate javorovým sirupom. Ak nespotrebujeme celé cesto, môžeme ho uložiť v zatvorenej nádobe do chladničky. Vydrží tam 2-3 dni. Ak chcete, aby boli gaufres chrumkavé, nedávajte ich po upečení na tanier, ale nechajte ich chvíľku vychladnúť na mriežke. Chrumkavosť trochu závisí aj od hrúbky: tenšie gaufres sú chrumkavejšie.
Diskusia k receptu