Foto: ola111
Jeseň a gaštany patria k sebe...
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
4 ks |
|
4 PL studená |
|
8 PL |
|
8 PL |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
Plnka: | |
500 g |
|
2 PL (rum) |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
ozdobenie: | |
200 ml |
|
|
|
50 g |
|
100 g - kvalitná |
|
Postup
-
1
Celé vajcia vyšľaháme šľahačom spolu s kryštálovým aj vanilkovým cukrom a studenou vodou.Postupne pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakao. Cesto vylejeme na plech,vyložený papierom na pečenie a vložíme do rozohriatej rúry. Pečieme asi 15 minút,pri 180°C.
-
2
Pripravíme si plnku: Zmäknuté gaštanové pyré vyšľaháme s cukrom a rumom.Rum,či um môžete nahradiť rumovou esenciou,keď to robíte pre malé obyvateľstvo.
-
3
Cesto po upečení necháme vychladnúť.Po úplnom vychladnutí vykrajujeme malé tortičky,buď okrúhlou formičkou,alebo ako ja,pohárom,pretože formička na pagáče je malá,väčšiu zrovna nemám.
-
4
Boky tortičiek namáčame do čokoládovej polevy.Polevu pripravíme rozpustením čokolády nad parou s kúskom cery.
-
5
Na tortičky dáme čajovou lyžičkou gaštanovú plnku,čím viac,tým budú lepšie.
-
6
Vyšľaháme šľahačku,
-
7
nanesieme ju na tortičky.Posypeme čokoládovými hoblinkami a dáme aspoň na chvíľku stuhnúť-až vydržíte.
Tortičky sa mi tiež veľmi ľúbia, len mne kazí chuť toho pyré rum,rsp. rumová esncia, ktorú do neho každý výrobca pridáva, prijala by som čistý polotovar bez nej a bez cukru, potom by som pyré mohla využiť aj ja. Preto by som tam ďalší um nepridávala.
najviac ich vykrojiť,zostatok bude na punčové kocky,@jamarlen ,ja
tiež poznám ľudí,ktorí si pyré robia len z doma uvarených gaštanov,
ale takéto polotovary sú niekedy na nezaplatenie-časovo,pobavil ma
ten názov,že šmrncovná,@evanaaa ,naozaj sú jazýčky stále v cukrárňach,ale ja si ich bez toho rumu či esencie neviem predstaviť:-)))