Gaštanové bomby

alex100 - fotkaalex100, 15. januára 2012
Gaštanové bomby
Foto: alex100

Tento super recept mám od svojej mami. Keď manželka ponúkla s týmto zákuskom návštevu tak sa ozval výkrik " Zobraziť celý popisTento super recept mám od svojej mami. Keď manželka ponúkla s týmto zákuskom návštevu tak sa ozval výkrik " To je bomba". Ale názov takto nevznikol, ten vznikol omnoho dávnejšie, keď som bol chlapec a tieto bomby sme mali na vianoce. Je to podľa mňa jeden z najlepších zákuskov aký som jedol. Ale to uvidíte sami ak si ho spravíte a ochutnáte.

50
porcií
90 minút
príprava

Suroviny

500 g
350 g
5 ml
250 g
130 g
100 g
100 g
2-3 dc




Postup

  1. 1

    Palmarín vymiešame s cukrom, pridáme rum, veľký balík postrúhaných piškótov, a gaštanové pyré. Vymiešame cesto.

    Gaštanové bomby - obrázok 1
  2. 2

    Takto by malo vyzerať hotové cesto.

    Gaštanové bomby - obrázok 2
  3. 3

    Z cesta si spravíme guľku aci ta o priemere 3 cm. a do guľku spravíme otvor. Je na to prípravok a mám ho ale lepšia sa mi to robí prstom. Hlavne je to rýchlejšie.

    Gaštanové bomby - obrázok 3
  4. 4

    Do vytvoreného otvoru nalejeme vaječný likér. Odporúčam kvalitnejší. ja používam Advocaat. Ale treba dať pozor a naliať len tak do dvoch tretín aby sa bez problémov dal štoplík.

    Gaštanové bomby - obrázok 4
  5. 5

    Ako som už povedal zaštopľujeme piškótom. Oblúkom do vnútra .

    Gaštanové bomby - obrázok 5
  6. 6

    Hotové bomby ešte na záver namočíme do rozpustenej čokolády a dáme vychladnúť

    Gaštanové bomby - obrázok 6
  7. 7

    Takto vyzerajú po namočení v čokoláde. Kto chce môže namočiť aj dva krát.

    Gaštanové bomby - obrázok 7

Diskusia k receptu

ursula4
takéto bomby sa mi páčia,ale mám otázku-tých 350 g piškót ide do cesta alebo z nich ide aj na spodok bomby
elisticka
super ... doteraz som robila len orechove ale tieto mozu byt vyborne..... na poslednej fotke sladke "naboje" :-)))
sany11
ked takato bomba vybuchne v ustach musi to byt fantasticka chut :) recept ulozeny,dakujem.
betty21
asi naozaj bomba, ukladám :) rcepty od mamy sú vždy výborné
1ariana
Tento recept sa mi veľmi páči, nie je náročný na prácu, tak ak nezabudnem kúpiť gaštanové pyré, vyskúšam ho na víkend.
Ďakujem :o)
alex100
Do cesta postrúham jeden veľký sáčok piškót a potom kupujem malý na štople.
marienka44
@Alex100 ,ja mam recept"Úliky" a v nom sa masa z orechov, piskot atd. formuje v takej formicke, ze to vytvara vzor vcelieho ulika. Vareskou /opacnym koncom/ sa spravi otvor a naplni kremom,vaj. konakom ap.
tatranka
Je to vítaný recept a ja ho poznám pod názvom -Včelie úliky.Ale prečo nie bomby.Keď sú bombové! Recept sa ti vydaril a je aj pekne spracovaný.Len teraz som si všimla,že vareškárka @marienka44 už tento názov spomenula.
celeblith
jeeej takto podobne som robila gulicky a teraz na vianoce som robila orechove uliky so zltkovo vajcakovou plnkou, vo formickovej suprave bola aj taka vacsia uz aspon viem na co sa da pouzit :)
dakujem za napad, pokombinujem :)
eraserhead
@zuzliak spýtam sa teba ako odborníka na cukrovinky, používa sa u vás nejaký druh stužených tukov?
v tomto recepte je 350g nejakého stuženého tuku!!! nechápem načo, aby to držalo pokope alebo aby to vydržalo 3 mesiace? Stačí použiť kvalitnú čokoládu kde vďaka kakaovemú maslu sa docieli požadované.
Ak to na prvom obrázku je gaštanové pyré, buď je to hra svetla alebo vyzerá veľmi divne - nejaké tmavé.
helca103
Všetko gaštanové je dobré bez diskusie :-) Je úplne jedno či sa to volá úlik alebo bomba hlavne,že je to dobré. Veľmi dobrý nápad s vaječným koňakom tento recept si ukladám. @eraserhead k poznámke o prvom obrázku.Ked pomelieš piškoty a daš na ne gaštanové pyré tak je samozrejme tmavšie ako piškoty no a hra svetla urobí tiež svoje. Nie som síce @zuzliak od ktorej pýtaš radu prečo stužený tuk do čokolády ale môj názor je ten,že akákoľvek kvalitná čokoláda sa použije treba ju zriediť aby sa zákusok dal poliať inak vy bola velmi hustá. Ak má niekto iný názor rada sa poučím.
danculka
Super,ale piškotky namoč do čokolády a potom prilep na spodok,lebo sa to od likéru rýchlo premočí spodok zákusku, aspoň tú stranu čo prikladáš na likér...super náped ukladám...
bejgi
tak toto je fakt bomba, pamätám si keď ich robila moja babička, ďakujem, že si mi pripomenula, gaštanové pyré mi zbožňujeme :)
marikafil
@eraserhead - ja dávam do cesta najradšej maslo, ale je pravda, že keď chceš takéto a podobné zákusky polievať čokoládou, tak CERA je to pravé - inak by bola čokoládová poleva príliš hustá a zostávala by v hrubej vrstve. mám skúsenosti z posledných Vianoc, keď som chcela piškóty zlepované lekvárom a kolieskom banánu poliať čokoládovou polevou a chcela som sa vyhnúť pridanému tuku - nebolo to ono...no ale proti gustu žiaden dišputát, dá sa čokoláda rozpustiť tiež len s maslom, prípadne s pár kvapkami dobrého oleja.
alex100
Všetkým, ktorí sa obávajú, či sa piškótka nerozmočí, môžem zodpovedne povedať, že nie. vaječný koňak je dosť hustý.

Pre  varecha.pravda.sk/profil/eraserhead/...
do čokolády dávam vždy tuk ak si myslíš, že to spravíš len v roztopenej várovej čokoláde tak len do toho.
2010
Ako mlady chalan zom zil v tropickej Afrike a tam cokolada rastla na stromoch v surovom stave ale ani Cera ani Palmarin tam nerastol. Takze chalani v labaku pouzivali klasicku Francuzku metodu -Ganache- na polevu s hustou smotanou30 -40 % alebo smotana plus maslo.




janger
@alex100 , advocaat poznam, ten je husty, takze iste sa to nerozmoci ;-). Verim, ze su to ozaj bomby :-). @erashead , ak potrebujes radu od @zuzliak , tak sa pytaj v jej recepte...
alex100
Ďakujem za video a takto urobená čokoláda musí byť suoper avšak ako poleva sa použiť nedá, , opravujem ako poleva ano ale 50 kúskou zákuskou by som v nej neomočil.
2010
? nerozumiem ked chces redsiu polevu tak sa da ako -Glaze -ale stale bez Cery a Palmarinu.




zirafninka1
Ja ak potrebujem polevu zriedit, tak davam kakaove maslo, alebo cisty kokosovy tuk. Poleva so smotanou je pri izbobej teplote trochu makksia. Pri takychto celomacanych kolacikoch do ruky trochu nevyhoda. A k receptu - pekne bomby, bez formy a predsa jedna ako druha.. :)
valeri
No ešte je jedno gaštanové pyré v mrazáku, tak vyskúšam. Páčia sa mi tie bombové bomby. Beriem si recept :-))
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@alex100 ,super recept hned ukladam,@eraserhead ak sa neprida do cokolady cera alebo margarin tak z cokolady mozes akurat robit ozdoby,lebo je strasne husta a taka sa nepouziva na polevu,lebo by sa nedala ani krajat.len by sa lomila.ja najradsej pouzivam stuženy pokrmovy tuk(na slovensku-CERA)a tak som sa to ucila aj v skole(vyučena som cukrarka)aj tak robim uz vela rokov(16) v cukrarni.@2010 ,tiez je dobra aj so smotanou ale tu vacsinou poživame na zakusky ktore sa polievaju polevou kym su este v plechu,samozrejme ze je chutovo lepsia so smotanou.recept ukladam a vyskusam akurat som rozmyslala co s gastanovym pyreom,ktory mam v mrazaku a teraz už viem :)
evanaaa
Mne sa tiež páčia tie bombičky, ale aj tak s tými piškótami nerozumiem, ako aj @ursula4 , koľko z toho množstva sa postrúha a koľko zostane na spodky. A @eraserhead , ty si ešte nemal hotové, kupované pyré, veď ono je práve také ako aj na obrázku. Neviem, aké iné by malo byť. A to ho stuženého tuku je v poleve len 100g, ostatné je už iný tuk, pridaný do zmesi - cesta.
alex100
@pn , @evanaa , dievčatá dakujem za obranu, pekne ste sa ma zastali. A čo sa týka tých piškótov tak to poviem takto. V Kauflande , kde som ich kupoval predávajú piškóty v dvoch baleniach jedno veľké a druhé malé. To veľké balenie celé postrúham . a z toho druhého zoberiem postupne toľko piškótov koľko mi víde tých bombičiek.
soniatko
tradicne pridane na vianocny zozname pecenia- nepecenia vsetko nakupene uz sa neviem dockat ked ich budem robit :o))) juj
ria999
tak tie boli skutočne bomba, nemajú chybu, moja mamka sa nad nimi priam rozplývala, ďakujeme za receptík




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia