Fudge cake fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 13. marca 2015

Koláč mimoriadne lahodnej chuti, fajnotka pre čokoholikov

8-10
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
175 g
2,5 PL
1 ČL
150 g
150 ml
150 ml
2 ks
Plnka:
1 ks
125 g




Postup

  1. 1

    K príprave tohoto koláča som sa dostala prostredníctvom kamarátky z UK. Chcela, aby sme ho upiekli spolu cez skype, ale kým som sa dostala k vyhľadaniu receptu, prekvapila ma fotkou hotového:-) Nikdy dovtedy som o ňom nepočula, je to koláč rozšírený v anglicky hovoriacich krajinách. Kto miluje čokoládu, príde si na svoje. Použila som tento druh:

    Fudge cake (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Príprava je veľmi jednoduchá, zvládne ju aj úplný začiatočník a to aj bez elektrického šľahača. Potrebujeme dve okrúhle formy priemeru 17cm. Ja také nemám, piekla som v štandardnej tortovej forme 24cm, ktorú som vymazala maslom a vysypala múkou. Sypké suroviny na cesto (preosiata múka, práškový cukor a kvalitný kakaový prášok so sódou bikarbónou) sa zmiešajú , zvlášť sa zmiešajú tekuté suroviny na cesto (olej, mlieko, vajcia) a nakoniec sa všetko zmieša dokopy. Fotky mi záhadne zmizli, ale myslím, že to je jasné aj bez nich. Hmota sa naleje do formy a pečie sa v predom vyhriatej rúre na 180°C asi 20 minút, ak zapichnutá špajdla ostane suchá, je hotovo. Korpus necháme úplne vychladnúť.

    Fudge cake (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým pripravíme plnku. Ak nemáme karamelové Salko, deň predtým asi dve hodiny varíme na miernom ohni vo vode ponorené obyčajné Salko, pekne skaramelizuje. Nad parou roztopíme nalámanú čokoládu

    Fudge cake (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a spojíme ju s karamelovým Salkom

    Fudge cake (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Robila som to ručne metličkou, vytvorila sa takto nádherne hodvábne lesklá plnka.

    Fudge cake (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Korpus rozrežeme na dve polovice, ak máme zvlášť pečené, tie len spojíme polovicou plnky. Je vhodné, aby plnka bola pri natieraní teplá, pôjde to ľahšie

    Fudge cake (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    naplnený korpus premiestnime na tanier a obalíme zvyškom plnky.

    Fudge cake (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z dvoch menších korpusov by bol koláč vyšší, ukázal by aj na reze lepšie.

    Fudge cake (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Chuťovo je výborný, poriadne čokoládový, sladký a lepkavý, taký "americký" :-) Manžel nemá rád čokoládové zákusky, ale na tento chodil do chladničky asi 3x. Dúfam, že aj vás si získa.

Diskusia k receptu

svedka
Aky je na druhy den? Potrebujem nieco fajnove na nedelu, ale casu bude viac zajtra :) a toto je podla mojich predstav
kukulienka71
milá moja, teraz po pár hodinách v chladničke je taký scelenejší, neviem, či z neho zajtra, kým vstanem, ešte bude... myslím, že státím naberá na kvalite, hádam mi to potvrdíš potom;-)
tassiedevil
povediac pravdu , ani ja nemá rád čokoládové, ale by som si dal z neho jen malý kúsok...)pekne si ho upiekla....dám Ti 5 *****, aby si ich mala viac...:)
jozka2
svedka,nedavaj ho do chladnicky,lebo stuhne a pred podavanim ho trosku zabal a supni do truby.Na druhy den Fudge cake maju tendenciu ako aj ine kolace trosku stuhnut.Trosku ohriaty sa uvolni a s kopcekom zmrzliny nebicko v papulke.
Kukuc dobre si napiekla,ja som ich casto pekavala I ked sa priznam z krabice,rychlo.Mame ich rozne prichute,najradsej mam tie cokoladove.*****
jozka2
Este ak pecies tak ako ty,mozes dat prichute rozne,so skoricou,ginger atd.
motyka
Ja tiež čisto čokoládové veľmi nemusím, ale ten vyzerá božsky. A s tou doporučovanou zmrzlinou? No asi ho vyskúšam.
amelie
už som dala do hrnca s vodou Salko, @kukulienka :-) dal by sa tento koláčik upiecť aj vo forme na veniec? ako veľmi pri pečení nadskočí? nevytečie? je nádherný:-)))*****
babidka
Najlepsi je podla mna hned po dokonceni , este pred stuhnutim cokolady .Aspon ja som ho nikdy nejedla na druhy den :-)Ale to sa cokoholikom bezne stava .....Naco ho odkladat , ked mam nanho chut hned ?:-)
babicka
Určite dobrý a stojí za vyskúšanie.Díky za recept!
svedka
Pozeram dnes v obchode na instant kolac v krabici-svedsky lepkavy kolac (coko).pozrem recept na nete a to ti je skoro ako toto :D svedov prekvapim so svedskym kolacom :)) ale aj tak ho dnes upeciem,@kuku moja
valeri
No moje deti by ho tiež nedali za nič. Na veľkú noc sa zídu doma, tak im ho asi upečiem
svedka
A je vyborny :) poslem fotku ak v reze.snazila som sa prekrojit tak nizko , ako mas ty.aby plnky boli dalej od seba
misa1
skvelý recept. jednoduchý, a úžasný. už ho mám pripravený na poobedňajšiu kávičku. :-)
svedka
Nabuduce dam do cesta trochu mletých orechov a vrchny korpus polejem trosku kavou-to bude dokonale :)
elysa
no teda, toto mi ušlo:), a že karamel a čokoláda... to musí byť výborné, KK
amelie
@kukulienka , mne sa tak pekne nepodaril, povrch popraskal, asi som niekde urobila chybu, možno som ho nemala piecť ako veniec, nabudúce klasika:-) ale chuťovo bol výborný, zostal iba prázdny podnos:-)))
1x svedka
ares
Tento recept by mala redakcia vymazať! Viem o čom píšem. Je prudko "návykový", niečo ako marihuana. Toto som už piekol /niečo veľmi podobné/ a zhltol som na prvýkrát 2/3 tejto dobroty. Potom som si bez pohnutia odležal 2/3 dňa.
kukulienka71
@svedka , tvoje tipy sa mi páčia:-)
@elysa , @alena45 , @ares , :-DD, @marika21 , ďakujem vám pekne
@amelie , aj mne popraskal, ale nie moc, poleva to hravo zamaskovala, lebo je hustá. Možno kvôli tomu praská, že to cesto je dosť mokré, neviem. Ale hlavne, že chutil, ďakujem za odozvu, pekný deň!
kukulienka71
@nena73 , :-)), si milá, vďaka
@mesiar50 , ani nevieš, ako si ma potešil, že si sa ozval a to práve takto s krásnou fotkou vydareného koláča. Ďakujem ti pekne aj za odkaz, kde si:-) príjemný zvyšok dňa a veľa úspechov v tvojom snažení prajem:-)
13domca113
Koláčik je skutočne výborný, sladký a na mňa dosť sýty. Dala som si jeden kúsok a už mi stačí, a to ja čokoládu môžem. Iste ho ešte niekedy urobím, keď budem mať chuť na nejakú poriadne čokoládovú maškrtu.
kukulienka71
veľmi si ma potešila, @13domca113 :-) Tiež si myslím, že naraz jeden kúsok stačí, a ďakujem ti za pochvalu a odozvu. Pekný zvyšok víkendu!
timara
aj mňa ste všetci nalákali, dnes idem na to :)
timara
@kukulienka71 tak dopečené, doochutnávané . . . no na večer takáto čokoládová bomba :)) super koláčik . . .ďakujem za recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia