Foto: kukulienka71
Koláč mimoriadne lahodnej chuti, fajnotka pre čokoholikov
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
K príprave tohoto koláča som sa dostala prostredníctvom kamarátky z UK. Chcela, aby sme ho upiekli spolu cez skype, ale kým som sa dostala k vyhľadaniu receptu, prekvapila ma fotkou hotového:-) Nikdy dovtedy som o ňom nepočula, je to koláč rozšírený v anglicky hovoriacich krajinách. Kto miluje čokoládu, príde si na svoje. Použila som tento druh:
-
2
Príprava je veľmi jednoduchá, zvládne ju aj úplný začiatočník a to aj bez elektrického šľahača. Potrebujeme dve okrúhle formy priemeru 17cm. Ja také nemám, piekla som v štandardnej tortovej forme 24cm, ktorú som vymazala maslom a vysypala múkou. Sypké suroviny na cesto (preosiata múka, práškový cukor a kvalitný kakaový prášok so sódou bikarbónou) sa zmiešajú , zvlášť sa zmiešajú tekuté suroviny na cesto (olej, mlieko, vajcia) a nakoniec sa všetko zmieša dokopy. Fotky mi záhadne zmizli, ale myslím, že to je jasné aj bez nich. Hmota sa naleje do formy a pečie sa v predom vyhriatej rúre na 180°C asi 20 minút, ak zapichnutá špajdla ostane suchá, je hotovo. Korpus necháme úplne vychladnúť.
-
3
Medzitým pripravíme plnku. Ak nemáme karamelové Salko, deň predtým asi dve hodiny varíme na miernom ohni vo vode ponorené obyčajné Salko, pekne skaramelizuje. Nad parou roztopíme nalámanú čokoládu
-
4
a spojíme ju s karamelovým Salkom
-
5
Robila som to ručne metličkou, vytvorila sa takto nádherne hodvábne lesklá plnka.
-
6
Korpus rozrežeme na dve polovice, ak máme zvlášť pečené, tie len spojíme polovicou plnky. Je vhodné, aby plnka bola pri natieraní teplá, pôjde to ľahšie
-
7
naplnený korpus premiestnime na tanier a obalíme zvyškom plnky.
-
8
Z dvoch menších korpusov by bol koláč vyšší, ukázal by aj na reze lepšie.
-
9
Chuťovo je výborný, poriadne čokoládový, sladký a lepkavý, taký "americký" :-) Manžel nemá rád čokoládové zákusky, ale na tento chodil do chladničky asi 3x. Dúfam, že aj vás si získa.
Kukuc dobre si napiekla,ja som ich casto pekavala I ked sa priznam z krabice,rychlo.Mame ich rozne prichute,najradsej mam tie cokoladove.*****
www.google.ch/search?q=fudge+cake+recipe&espv=2&a...
@svedka , pridávam tvoje foto, pekne si ho upravila, tak už len dúfam, že aj chutiť bude, vďaka za ňu
@elysa , @alena45 , @ares , :-DD, @marika21 , ďakujem vám pekne
@amelie , aj mne popraskal, ale nie moc, poleva to hravo zamaskovala, lebo je hustá. Možno kvôli tomu praská, že to cesto je dosť mokré, neviem. Ale hlavne, že chutil, ďakujem za odozvu, pekný deň!
Srdečne ti ďakujem za recept na skvelý a chutný zákusok.Má však jednu chybičku a to takú,že sa rýchlo,,odparuje"!
Želám ti všetko dobré.
tulipan.blog.pravda.sk/wp-admin/upload.php?item=3...
@mesiar50 , ani nevieš, ako si ma potešil, že si sa ozval a to práve takto s krásnou fotkou vydareného koláča. Ďakujem ti pekne aj za odkaz, kde si:-) príjemný zvyšok dňa a veľa úspechov v tvojom snažení prajem:-)
Prečo si sem pridala tento recept? Behom desiatich dní ho robím už tretí krát.Ďakujem ti pekne.