Fudge cake (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Koláč mimoriadne lahodnej chuti, fajnotka pre čokoholikov
8-10 porcií |
20 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup- K príprave tohoto koláča som sa dostala prostredníctvom kamarátky z UK. Chcela, aby sme ho upiekli spolu cez skype, ale kým som sa dostala k vyhľadaniu receptu, prekvapila ma fotkou hotového:-) Nikdy dovtedy som o ňom nepočula, je to koláč rozšírený v anglicky hovoriacich krajinách.
Kto miluje čokoládu, príde si na svoje. Použila som tento druh:
- Príprava je veľmi jednoduchá, zvládne ju aj úplný začiatočník a to aj bez elektrického šľahača. Potrebujeme dve okrúhle formy priemeru 17cm. Ja také nemám, piekla som v štandardnej tortovej forme 24cm, ktorú som vymazala maslom a vysypala múkou.
Sypké suroviny na cesto (preosiata múka, práškový cukor a kvalitný kakaový prášok so sódou bikarbónou) sa zmiešajú
, zvlášť sa zmiešajú tekuté suroviny na cesto (olej, mlieko, vajcia) a nakoniec sa všetko zmieša dokopy. Fotky mi záhadne zmizli, ale myslím, že to je jasné aj bez nich. Hmota sa naleje do formy a pečie sa v predom vyhriatej rúre na 180°C asi 20 minút, ak zapichnutá špajdla ostane suchá, je hotovo. Korpus necháme úplne vychladnúť.
- Medzitým pripravíme plnku. Ak nemáme karamelové Salko, deň predtým asi dve hodiny varíme na miernom ohni vo vode ponorené obyčajné Salko, pekne skaramelizuje. Nad parou roztopíme nalámanú čokoládu
- a spojíme ju s karamelovým Salkom
- Robila som to ručne metličkou, vytvorila sa takto nádherne hodvábne lesklá plnka.
- Korpus rozrežeme na dve polovice, ak máme zvlášť pečené, tie len spojíme polovicou plnky. Je vhodné, aby plnka bola pri natieraní teplá, pôjde to ľahšie
- naplnený korpus premiestnime na tanier a obalíme zvyškom plnky.
- Z dvoch menších korpusov by bol koláč vyšší, ukázal by aj na reze lepšie.
- Chuťovo je výborný, poriadne čokoládový, sladký a lepkavý, taký "americký" :-) Manžel nemá rád čokoládové zákusky, ale na tento chodil do chladničky asi 3x. Dúfam, že aj vás si získa.
|