Fudge cake (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Koláč mimoriadne lahodnej chuti, fajnotka pre čokoholikov

8-10
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. K príprave tohoto koláča som sa dostala prostredníctvom kamarátky z UK. Chcela, aby sme ho upiekli spolu cez skype, ale kým som sa dostala k vyhľadaniu receptu, prekvapila ma fotkou hotového:-) Nikdy dovtedy som o ňom nepočula, je to koláč rozšírený v anglicky hovoriacich krajinách. Kto miluje čokoládu, príde si na svoje. Použila som tento druh:
  2. Príprava je veľmi jednoduchá, zvládne ju aj úplný začiatočník a to aj bez elektrického šľahača. Potrebujeme dve okrúhle formy priemeru 17cm. Ja také nemám, piekla som v štandardnej tortovej forme 24cm, ktorú som vymazala maslom a vysypala múkou. Sypké suroviny na cesto (preosiata múka, práškový cukor a kvalitný kakaový prášok so sódou bikarbónou) sa zmiešajú , zvlášť sa zmiešajú tekuté suroviny na cesto (olej, mlieko, vajcia) a nakoniec sa všetko zmieša dokopy. Fotky mi záhadne zmizli, ale myslím, že to je jasné aj bez nich. Hmota sa naleje do formy a pečie sa v predom vyhriatej rúre na 180°C asi 20 minút, ak zapichnutá špajdla ostane suchá, je hotovo. Korpus necháme úplne vychladnúť.
  3. Medzitým pripravíme plnku. Ak nemáme karamelové Salko, deň predtým asi dve hodiny varíme na miernom ohni vo vode ponorené obyčajné Salko, pekne skaramelizuje. Nad parou roztopíme nalámanú čokoládu
  4. a spojíme ju s karamelovým Salkom
  5. Robila som to ručne metličkou, vytvorila sa takto nádherne hodvábne lesklá plnka.
  6. Korpus rozrežeme na dve polovice, ak máme zvlášť pečené, tie len spojíme polovicou plnky. Je vhodné, aby plnka bola pri natieraní teplá, pôjde to ľahšie
  7. naplnený korpus premiestnime na tanier a obalíme zvyškom plnky.
  8. Z dvoch menších korpusov by bol koláč vyšší, ukázal by aj na reze lepšie.
  9. Chuťovo je výborný, poriadne čokoládový, sladký a lepkavý, taký "americký" :-) Manžel nemá rád čokoládové zákusky, ale na tento chodil do chladničky asi 3x. Dúfam, že aj vás si získa.