Formy na Panettone (fotorecept)

Autor receptu: nicopopa

Keďže sa mi skôr nepodarilo, píšem až teraz ako sa dajú vyrobiť aj podomácky formy na pečenie Panettone - veď to asi poznáte, doma je teraz veľa srandy - deti, darčeky , nákupy, upratovanie a k tomu môj mužíček ktorý sa mi po ťažkej práci vo vodorovnej polohe konečne uráčil trochu poopraviť moju dokonalú slovenčinu.

45 minút
príprava

Postup

  1. Pripravíme si všetko potrebné náradíčko a materiál.
  2. Robila som formu pre Panettone cca 500 - 600g. Pre ňu som si odstrihla nasledujúce rozmery: dĺžka papiera na pečenie 60 cm a výška 12 cm, z ktorých som použila na založenie 2 cm (tie si označíme a zároveň po vystrihnutí preložíme papier po dĺžke).
  3. Z kartónu vystrihneme kruh ktorý použijeme na spodok Panettone. Keďže naše deti nie sú školopovinné, nemám kružidlo. Tak som pohľadala a našla pokrievku z hrnca s potrebným priemerom 13,5 cm.
  4. Kartón som obalila papierom na pečenie, aby nevsiakol tuk z cesta. Tak som si od oka ostrihla väčší kus papiera na pečenie.
  5. Potom som kartón obalila a s pomocou zošívačky upevnila papier.
  6. Pri tomto jednoducho úkone som sa dosť natrápila. Najprv sa mi zdalo, že odstrihnutý papier len stočím a zacviknem na pár bodoch. Lenže ten papierisko sa mi stále nedarilo zachytiť tak aby sa mi nekrčil alebo zasa nerozvinul a za ten svet nechcel zostať tak aby som dostala požadovaný priemer. Tak som si vymyslela takúto pomôcku - obalila som hrniec ktorý mal správny priemer a už to išlo (nie super, ale oveľa lepšie). A ešte jedna vec. Papier ide smerom hore do mierneho kužeľa, takže horný priemer je o 1 cm širší ako spodný. Samozrejme, že prebytočný papier som odstrihla.
  7. Keď som mala obidve časti - spodok aj boky pripravené, stačilo ich iba zložiť a spojiť.
  8. Bočnú časť som o spodok formy zachytila pomocou zošívačky iba v jednom bode a potom som už iba prekladala a silno zatláčala presahujúci papier. To stačí, pretože ak dáte dovnútra cesto, vlastnou váhou papier stlačí a tým, že je hutnejšie nemá ani šancu vytiecť.
  9. Teraz dáme cesto do formičky. Domáca formička je tá v strede a po stranách sú kúpené formy. Ako vidíte moja je trošku vyššia.
  10. Cestíčko mi nakyslo a stačilo už len piecť.
  11. A takto vyzeral výsledok v mojej forme.
  12. Tu som len odrezala kúsok aby bolo vidieť, že sa cesto neprilepilo ani na boky ani na spodok formy a papier sa pekne oddeľoval. Pre väčšie hmotnosti Panettone odporúčam nasledujúce rozmery foriem: - 750 gr - výška 11 cm, priemer 16 cm - 1000 gr - výška 12 cm, priemer 18 cm. Samozrejme, že na založenie si každý môže nechať koľko chce centimetrov a takisto to platí aj pre dĺžku papiera - kde sa zbytok dá odstrihnúť.