Varenie

Socialistický Vlašák

marcel83 - fotkamarcel83, 25. septembra 2014

Dostal sa mi do rúk /do mail schránky/ recept na starý, vraj pravý, socialistický vlašák.

@zareaguj


Diskusia k téme

radox1
mas aj na parizsky?teda ten povodny socikovsky.
marcel83
No na parížsky žiaľ nemám. Ale ak by sa mi časom dostal do rúk /e-mail-u/, tak pridám.
rea1
mne sa nezobrazuje, vraj "unverified". :-((( aj ja chcem recepis na starý vlašák. pamätám si ho, bol fajnový, ako študáci sme ho tlačili sme do hláv takmer denne. vlašák a tresku. na tresku recept mám, aj tu uverejnený, ale na vlašák nie. čo spraviť, aby sa mi zobrezil? :-((((
2010
Trochu mi to rozhadzalo ale tu je :-)
Nabízíme socialistický recept na vlašský salát, který se skoro vyvažuje zlatem. Recept na vlašský salát, jak jej pamětníci znali ze „socialistických“ výroben studených lahůdek. Na přípravě tradičního vlašáku vůbec nic není. Chce to pouze jedno -kvalitní suroviny, a přesnou recepturu ! Co je tedy
potřeba?
Pozor: suroviny jsou na výsledných 10 kilogramů salátu !!!

1. Brambory 3500 g
2. Salám šunkový 2280 g
3. Okurky sterilizované 900 g
4. Hrášek sterilizovaný bez nálevu 200 g
5. Celer kořenový 320 g
6. Mrkev 480 g
7. Hořčice plnotučná 200 g
8. Pepř mletý 5 g
9. Ocet 150 g
10.Worcester 50 g
11.Majonéza 2000 g
12. Cukr krupice 100 g
13.Sůl 100 g

rulik
@201 máš to presne, mám knihu receptury studených pokrmú a je to ono,a je tam takýto Parížsky šalát pre @radox1 :na 10 kg
Brambory 1610 g
salám pro výrobu salátú 2090
Okurky konzervované 1620
Majonéza 2000
Zelený hrášek bez nálevu 500
Celer kořenový 400
Mrkev 400
Hořčice 200
Cukr krupice 100
Bílky vařené 720
Pepř mletý 10
Ocet 80
Worcester 80
Súl 80
Cibule 340
váha jednotlivých ingrediencií je už v čistej váhe


radox1
dik,ale parizsky sa lisi prave absenciou zemiakov,inac by to malo byt rovnake,tak aj robim-ale mne ide prave o presnu gramaz,nakolko sa neviem trafit do presnej zakorenenej chute z komunizmu.
skillet
Radox: parizsky salat na bonvivanoch vyhadzuje mi to link, neberie, vraj zablokovaný a reklamný, skus vygooglit.
skillet
Však aj ja len ten robím Kimlo. Je to presne ako kedysi za sociku. Len nechapem prečo mi to neberie ten odkaz, ine predsa funguju.
rulik
@radox1 máš pravdu omylom som opísal zase ten vlašák, takže oprava:
Pařížský salám 3990g
okurky konzervované 1800
Majonéza 3000
Zelený hrášek steril. 600
Cibule 255
Hořčice 200
Ocet 50
Cukr 100
Worcestr 80
Pepř mletý 5
Súl 100
Prepočet na 10 kg, krájané na nudličky
Tento raz už by to malo byť správne.
Ospravedlňujem sa
elalea
Caute!chcem sa len opytat,ked doma robite majonezu do salatov,tak ju aj solite,ci az finalny produkt treba posolit?sice robim aj ja domace salaty,ale z kupovanej majonezy,par krat som sa pokusal spravit si majonezu,ale zatial neuspesne....:(.ale kvoli tomuto vlasaku sa o to pokusim znova;).vopred dik za rady!
tiginko
@elalea sú rôzne spôsoby výroby domácej majonézy, ja som sa od mamy naučila klasický, ktorý ti nebudem teraz vysvetľovať, ale moju dcéru som naučila už tento modernejší, ktorý je napr. popísaný tu :  varecha.pravda.sk/recepty/rychla-domaca-majoneza/15373-re...
Ak máš ponorný mixér, tak nič jednoduchšie neexistuje. Zatiaľ sa vždy na 100% vydarila a hotová je raz-dva :-) Tak nech sa vydarí aj tebe
jozka2
vdaka Marcel83 a ostatnym za tieto recepty,tam je salat vlassky,do tohoto cibula nejde a do parizskeho ano/tak tomu mam rozumiet,uz si nepamatam,prepacte.
kimlo
@jozka2 ano mas pravdu, do vlasaku nejde cibula ale zemiaky, do parizskeho ide cibula ale nejdu zemiaky.
jozka2
Dakujem @kimlo velmi pekne,velmi dobre,ze sa tu taketo veci davaju aspon si clovek moze pripomenut.Nejedla som hadam salaty kupovane v mliecnych baroch tusim od revolucie a teraz sa uz ani nevyplati vsetko pokrstene nespravnym smerom,velka skoda,ze sa u nas najskor stratilo to co bolo kvalitne.
iva2111
Já jsem si takhle stýskala po kempink salátu - za totáče a chvíli po něm to byl náš oblíbený salát, pak se začal kazit a teď se nedá jíst. Pomohlo až zakoupení Recepur studených pokrmů, jak píšete výše a jeho domácí výroba.
katka78
Netuším ako chutil socialistický vlašák (lebo som ho nejedávala), ale tento je dobrý. Pre mňa bol najväčší problém ten šunkový salám, kupovala som to prvýkrát v živote, vôbec sa v nich nevyznám a keď som čítala na etiketách, čo to obsahuje, najradšej by som ho ani nekúpila, keby som doma vlašák už vopred nesľúbila urobiť. Nakoniec som našla aspoň taký s vysokým podielom mäsa a nabudúce (lebo šalát je dobrý, takže bude repete), keď budem mať viac času, skúsim si tú šunkovú salámu doma urobiť. Však keď som zvládla domácu šunku a sekanú, tak toto tiež nemôže byť problém :-) Ak by mal niekto dobrý osvedčený recept, budem rada, keď pridáte, ja som našla toto  www.vyuzeno.cz/2012/07/domaci-sunkovy-salam/....

Vlašák bol inak dobrý a doma veľmi chutil, vraj je naozaj podobný tomu socialistickému, hoci nie úplne identický. Ja si myslím, že to robí práve tá šunková saláma. Ako mám vedieť, ktorá je tej správnej socialistickej chuti a kvality? :-) Takže ešte by sa hodil recept aj na ňu :-)
Každopádne @meg ďakujem pekne za tento recept na vlašský šalát!


katka78
Ďakujem ti @kukulienka71 , na šunku mám podobný recept ako @mesiar50 , akurát som myslela, že šunková saláma je z takého viac rozkutrovaného mäsa. No však už sa nejako vynájdem, lebo ten vlašský šalát budem určite opakovať ešte niekedy. Ja som ho koštovala samozrejme od úvodu, no najlepší bol na tretí deň, akurát odležaný, chute dobre spojené.
kimlo
ja som robil vlašák včera a je fanatastický, použil som salámu z K**landu, volá sa Lyonská saláma, obsahuje 85% bravč.mäsa, už som ju predtým použil na parížsky šalát a je dokonalá, vrelo doporučujem...
katka78
Super @kimlo , že si dal vedieť, ja sa v tých salámach vôbec nevyznám. Už som si poznačila názov, tak najbližšie sa po ňom poobzerám. Teraz som robila vlašák iba na koštofku, nabudúce už vo väčšom, pre rodičov, majú ho radi a ja im zase rada robím radosť :-) Pekný deň ;-)
jezzina
Asi by mě mělo těšit, že je o recept na pravý socialistický vlašský salát takový zájem. Jasně, recepty jsou od toho, aby se šířily. Ale není správné, že je to tady zveřejňováno bez uvedení zdroje. A že je k tomu "velkoryse" přibrán i můj autorský text. Tak tedy, přátelé poctivého jídla, originál (mého) textu, jakož i uvedení zdroje, z kterého čerpám (normy pro studenou kuchyni) byly sebrány na webu Jaktak.cz, link na originál článku

 www.jaktak.cz/jak-udelat-vlassky-salat-pravy-vlasak-r...


Originál článku s recepturou ČSN na pařížský salát
 www.jaktak.cz/jak-udelat-parizsky-salat-podle-puvodni...

Jsou tam i jiné původní receptury: feferonkový, pochoutkový... Takže se na ně podívejte, opište si je, ale s vědomím, že se obsah webu Jaktak.cz je chráněn zákony o duševním vlastnictvím. Děkuji.
jezzina
1x pusta1
marcel83
@jezzina mne ten recept prišiel mailom. Vôbec som ho nekopíroval s Vašej stránky. A prepáčte, ale Vy ste vynálezca Vlašského či Parížského šalátu, keď si nárokujete naň autorské práva?
jezzina
Dobrý den, pro nick kimlo: Ano, v příspěvku píšu, že recept je od toho, aby se šířil. A rovněž uvádím zdroj - Normy pro studenou kuchyni. Upororňuji na to, že tu je šířen ne snadno dohledatelný recept, ale doprovodný text, který je majetkem provozovatele serveru Jaktak.cz, a jehož autorem jsem já. (viz PDF, doplněn tam je pouze jakýsi emotivní výkřik v perexu, doplněný několika otazníky). Ale já jsem vůči firmě vázána poměrně ostrými licenčními podmínkami. Jestliže by byl text řádně doplněn hypertextovým odkazem na zdroj článku - jako to děláte Vy u svých odkazů, je vše pořádku. Takto se jedná o nepovolené šíření. Byla chyba, že jsem se zapojila do diskuse. jezzina
radox1
vcera som robil parizsky a k nemu maly poznatok.na 1 kg sa uvadza 10g cukru aj soli co je velmi vela.ja som pouzil 5g a bolo to tak akurat.
1x hubata
marcel83
@jezzina tak
ad1. ten dokument je v .docx, nie .pdf...
ad2. pridal som ho ja.
ad3. nikde na stranke jaktak nemate ani cecko v kruzku, ani erko v kruzku.
ad4. Vase vyhlasenie "Nabízíme recept na vlašský salát, který se skoro vyvažuje zlatem." atd...., ktore niekto proste skopiroval a vlozil do Word dokumentu, mate patentovane?
ad5. tento email mi prisiel od znameho a v adresnom riadku bolo dalsich 15 mailovych adries - preco neplacete aj tam?

Internet je verejne miesto - cokolvek nan zavesite, moze ktokolvek stiahnut domov. A ako grafik si dovolim tvrdit, ze mozete mat vo fotke aj 1000 ochrannych prvkov /vodoznak, metadata a neviem co este/ a vsetko sa da odstranit.