Fazuľová fučka

zdenin - fotkazdenin, 23. februára 2010

Hodne receptov používam odkukaných od mamky, tento je jeden z nich sú to recepty, ktoré už mladý ľudia nepoužívajú, je to naškodu staré recepty Zobraziť celý popisHodne receptov používam odkukaných od mamky, tento je jeden z nich sú to recepty, ktoré už mladý ľudia nepoužívajú, je to naškodu staré recepty sú lacnejšie, ale aj zdravé.

8
porcií
2 minút
príprava
2 minút
na 100 °C

Suroviny

1/2  kg
1/2  KL
1 dl
2 PL
1 ks
1 PL
1 KL




Postup

  1. 1

    Jeden deň namočenú fazuľu dáme do vedšieho hrnca variť, ako sa začne variť pridáme sodu bikar., pridám kvapku oleja aby nám voda nevykypela z hrnca. Varíme do rozvarenia, je potrebné aby voda bola 1 cm nad okraj fazuly, pridáme opláchnutú ryžu, varíme pomaly, osolíme, dávame pozor aby sa nám kaša neprilepila na dno hrnca. Keď je aj ryža mäkká kašu zahustíme krupicou - bude stačiť za dve lyžice dobre premiešame, až sa hmota bude v hrci nadvihovať a bude mať pocit že Vám večera uniká, hrniec stiahnite z horáku zakryte prikrývkou a necháme spariť.

  2. 2

    Túto kašu môžete mať uvarenú aj deň pred podávaním, ja si časť dávam do mrazničky. Na oleji si opražíme cibuľku a dáme do misky na teplé miesto, na tej istej panvici pridáme troška oleja a zohrievame kašu, až do pripečenia ja pridávam domáce oškvarky.

  3. 3

    Podávam na tanier asi za žufanku pekne upravím, posypem cibuľkou, mäsožravím na prilepšenie pridám plátky údeneho vareného mäsa na zvýraznenie chuti nezabudnite na kyslú kapustu - kvasenú, alebo niečo podobné. Snáď môžem dodať- dobrú chuť , je to sýte jedlo , zdravé a nebezpečné .

Diskusia k receptu

jody
Super nápad! Milujem takéto staré recepty. Len jednu vec zmením, namiesto ryže dám krúpy. O to viac sa to bude podobať starému receptu. :-)
grezu
Jody: fakt dobry napad..aj mne sa tie krupky pozdavaju..len ešte som ich nevarila..varia sa tak isto ako ryža??
olika
Veľmi sa mi páči tento recept. Je zdravý (fazuľa). iste chutný (skúsim), esteticky môže vyzerať (dá sa na tanieri ozdobiť zeleninou).
A že je v recepte pár pravopisných chýb? Rada čítam aj také recepty, sú dôkazonm, že ich píše niekto starší a jednoduchý a to je tiež záruka dobrého a zdravého starého receptu. Ďakujem!
bozulka
Je to skutočne dobrý recept,aj u nás trošku zabudnutý.Ďakujem za nápad.Fazuľovú kašu som varievala aj s ryžou aj s krúpkami,ale chce to tie menšie nie veľké potom sa fazuľa stratí a má prevládať fazuľa.Ja som nezasýpala,ale urobila som slabšiu zápražku.vyskúšam to zasypať aj ja tou krupičkou bude to zase iná chuť.

Tie krúpy sa robia ako ryža len trošku dlhšie.
Zdenin,chcela som sa opýtať ten prášok sa dáva nato aby sa fazuľa skôr uvarila?Ja som niekde čítala,že to ničí vytamíny alebo minerály už presne neviem,ale odvtedy už nedávam a keď sa fazuľa namočí večer aj tak netreba nič dávať.Bude mať aj lepšiu chuť.Vyskúšaj.

zdenin
Ahoj Grezu , viem ale krúpy neznášam, vyskúšaj a napíš možno to skúsim aj ja . zdenin
hamana
Páči sa mi ten recept ,vyskušam ho .Tiež som niekde čítala, že soda bikarbona sa nema pridávať do strukovin a asi aj zeleniny ,lebo sa ničia mineralné látky a vitamíny.
používateľ nemá avatar
isa
isa
Tak u nás sa robievala ináč:fazuľu uvariť,rozhabarkovať,osoliť,okoreniť a pridať cesnak.Podávať so zemiakmi uvarenými v šupke a poliatymi opraženou cibuľkou.
zdenin
bambulka51 to je moje najmladšie vnúča , predstav si mám tri, zdenin
raduza
ahoj Jody máš úžasnú fotku, ano máš pravdu, toto je klasický starý recept našich mám
raduza
fazulu treba variť v kuchte netreba dávať sodu bikarbonu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia