Fašírka v gjuveči po tutrakanski - Кюфте в гювече по тутракански fotorecept

alex37 - fotkaalex37, 5. augusta 2013
Fašírka v gjuveči po tutrakanski - Кюфте в гювече по тутракански (fotorecept)
Foto: alex37

Tak aby sme využili tie naše mištičky, ponúkam ďaľší gjuveč, tentokrát z mletého mäsa. Jednoduchá príprava, málo surovín. Kto nevie čo je Tutrakan - Zobraziť celý popisTak aby sme využili tie naše mištičky, ponúkam ďaľší gjuveč, tentokrát z mletého mäsa. Jednoduchá príprava, málo surovín. Kto nevie čo je Tutrakan - je to mesto v severovýchodnom Bulharsku na rieke Dunaj.

4
porcie
15 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Postup

  1. 1

    pripravíme si potrebné suroviny, pred použitím hlinené misky namočíme na 1/2 až 1 hod do vody, aby nasiakli vodou a nenasakovali počas pečenia vlastnými surovinami. Zásadne ukladáme piecť do studenej rúry.

    Fašírka v gjuveči po tutrakanski - Кюфте в гювече по тутракански (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pomiešame mleté mäso s balkánskym syrom a čiernym korením. /soľ som nepridávala, pretože syr sa mi zdal dostatočne slaný/

    Fašírka v gjuveči po tutrakanski - Кюфте в гювече по тутракански (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    uložíme do mištičiek bez použitia oleja alebo iného tuku. Mleté mäso pustí svoj.

    Fašírka v gjuveči po tutrakanski - Кюфте в гювече по тутракански (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    navrchu polejeme pretlakom alebo rajčinovou šťavou a posypeme cibuľou.

    Fašírka v gjuveči po tutrakanski - Кюфте в гювече по тутракански (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zykryjeme vrchnáčikom a dáme piecť do nevyhriatej rúry na 200°C cca na 50´

    Fašírka v gjuveči po tutrakanski - Кюфте в гювече по тутракански (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pred dopečením, klepneme vajíčko a posypeme mätou špicatou. Dopečieme otvorené asi 10min, kým sa nezatiahne vajíčko.

    Fašírka v gjuveči po tutrakanski - Кюфте в гювече по тутракански (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

ewulienocka1
Recept sa mi velmi paci, len nemam taketo misticky..nedalo by sa to zapiect v zapekacej miske napriklad? :-) :-) :-)
afataga
toto tiez vyzera super, az na to vajco, ale asi nemusi byt, vsak? prosim ta pridaj niekedy rcp na tarator
frezia68
Tiež nemám misky na tajine,ale recept sa mi páči a asi vyskúšam v remoske,dá sa,nie?Aký máš názor,bude to chutné ?
alex37
myslím, že by nemal byť problém, aj v remoske by to mohlo byť fajn, v celosti a dalo by sa to nakrájať, lebo po upečení to má normálne tuhšiu
konzistenciu. Ani to vajíčko nie je nevyhnutné, aj bez neho je to OK. Môže byť aj jenske sklo s vrchnákom trebárs. To má asi každý. Pekný teplý :) deň prajem všetkým.
staja
Fajn, toto skúsim do jenskej misy, tie mištičky by boli efektnejšie, ale aj takto to určite bude chutné.
babidka
Tie male gjuvicetata /tak im vravia "nasi" Bulhari/ mam , ale vyuzivam ich velmi malo...tak budu mat konecne pracu :-) Recept sa mi paci , cez vikend urcite urobim . Ja mam tych misiek roznych velkosti dost vela a tie velke vyuzivam prakticky stale . Od varenia polievok v rure az po pecenie masa, peciem v nich chlieb , dusim zeleninu , zapekam . Mam ich vsak glazovane a tak odpada namacanie .Po rokoch som sa odvazila a skusila som velky hrniec dat do rozpalenej rury ako som to videla u priatelky - a nic sa mu nestalo .Odvtedy uz nie som taka optrna :-) Zatial vsetky vydrzali ....
alex37
@babidka som rada že vyhrávam na tvoju nôtu :) Mne jeden taký zapekací hrniec praskol a bolo mi to strašne ľúto, preto som radšej opatrná.
@ewulieno čka1 uvarila si? no to ma teší. :)